Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Πάργα

Πάργα στο νομό Πρέβεζας

Το διαμάντι της Ηπείρου

Η Πάργα είναι ένας εξαιρετικός παραδοσιακός οικισμός χτισμένος αμφιθεατρικά στις παρυφές του ενετικού κάστρου με τα σπίτια να φτάνουν μέχρι εκεί που σκάει το κύμα. Ένας οικισμός σπάνιας ομορφιάς. Συνδυάζοντας την ομορφιά του τοπίου, το ξεχωριστό χρώμα  και την ηπειρώτικη ατμόσφαιρα που συναντά τα νερά του Ιονίου σε προσκαλεί να τη γνωρίσεις, να μάθεις τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της. Η Πάργα ανήκει στο Νομό Πρέβεζας και βρίσκεται νοτιοδυτικά της Ηπείρου, κοντά στον ποταμό Αχέροντα, το Νομό Θεσπρωτίας και έχει απέναντι της τα γραφικά νησιά των Παξών και Αντίπαξων. Το νησάκι της Παναγίας, τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια που ανηφορίζουν προς το λόφο με το κάστρο, τα παραδοσιακά «καντούνια», τα καλαίσθητα διώροφα και τριώροφα σπίτια με τους ξύλινους εξώστες και τις κεραμοσκεπές σύμφωνα με τη ντόπια λαϊκή αρχιτεκτονική, ο μυθικός ποταμός Αχέροντας και το Νεκρομαντείο συνθέτουν το ειδυλλιακό τοπίο της Πάργας που σε καλεί να το γνωρίσεις. Είναι ένας από τους πλέον δημοφιλείς τόπους διακοπών λόγω των πανέμορφων παραλιών που διαθέτει. Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οι παραλίες Κρυονέρι, Πίσω Κρυονέρι, Βάλτος, Σαρακήνικο, Λίχνος και Αϊ Γιαννάκης. Απέναντι ακριβώς από την πόλη υπάρχει το γραφικό Νησί της Παναγίας στο οποίο είναι χτισμένη εκκλησία καθώς και μεσαιωνικά και ενετικά κτίσματα. Η Πάργα από μόνη της μπορεί να θεωρηθεί αξιοθέατο, η παραλία της είναι αρκετά γραφική ενώ αξίζει να περπατήσετε στα πλακόστρωτα σοκάκια της.

Αξιοθέατα

Κάστρο Πάργας

Περπατώντας ανάμεσα στους θολωτούς διαδρόμους, στους προμαχώνες και στις αίθουσες των πυροβόλων, αποκτάς μια εικόνα της οχύρωσης και αντιλαμβάνεσαι την αρτιότητα του σχεδίου άμυνας που δημιούργησαν οι Ενετοί. Θολωτοί διάδρομοι, στοές εφοδίων, πυροβολεία, ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, κρυφή δίοδος προς τη θάλασσα, στρατώνες, φυλακές, αποθήκες και δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή άμυνας δείχνουν μια άρτια μελέτη άμυνας που μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν ανίκητο το φρούριο. Στο κάστρο της Πάργας, μπορείς να φτάσεις μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας, και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου.

Κάστρο Ανθούσας

Πάνω από το χωριό Ανθούσα, ανάμεσα στα δημοτικά διαμερίσματα της Ανθούσας και της Αγιάς ένα περίοπτο ύψωμα φιλοξενεί το επιβλητικό κάστρο της Ανθούσας-Αγιάς. Χτίστηκε το 1814 από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων με σκοπό να ελέγχει από εκεί την ανυπότακτη Πάργα, που λίγο μετά θα αγόραζε από τον βρετανό κυβερνήτη της Επτανήσου Μαίτλαντ. Προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την περιοχή της Πάργας και σώζεται σε καλή κατάσταση.

Νησάκι Παναγίας

Πρόκειται για ένα όμορφο, καταπράσινο νησάκι που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο λιμάνι της Πάργας και αποτελεί δημοφιλές αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το εκκλησάκι της Παναγίας, απ’ όπου πήρε και το όνομά του το νησί με το γραφικό καμπαναριό, χτισμένο στις παρυφές του κάστρου.

Εκκλησίες και Μοναστήρια

Πιθανολογείται πως ο μεγάλος αριθμός των εκκλησιών στην Πάργα οφείλεται στις πολλές επιδρομές και επιθέσεις που δεχόταν η πόλη, εξαναγκάζοντας τους κατοίκους να αναζητούν την ηρεμία και τη γαλήνη στη θρησκεία. Επειδή όμως πάντα έπρεπε να προφυλάσσονται, οι εκκλησίες που βρίσκονταν έξω από την πόλη διέθεταν πολεμίστρες!

Μονή Βλαχερνών: Βρίσκεται στο ακρωτήριο Χελαδιό, στα δυτικά της πόλης και πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές κτίριο της βυζαντινής περιόδου με ψηλό καμπαναριό. Σύμφωνα με την παράδοση είχε εννιά καμπάνες που όταν χτυπούσαν ακούγονταν από απόσταση 15 χιλιομέτρων.
Άγιος Νικόλαος: Μία μεγάλη εκκλησία στο κέντρο της πόλης, αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών, ενώ ταυτόχρονα φέρει το όνομα του πολυούχου της πόλης.
Το εκκλησάκι της Παναγίας: Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι της Πάργας, σε ένα μικρό καταπράσινο νησάκι που φέρει το ίδιο όνομα με την εκκλησία. Προσεγγίζεται πολύ εύκολα με ένα καΐκι από την Πάργα. Το μικρό εκκλησάκι κλέβει την παράσταση με το γραφικό καμπαναριό του, χτισμένο στις παρυφές του κάστρου που χτίστηκε από τους Γάλλους του 1808.

