Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μυρτιά Ηράκλειο

Μυρτιά στο Ηράκλειο

Ταξίδι στη γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη

Η Μυρτιά στο Ηράκλειο ή Βαρβάροι βρίσκεται στο Ηράκλειο Κρήτης και ανήκει στο Δημοτικό διαμέρισμα Αρχανών Αστερουσίων, στην επαρχία Πεδιάδας. Είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, με χαρακτηριστικά δείγματα της κρητικής αρχιτεκτονικής, χτισμένο σε υψόμετρο 365μ., πολύ κοντά στο Ηράκλειο και από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Φιγούρες από τον Καπετάν Μιχάλη και το Ζορμπά, θα δείτε ζωγραφισμένες στους τοίχους των χαμηλών σπιτιών του χωριού. Ο μεγάλος λογοτέχνης Νίκος Καζαντζάκης κατάγεται από την Μυρτιά και προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί στην πλατεία του χωριού το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης.

Ιστορία

Από την Ενετοκρατία μέχρι και την τούρκικη απογραφή του 1671 το χωριό αναφέρεται με τα ονόματα Βαρβάρο, Varvari, Varvarus, Varvaru. Το 1206 ο κρητάρχης Στέφανος Αγιοστεφανίτης και η σύζυγός του, Άννα, δώρισαν στη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου αμπέλια που βρίσκονταν στο χωριό Βαρβάροι. Η ιστορία του οικισμού συνδέεται άρρηκτα με το Βυζάντιο, ενώ επί Ενετοκρατίας λέγεται ότι οι κάτοικοί του βοήθησαν στην κατασκευή των ενετικών τειχών της πρωτεύουσας του νησιού. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας το χωριό δεχόταν επιδρομές από τους Τούρκους συνεχώς και επιπλέον συμμετείχε ενεργά στη Μάχη της Κρήτης κατά των Γερμανών.

Ονομασία

Η παλαιότερη ονομασία του ήταν Βαρβάροι (αρσενικό) όπου υπάρχουν αρκετές εκδοχές. Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι πήρε αυτή την ονομασία εξαιτίας των βαρβάρων (Άραβες, Σαρακηνοί, οι οποίοι και γλίτωσαν από τις σφαγές του στρατηγού Νικηφόρου Φωκά) που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή αμέσως μετά από την απελευθέρωση της Κρήτης το 961 μ.Χ. Το παραπάνω μάλιστα γεγονός, επιβεβαιώνεται και στο καζαντζακικό έργο «Αναφορά στο Γκρέκο». Άλλες πάλι πηγές, αναφέρουν ότι ο τόπος αυτός ήταν ορμητήριο πειρατών και ότι πρωτοκατοικήθηκε από συνονόματο Ενετό φεουδάρχη. Άλλες φήμες λένε ότι το χωριό ήταν ορμητήριο βάρβαρων πειρατών, οι οποίοι λήστευαν τους περαστικούς και έτσι πήρε την ονομασία “Βάρβαροι” η περιοχή. Σύμφωνα όμως με ενετικά στοιχεία το χωριό οφείλει την ονομασία τους στον πρώτο κάτοικό του, που ήταν ο Ενετός Φεουδάρχης Βarbaro.

Μύθοι

Οι λαϊκές ιστορίες του χωριού είναι θρησκευτικού περιεχομένου. Η πρώτη αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της οθωμανοκρατίας, στη γιορτή του Αη-Γιάννη, στις 7 του Γενάρη, μεγάλη ομάδα Τούρκων αποφάσισε να επιτεθεί στο χωριό. Οι κάτοικοι ήταν άοπλοι, όμως επιστράτευσαν τις δυνάμεις τους και ό,τι αυτοσχέδιο όπλο μπορούσαν και συγκεντρώθηκαν σ’ ένα ύψωμα. Φτάνοντας οι Τούρκοι είδαν πάνω στο ύψωμα τους κατοίκους και νόμισαν ότι ήταν πάρα πολλοί. Έτσι φοβήθηκαν κι έφυγαν. Οι κάτοικοι απέδωσαν αυτό το γεγονός στον Αη-Γιάννη και το θεώρησαν θαύμα.

