Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μέτσοβο

Μέτσοβο στα Ιωάννινα

Το γραφικό στολίδι της Ηπείρου

Πολλές είναι οι πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο του γραφικότερου οικισμού της Ελλάδας, ο τίτλος αυτός όμως ανήκει χωρίς καμία αμφιβολία στο Μέτσοβο στο νομό Ιωαννίνων. Μία ορεινή πολιτεία που αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη με τα εκπληκτικά της χρώματα και τις μοναδικές εικόνες της. Χτισμένο σε υψόμετρο 1200 μέτρα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο πράσινο, ακριβώς στο σημείο όπου χωρίζεται η Βόρεια Πίνδος από τη Νότια, το Μέτσοβο ξυπνά αισθήσεις ξεχασμένες!

Παρά τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, η περιοχή δεν έχει χάσει τον παραδοσιακό της χαρακτήρα. Συνδυάζει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν και αποτελεί ένα ιδανικό καταφύγιο όχι μόνο το χειμώνα που πιθανότατα θα το δείτε χιονισμένο και θα απολαύσετε χειμερινά σπορ, αλλά και τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Ως τόπος καταγωγής ορισμένων από τους σημαντικότερους Εθνικούς Ευεργέτες, το Μέτσοβο δε θα μπορούσε να μη φημίζεται για τη μεγάλη πνευματική του ανάπτυξη. Θα θαυμάσετε τα μουσεία του, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα μοναστήρια, τις παραδοσιακές βρύσες και τα πλακόστρωτα καλντερίμια του.

Τέλος, γύρω από το Μέτσοβο, υπάρχουν αρκετές περιοχές που η καθεμιά έχει κάτι ιδιαίτερο να σας προσφέρει. Μπορείτε να επισκεφτείτε το Ανθοχώρι, που διαθέτει υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, τη Χρυσοβίτσα με τη Μονή Παναγίας και τις φημισμένες πατάτες της, τα χωριά Ανήλιο και Βοτονόσι, καθώς και τον παραδοσιακό οικισμό της Μηλιάς στα όρια του Εθνικού Δρυμού.
Χωρίς πολλά λόγια, το Μέτσοβο αναμφίβολα αξίζει την προσοχή σας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μπει μέσα στην καρδιά σας και να μη σας χαρίσει αλησμόνητες αναμνήσεις και αξέχαστες εμπειρίες!

Αξιοθέατα

Λαογραφικό Μουσείο Τσανάκα

Το λαογραφικό μουσείο Τσανάκα στεγάζεται στο παλαιό πέτρινο αρχοντικό οίκημα της οικογένειας Βενέτη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου και είναι μουσείο μετσοβίτικης – βλάχικης τέχνης του Μετσόβου. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα των οικογενειών Βενέτη και Τσανάκα καθώς και πολλών οικογενειών του Μετσόβου (σωζόμενα χειρόγραφα αρχεία από τον 17ο αιώνα και μετέπειτα, επιστολές, τούρκικα χοτζέτια, φωτογραφικό υλικό, συλλογή βιβλίων με αναφορά στο Μέτσοβο και τους βλάχους, χάλκινα και ξύλινα σκεύη οικιακής χρήσης, υφαντά, αργαλειοί). Υπάρχουν επίσης δύο εκθεσιακοί χώροι όπου εκτίθενται παλαιά συλλογή υφαντών, μαξιλαριών και κεντημάτων του 19ου αιώνα, όπως και ο χώρος επεξεργασίας του μαλλιού μέχρι το στάδιο της κατασκευής των υφαντών-μαξιλαριών και μάλλινων ενδυμάτων.

Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ

Η Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ είναι μουσείο νεοελληνικής τέχνης. Λειτουργεί στο Μέτσοβο από τον Αύγουστο του 1988. Σήμερα, αρκετά χρόνια μετά την ίδρυσή της, τα έργα της Συλλογής έχουν διπλασιαστεί σε αριθμό. Έχει σε μόνιμη έκθεση αντιπροσωπευτικά έργα των σημαντικότερων Ελλήνων ζωγράφων, χαρακτών και γλυπτών του 19ου και του 20ού αιώνα. Η Συλλογή έργων τέχνης του μουσείου θεωρείται μια από τις πληρέστερες και σημαντικότερες αυτής της περιόδου.

Λαογραφικό Μουσείο Μετσόβου

Το μουσείο Λαϊκής τέχνης βρίσκεται μέσα στο Μέτσοβο και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Αρχοντικό Τοσίτσα. Αποτελεί δείγμα οργάνωσης και λειτουργίας παλαιού Μετσοβίτικου Αρχοντικού. Το μουσείο φιλοξενεί έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό παλαιών αντικειμένων τεράστιας αξίας. Ο επισκέπτης εκτός του ότι έχει τη δυνατότητα να περιεργαστεί μια σειρά αντικειμένων καθημερινής χρήσης, μπορεί να περιηγηθεί στους εσωτερικούς χώρους ενός πραγματικού Μετσοβίτικου αρχοντικού και να αντιληφθεί την αρχιτεκτονική του.