Άγιος Σώστης: Καλά κρυμμένη από τους περισσότερους επισκέπτες, απομονωμένη και ερημική, χτισμένη στη σχισμή δύο επιβλητικών βράχων, η εκκλησία του Αγίου Σώστη, από την οποία έλαβε και η παραλία το όνομά της, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες της περιοχής. Η παραλία είναι προσβάσιμη κυρίως μέσω πλοίων που κάνουν εκδρομές στην περιοχή, με αφετηρία την Πάργα.

Υπάρχουν πολλές ακόμα εκκλησίες όπως ο Ιερός Ναός των Δώδεκα Αποστόλων, του Αγίου Δημητρίου, της Αγίας Μαρίνας, των Αγίων 40 Μαρτύρων, των Αγίων Αναργύρων και πολλές ακόμα.

Παραλίες

Η Πάργα φημίζεται επίσης και για τις υπέροχες παραλίες της. Οι περισσότερες από τις παραλίες είναι πλήρως οργανωμένες και διαθέτουν υποδομές για διάφορα θαλάσσια σπορ όπως θαλάσσιο σκι, ιστιοσανίδα, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις (ιδιαίτερα γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Άγιος Νικόλαος) κ.ά.

Άγιος Σώστης

Καλά κρυμμένη από τους περισσότερους επισκέπτες της Πάργας, απομονωμένη και ερημική λόγω της δύσκολης πρόσβασης από ξηράς, βρίσκεται η παραλία του Αγίου Σώστη, στην οποία δεσπόζει και ένα εκκλησάκι ανάμεσα στα βράχια. Χτισμένη στη σχισμή δύο επιβλητικών βράχων, η εκκλησία του Αγίου Σώστη, από την οποία έλαβε και η παραλία το όνομά της, είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες της περιοχής. Η παραλία είναι προσβάσιμη κυρίως μέσω θαλάσσης.

Αϊ-Γιαννάκης

Απέχει μόλις 6 χλμ από την Πάργα και δεν είναι οργανωμένη. Το μήκος της δεν ξεπερνάει τα 100 μ. και είναι στρωμένη με βότσαλα. Για αρκετές ώρες της ημέρας υπάρχει η φυσική σκιά από το βουνό που υψώνεται απότομα στην πλάτη της. Η παραλία είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες της Πάργας. Η ησυχία, το φυσικό περιβάλλον και τα καθαρά νερά είναι τα ατού της.

Βάλτος

Η παραλία Βάλτος είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με ακτογραμμή που προσεγγίζει τα 3 χιλιόμετρα. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας, στο πίσω μέρος της. Τα καθαρά και ήρεμα νερά καθώς και η μικρή απόσταση από την Πάργα έχει σαν αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πλήθος λουομένων. Η παραλία Βάλτος καλύπτεται από άμμο και από βότσαλα, είναι σχετικά ασφαλής καθώς περιβάλλεται από τον όρμο του κάστρου της Πάργας και τον όρμο της Παναγίας της Βλαχέρνας, ενώ το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής επιτρέπει τη φυσική ανανέωση του νερού χωρίς την ύπαρξη δυνατών ρευμάτων.

Κρυονέρι

Είναι μέσα στην Πάργα και απέχει μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο και την προβλήτα της Πάργας. Απέναντι από την παραλία και σε απόσταση μερικών μέτρων είναι το γραφικό νησάκι της Παναγιάς, που είναι προσβάσιμο κολυμπώντας. Στο κέντρο απέναντι από την παραλία δεσπόζει μια μικρή ψηλή βραχονησίδα που οι ντόπιοι την ονομάζουν Σκορδά.

Λίχνος

Μια από τις ονομαστές παραλίες της Πάργας που προσφέρει ένα καταπράσινο τοπίο και καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά. Είναι αμμώδης, αλλά έχει και σημεία με χαλίκια, έχει δύο μικρά θαλάσσια σπήλαια και θεωρείται μια από τις πιο όμορφες παραλίες της Πάργας. Μια επίσης οργανωμένη παραλία που προσφέρει στον επισκέπτη θαλάσσια σπορ και απέχει μόλις 4 χλμ από την Πάργα.

Πίσω Κρυονέρι

Η παραλία του Πίσω Κρυονερίου, είναι κοντά στην κεντρική αμμουδιά τής Πάργας, του Κρυονερίου. Είναι μια μικρή και ήσυχη αμμουδιά, σχεδόν καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Το μεγαλύτερο τμήμα της αποτελείται από βότσαλα και από λίγο άμμο. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από το λόφο του Αγίου Αθανασίου (στην κορυφή, υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι) και είναι μια πολύ γραφική αμμουδιά. Τα βράχια και το πράσινο που συνυπάρχουν δίνουν στο Πίσω Κρυονέρι μια άγρια και επιβλητική ομορφιά.

Σαρακήνικο

Η παραλία Σαρακήνικο βρίσκεται 12 km από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά. Είναι μία από τις ομορφότερες παραλίες στην περιοχή της Πάργας, με ψιλή άμμο και βοτσαλάκια στο μεγαλύτερο μέρος της. Βρίσκεται στο βάθος ενός κλειστού κόλπου με γαλανά και πεντακάθαρα νερά σ’ ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο.

Διαμονή στην Πάργα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register