Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πέραμα Λέσβος

Πέραμα στη Λέσβο

Ταξίδι στο μύθο

Το Πέραμα στη Λέσβο, που βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Γέρας, όπου υπήρξε εμπορικό λιμάνι της και απέχει 30 χλμ από τη Μυτιλήνη. Ο οικισμός είναι χτισμένος στο πέρασμα (απ’ όπου πήρε και το όνομά του) από τη δυτική στην ανατολική όχθη του κόλπου της Γέρας. Πρόκειται για μια περιοχή που κατοικείται συνεχώς από τα αρχαία χρόνια και ξεχωρίζει για τη φυσική της ομορφιά.

Η περιοχή έχει και μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς στη θέση Χαλατσές, έχουν βρεθεί λείψανα οικισμού των κλασικών χρόνων που εικάζεται ότι προέρχονται από την αρχαία πόλη Ιερά. Επίσης, στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στις αρχές του αιώνα το Πέραμα στη Λέσβο γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθηση, όπως φαίνεται και από τα μνημεία της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής που σώζονται στο χωριό. Ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί το συγκρότημα των Βυρσοδεψείων Σουρλάγκα το οποίο ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων και αποτελούσε ένα επίτευγμα επιχειρηματικής τόλμης. Έκλεισε τη δεκαετία του 1980 αφού κατηγορήθηκε για τη μόλυνση του κόλπου. Τα κτίριά του που έχουν εγκαταλειφθεί παραμένουν αναξιοποίητα από την πολιτεία.

Το Πέραμα σήμερα είναι ένα αναπτυσσόμενο παραθεριστικό θέρετρο, που αξίζει να επισκεφθείτε. Στην περιοχή υπάρχουν γραφικοί ψαράδικοι οικισμοί όπως το Μάρμαρο, οι Πύργοι, ο Αύλωνας και τα Φτέλια, να κολυμπήσετε, να απολαύσετε το Μυτιληνιό ούζο και τους ψαρομεζέδες σε παραδοσιακά ταβερνάκια. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά καταλύματα.

Η περιοχή παραμένει πιστή στις παραδόσεις και τα έθιμα με σημαντικότερο το έθιμο του στύλου με τη σημαία που αναβιώνει κάθε χρόνο του Αγίου Παντελεήμωνος και δεν πρέπει να χάσετε αν βρίσκεστε εκεί γύρω. Ένας μακρύς κορμός δένδρου όπου στερεώνεται η Ελληνική σημαία, τοποθετείται κάθετα στην προβλήτα και αφού αλειφτεί με γράσο, οι ντόπιοι αγωνίζονται να περπατήσουν πάνω του και να φτάσουν τη σημαία.

Πηγή: Holiday.gr

Διαμονή στη Λέσβο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register