Αβερώφειος Κήπος

Ο κεντρικός δρόμος της πλατείας Μετσόβου οδηγεί στον Αβερώφειο Κήπο. Πρόκειται για ένα πανέμορφο πάρκο πλημμυρισμένο από δέντρα και φυτά που αποτελούν ολόκληρη τη χλωρίδα της Πίνδου. Στο εσωτερικό του βρίσκεται το αναστηλωμένο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στον Αβερώφειο Κήπο θα συναντήσετε πεύκα, έλατα, οξιές, ρόμπολα, πουρνάρια και πολλά άλλα είδη δέντρων και θάμνων που φύονται στην περιοχή. Ένας ασύγκριτος φυσικός πλούτος που πρέπει να επισκεφθείτε.

Μουσείο Υδροκίνησης

Στο Aνθοχώρι Μετσόβου βρίσκεται το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης το οποίο προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο με παλαιούς ανακατασκευασμένους νερόμυλους, νεροτριβές και μαντάνια. Είναι ιδιαίτερα προσεγμένο, πλαισιωμένο από πολύ όμορφα γραφικά καλντερίμια και μικρές γέφυρες.

Νερόμυλος Γκίνα

Σε σχετικά μικρή απόσταση από το Μέτσοβο θα συναντήσετε το νερόμυλο του Γκίνα ο οποίος βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Άραχθου και είναι ένας από τους γνωστότερους νερόμυλους της περιοχής. Η σύνδεσή του με το Μέτσοβο γίνεται με ένα γραφικό λιθόστρωτο καλντερίμι.

Η Λίμνη των Πηγών του Αώου

Το 1987 κατασκευάστηκε η τεχνητή λίμνη του Αώου, στο οροπέδιο Πολιτσές, σε υψόμετρο 1.300 μ. Ενώ αρχικά κατασκευάστηκε με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνέχεια εξελίχθηκε σε σημαντικό βιότοπο. Η λίμνη συνδέεται με τον ποταμό Μετσοβίτικο. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο και να κάνει το γύρο της λίμνης είτε με άλογο είτε με ποδήλατο βουνού. Το χειμώνα, η λίμνη σε συνδυασμό με τις χιονισμένες βουνοκορφές της Πίνδου συνθέτουν ένα σκηνικό απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς.

Ο Ποταμός Μετσοβίτικος

Ο Μετσοβίτικος ποταμός είναι παραπόταμος του Αράχθου. Πηγάζει στην περιοχή της Κατάρας και του Ανηλίου και ρέει ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά και πυκνά δάση, τα οποία φιλοξενούν πολλά είδη της πανίδας της περιοχής. Μπορείτε ακόμη να περάσετε στην απέναντι όχθη διασχίζοντας ένα πέτρινο γεφύρι.

Οι βρύσες του Μετσόβου

Στην πόλη του Μετσόβου αλλά και τις γύρω περιοχές θα έχετε την ευκαιρία να δείτε και να θαυμάσετε 20 περίπου παραδοσιακές βρύσες με νερά πηγών που χρονολογούνται από το 18ο και 19ο αιώνα.

Η βρύση της πλατείας: Η «Φοντάνα ντι κάμπουρι ντι ντισούπρα» ή βρύση του Δημαρχείου βρίσκεται στην πλατεία του Μετσόβου και χτίστηκε το 1858. Η ονομασία της, που σημαίνει «βρύση πάνω από την πλατεία», προήλθε από τη θέση της στο χώρο της πλατείας.

Η βρύση «Νίτσα»: Χτίστηκε πιθανόν στις αρχές του 20ου αι. Η βρύση είναι πετρόκτιστη στις τρεις πλευρές της και στεγάζεται με πλάκες. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν πεζούλια. Στο κέντρο, το νερό διοχετεύεται μέσα από μπρούντζινες κάνουλες. Από εκεί με αυλάκι, που χωρίζει στη μέση το πλακόστρωτο δάπεδό της, το νερό διοχετεύεται για το πότισμα των κήπων της γειτονιάς.

Βρύση της Γκούρας: Βρίσκεται στην κάτω πλευρά του ναού των Αγίων Αναργύρων. Η βρύση, πετρόκτιστη και μονόκρουνη, στεγάζεται με ξύλινη στέγη που καλύπτεται από πλάκες. Ξεχωρίζει για την κομψότητά της και εντάσσεται αρμονικά στον περιβάλλοντα χώρο.

Βρύση Αη-Γιώργη: Βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία του Μετσόβου και σώζεται στη σημερινή της μορφή από το 1889. Πρόκειται για πετρόκτιστη βρύση όπου και στις τρεις πλευρές στεγάζεται με ξυλοστέγη, καλυπτόμενη από πλάκες. Το νερό διοχετεύεται από τρεις μπρούντζινες κάνουλες. Το νερό, μέσα από το αυλάκι που χωρίζει στη μέση το πλακόστρωτο δάπεδό της, διοχετεύεται στη συνέχεια στους κήπους της συνοικίας.

Διαμονή στο Μέτσοβο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register