Κάτοικοι

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με τα αγροτικά, κυρίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. Το χωριό φημίζεται εδώ και 7 αιώνες για την παραγωγή κρασιού.

Αξιοθέατα

  • Οικοτεχνία με Παραδοσιακά Προϊόντα
  • – Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας: Το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας έχει ως σκοπό τη μελέτη και προβολή έργων Κρητών λογοτεχνών από τη βυζαντινή παράδοση και την αναγεννησιακή βενετσιάνικη περίοδο μέχρι σήμερα. Στις δραστηριότητες του κέντρου συμπεριλαμβάνονται πλήθος θεματικών συνεδρίων και εκδηλώσεων.
  • Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Το Μουσείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση της μνήμης του συγγραφέα και της προώθησης του έργου του σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένας χώρος «μνήμης» και «προσκυνήματος» για τον μεγάλο και πολυπράγμονα Έλληνα στοχαστή, που με τον τρόπο ζωής και σκέψης του, αλλά και μέσα από το πλούσιο και ανεκτίμητης αξίας έργο του, αποτελεί έμπνευση για πολλούς. Το μουσείο λειτουργεί από το 1983, ενώ διαθέτει ένα πλούσιο, σπάνιο και μεγάλης αξίας υλικό. Ένα αρκετά μεγάλο διώροφο σπίτι με παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, στο οποίο έζησε για κάποια χρόνια ο καπετάν Μιχάλης, ενώ δεν ήταν λίγες και οι φορές που φιλοξενήθηκε σε αυτό και ο Νίκος Καζαντζάκης. Το παρών, μάλιστα, έδωσαν και ονόματα μεγάλου πνευματικού αναμετρήματος, όπως οι Οδυσσέας Ελύτης και Kimon Friar (ο μεταφραστής του έργου «Οδύσσεια» στα αγγλικά). Το 2009 αποτελεί, επίσης, χρονιά σταθμό για το Μουσείο, καθώς με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε η ριζική ανακαίνιση του κτηρίου όπου φιλοξενείται η Μόνιμη Έκθεση, κατά την οποία ο χώρος απέκτησε την εικόνα ενός σύγχρονου και δυναμικού μουσείου. Παράλληλα με την ανανέωση του κτιρίου, εγκαινιάστηκαν και νέες δραστηριότητες όπως η λειτουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης, οι ηλεκτρονικές και έντυπες εκδόσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Εκκλησίες

Yπάρχει πλήθος από εκκλησίες στη Μυρτιά στο Ηράκλειο που μπορεί να επισκεφτεί κανείς. Στο χωριό βρίσκονται ο ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ο ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που η παράδοση λέει πως λόγω της πίεσης από τους Τούρκους, χτίστηκε μέσα σε 40 μόλις ημέρες, το Γενέθλιον της Θεοτόκου, ο ναός του Αγίου Γεωργίου και ο ναός Αγίου Αντωνίου.

Δραστηριότητες

Οι φυσιολάτρες του νησιού πάντως, ξεχωρίζουν το χωριό Μυρτιά στο Ηράκλειο καθότι δυτικά απ’ αυτή ξεκινά το Κουναβιανό φαράγγι, και στ’ ανατολικά της συνεχίζει το Φαράγγι Καρτερού με τα πολλά αξιοθέατα, ενώ μέσα από ένα δίκτυο χωμάτινων μονοπατιών, κανείς μπορεί να φτάσει στη Μονή Αγκαράθου, το αρχαιότερο εν λειτουργία μοναστήρι σ’ ολόκληρη την Κρήτη.

Πηγή: Δήμος Αρχανών

Διαμονή στο νομό Ηρακλείου: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register