Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μητάτα Κύθηρα

Μητάτα στα Κύθηρα: Ένα πανέμορφο χωριό στο νησί της Αφροδίτης

Τα Μητάτα στα Κύθηρα είναι ένα μικρό χωριό στην ενδοχώρα των Κυθήρων, κοντά στην περιοχή του αεροδρομίου. Το χωριό είναι χτισμένο στη βόρεια πλαγιά του φαραγγιού του Τσάκωνα σε υψόμετρο 325μ. και προσφέρει φανταστική θέα με την πλούσια βλάστηση και τους κλιμακωτούς κήπους από μεγάλη ποικιλία δέντρων και φυτών. Στην πλατεία το λεγόμενο «μπαλκόνι των Κυθήρων» θα βρείτε το καφενείο του χωριού, το οποίο λειτουργεί και ως εστιατόριο και την αρχαία εκκλησία της Αγίας Τριάδας με το μπλε τρούλο. Την ονομασία την πήρε από την πανοραμική θέα που έχει από το βουνό του Αγίου Γεωργίου ως την παραλία της Παλαιόπολης και το ιστορικό Παλιόκαστρο.

Κάτοικοι

Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές δραστηριότητες. Στα Μητάτα φύεται η μοναδική ποικιλία μηλοροδάκινου, γνωστή με την επωνυμία «μαστοί της Αφροδίτης». Τα Μητάτα είναι γνωστά για την παραγωγή καλού κρασιού και για τη «Γιορτή του Κρασιού» που γίνεται κάθε Αύγουστο.

Ονομασία-Ιστορία

Τα Μητάτα στα Κύθηρα ονομάστηκαν έτσι επειδή από παλαιά, εκεί διατηρούνταν πολλές στάνες – μητάτα, δηλαδή εργαστήρια τυροκομικής. Η τοποθεσία είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής και παλεοντολογικής σημασίας αφού έχουν ανακαλυφθεί δεκάδες ευρήματα από την Μινωική εποχή.

Απολιθώματα

Τα Μητάτα παρουσιάζουν έντονη εναλλαγή τοπίων. Γεωλόγοι υποστηρίζουν ότι η βασική μορφολογία του νησιού έχει αλλάξει δύο φορές ανά τους αιώνες. Μια πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια και μια δεύτερη πριν 5 εκατομμύρια χρόνια. Το έδαφος των Μητάτων σε αρκετά σημεία είναι αμμώδες και ανάμεσα υπάρχουν παντού θαλάσσια κοχύλια και απολιθώματα. Τα Κύθηρα έχουν αναδυθεί μέσα από τη θάλασσα, οπότε αυτή η περιοχή κάποτε αποτελούσε βυθό.

Ποροκοπείο

Λόγω του υπεδάφους, το οποίο περιέχει μεγάλες ποσότητες πορόλιθου, σχεδόν κάθε οικογένεια του χωριού είχε το δικό της ποροκοπείο και ήταν μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τους χωριανούς, κατασκευάζοντας τα δικά τους σπίτια αλλά τροφοδοτούσαν παράλληλα και τις περισσότερες κατασκευές του νησιού. Ο πορόλιθος σμιλεύεται πολύ εύκολα, για αυτό και τον χρησιμοποιούσαν κυρίως για στήριξη και στολισμό περιμετρικά των θυρών και των παραθύρων των σπιτιών τους. Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του νησιού, που χρησιμοποιείται ακόμα και στις μέρες μας.

Αξιοθέατα

Βυζαντινοί Ναοί

Στο χωριό υπάρχουν 14 εκκλησίες και η κάθε μια έχει τη δική της ιστορική εποχή, αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη σημασία. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν:

  • Η Αγία Κυριακή βυζαντινής εποχής και αρχιτεκτονικής
  • Η Παναγία η Σπηλιώτισσα
  • Ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται δίπλα στη Μαύρη Σπηλαία, χωμένος στους βράχους με την παλαιοβυζαντινή επιγραφή ακόμα εκεί, να μαρτυρά τη μακραίωνη ιστορία του. Οι κάτοικοι κάηκαν όταν στην προσπάθειά τους να κρυφτούν από τη μανία των πειρατών, βρήκαν την εκκλησία σαν καταφύγιο.
  • Ο Αϊ-Γιάννης του Χαλινωτή είναι χτισμένη μέσα σε μια σπηλιά. Επίσης χρησιμοποιήθηκε και για κρυφό σχολείο για μικρό χρονικό διάστημα.
  • Ο σπηλαιώδης ναός της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, σμιλευμένος σε βράχο, του 14ου αιώνα.

Λιοτρίβι

Το αναπαλαιωμένο Λιοτρίβι του Φάβα, το οποίο σταμάτησε τη λειτουργία του το 1933, βρίσκεται μέσα στο χωριό. Μετά τη λαογραφική ξενάγηση στο χώρο, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας στην αυλή του.

Πηγές

Αξίζει να επισκεφτείτε την πηγή του χωριού που βρίσκεται προς τη ρεματιά. Εκεί μπορείτε να ξαποστάσετε και να κάνετε ένα πικ-νικ. Εδώ τα τρεχούμενα νερά συνεχίζουν την πορεία τους 12 μήνες το χρόνο. Θα δείτε μάλιστα και γούρνες όπου οι νοικοκυρές ακόμη και σήμερα πλένουν τις κουβέρτες και τα στρωσίδια τους. Απέναντι από τα Μητάτα στα Κύθηρα βρίσκονται τα Βιαράδικα με τη γνωστή στους Κυθήριους πηγή του Αϊ Γιάννη.

Σπηλιές

Γύρω από το χωριό υπάρχουν αρκετά ενδιαφέροντα σπήλαια.

Μαύρη Σπηλιά

Έχει ένα μεγάλο άνοιγμα κάτω από τους βράχους με τους λαξεμένους θόλους, τους σταλακτίτες και τις γούρνες από νερό. Το έντονο μαύρο χρώμα στους βράχους από τους μύκητες έδωσαν και την ονομασία της σπηλιάς.

O Σκύλος και η Γάτα

Ο σκύλος και η γάτα είναι σπηλιές στην άκρη της κατακόρυφης πλαγιάς των Πλακασίων, ακριβώς στο Τριλάγκαδο όπως λέγεται στη ρεματιά του Τσάκωνα. Το όνομά τους το πήραν από τη μορφή του περιγράμματός τους και κυρίως από αυτή του σκύλου. Χρησιμοποιήθηκαν ως σκοπιές φρούρησης για την καστροπολιτεία του Παλαιοκάστρου, της πρώτης πρωτεύουσας του νησιού. Στο εσωτερικό τους, καθώς και γύρω από αυτές, εκτός από τους κοιτώνες των φρουρών, υπάρχουν και τρεις εκκλησιές βυζαντινής εποχής.

Φαράγγι του Τσάκωνα

Το φαράγγι βρίσκεται δυτικά των Μητάτων μέσα σε πυκνή βλάστηση, με νερόμυλους, μικρές λίμνες, βάθρες και ένα μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι. Στην περιοχή ρέει άφθονο νερό από αρκετές πηγές.

Διαμονή

Στα Μητάτα υπάρχουν όμορφα παραδοσιακά καταλύματα που συνδυάζουν την όμορφη φύση και την ήρεμη ζωή του χωριού.

Διαμονή στα Κύθηρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register