Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Μαράσια Ρόδος

Μαράσια Ρόδου

Εκεί που η Ρόδος αποθήκευσε τις αναμνήσεις της

Τα Μαράσια είναι συνοικία της πόλης της Ρόδου, που λίγοι από τους επισκέπτες του νησιού γνωρίζουν την ιστορία τους.

Το 1522 όταν το νησί καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς, οι Έλληνες εκδιώχθηκαν από την τειχισμένη μεσαιωνική πόλη όπου κατοικούσαν, για να εγκατασταθούν οι Οθωμανοί και κατ’ εξαίρεση οι Εβραίοι που παρέμειναν στην εβραϊκή συνοικία. Οι ‘Έλληνες έμπαιναν μόνο για αγοραπωλησίες και δεν επιτρεπόταν να διανυκτερεύσουν εντός των τειχών.

Οκτώ νέοι οικιστικοί πυρήνες δημιουργήθηκαν στα νοτιοανατολικά, γύρω από παλαιότατους πυρήνες των τειχών για τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού τα λεγόμενα «Μαράσια».

Οι οικισμοί αυτοί είναι: της Αγίας Αναστασίας, του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Ιωάννη, του Πάνω Αγίου Γεωργίου και του Κάτω Αγίου Γεωργίου και στα βορειοδυτικά το Νεοχώριο.

Τα Μαράσια είναι γεμάτα από παραδοσιακά κτίσματα εξαίρετης αρχιτεκτονικής, που δυστυχώς πολλά από αυτά είναι εγκαταλειμμένα και κινδυνεύουν. Μοναδικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του κοινόχρηστου χώρου αποτελούσαν οι δημόσιες κρήνες.

Όλοι οι οικισμοί είχαν πυκνή δόμηση με στενά σοκάκια χωρίς ανοιχτούς χώρους. Τα σπίτια διατάσσονταν γραμμικά κατά μήκος κυρίου άξονα που προστατεύονταν από ψηλούς αυλότοιχους, ο οποίος συνδεόταν με μία πύλη της μεσαιωνικής πόλης. Η εκκλησία ήταν ο κεντρικός πυρήνας και ο αυλόγυρος αποτελούσε και την «πλατεία» του οικισμού. Μεταξύ των οικισμών υπήρχαν διάσπαρτες κατοικίες Τούρκων αξιωματικών για τον  έλεγχο της περιοχής.

Για τις εκκλησίες των πρώτων χρόνων της οθωμανικής περιόδου εκτός των τειχών δεν υπάρχουν στοιχεία από γραπτές πηγές ούτε από λείψανα. Οι μόνες βυζαντινές εκκλησίες που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Χωστός στον Κάτω Άγιο Γεώργιο και ο Ταξιάρχης στο Νιοχώρι, οι οποίες αποτέλεσαν του πυρήνες ζωής και διατήρησης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας για τα 390 χρόνια της δουλείας των Οθωμανών.

Το Νιοχώρι ή Νεοχώριον ή Νέο Μαράσι είναι ο νεότερος οικισμός των Μαρασίων που χτίστηκε το 18ο αιώνα. Ξεχώρισε γρήγορα από τους άλλους οικισμούς, όχι μόνο λόγω της προνομιακής του θέσης, αλλά γιατί αποτελούσε το κοσμικότερο προάστιο της Ρόδου, καθώς εκεί χτίστηκαν οι πρεσβείες, τα δημόσια κτίρια και τα ξενοδοχεία.

Το Νεοχώρι απομονωμένο καθώς ήταν από τα υπόλοιπα Μαράσια, απέκτησε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και διαμόρφωσε ένα δικό του τρόπο ζωής.

Στη συνοικία του Νεοχωρίου βρίσκεται ένα από τα πιο ιστορικά σχολεία της Ρόδου, η «Αμαράντειος Σχολή», που την περίοδο της Ιταλοκρατίας ήταν ένα από τα λίγα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. H Αμαράντειος Σχολή Ρόδου είναι ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτίρια που σήμερα στεγάζεται το 7ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης της Ρόδου.

Το Νιοχώρι έχει αρχίσει να αποκτά χαρακτηριστικά παλιάς πόλης, με γραφικούς δρόμους και επιλογές για διαμονή σε παραδοσιακά καταλύματα και καλό φαγητό.

Από την ομάδα του Greece Destination

You don't have permission to register