Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Μαγούλιανα στην Αρκαδία: Ένα ταξίδι, μια εικόνα, μια ιστορία

Τα Μαγούλιανα στην Αρκαδία βρίσκονται σε ένα ψηλό βουνό της Αρκαδίας στα 1365 μέτρα ύψος. Ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου, ένα χωριό παραδεισένιο που σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. Γαντζωμένο αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά, δεσπόζει αιώνες τώρα καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και το παρόν. Ένα παρόν που ανατρέχει σε συνήθειες και τρόπους ζωής μιας άλλης εποχής κάπου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Τότε που η ζωή ήταν μαγευτική οι άνθρωποι απλοί, φιλικοί, φιλόξενοι. Αυτά λοιπόν είναι τα Μαγούλιανα. Ένα καταπράσινο σχεδόν σμαραγδένιο χωριό που προσφέρει απλόχερα στον επισκέπτη τη συγκίνηση από την επαφή με τη φύση λες και βλέπει κανείς ένα τοπίο αγνό γραφικό ανέπαφο από το χρόνο και την τεχνολογική εξέλιξη που σκοτώνει και αλλοιώνει τη φύση.

Αξιοθέατα

Αργυρόκαστρο

Πάνω από τα Μαγούλιανα στην Αρκαδία και στην κορυφή απόκρημνου υψώματος σε υψόμετρο 1450 μ. βρίσκεται το ψηλότερο κάστρο της Πελοποννήσου, το Αργυρόκαστρο, επονομαζόμενο και «Γορτυνιακό δυναμάρι». Κοντά του περνά ο δρόμος που οδηγεί στο χωριό Λάστα. Το κάστρο, που έχει ανεγερθεί την εποχή της Φραγκοκρατίας, δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή και ήταν χτισμένο σε τέτοιο οχυρό σημείο που να προσφέρει ιδιαίτερη ασφάλεια. Στη θέση αυτή υπήρχε η αρκαδική πόλη Αργυρόκαστρο η οποία εξαφανίστηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια. Στις 20 Αυγούστου 1927 το χωριό μετονομάστηκε σε Αργυρόκαστρο, αλλά σύντομα το όνομα αυτό εξέπεσε.

Αρχαίος Ναός Ιππίου Ποσειδώνα

Τρία χιλιόμετρα περίπου δυτικά του Μεθυδρίου, στη θέση Πετροβούνι, ΒΑ της διακλαδώσεως για τα Μαγούλιανα στην Αρκαδία, ευρέθησαν τα αξιολογότερα υπολείμματα αρχαίου ναού της Μεθυδριάδας. Πρόκειται για τα θεμέλια αρχαίου ναού, λίγα μόλις μέτρα νότια της χριστιανικής εκκλησίας της Παναγίας. Ο πρώτος που ανακάλυψε τα ερείπια ήταν ο Άγγλος Ληκ (το 1805), ο οποίος αναφέρει ότι οι χωρικοί τα ονόμαζαν «Παλάτια».

Το Σανατόριο της Μάνας

Το Σανατόριο της Μάνας χτίστηκε το 1928 στην πιο απομακρυσμένη λεκάνη απορροής του Λάδωνα, στην περιοχή Κορφοξυλιά Μαγουλιάνων.
Το σανατόριο άρχισε να λειτουργεί μετά το 1928 για λόγους λειτουργικούς όμως παραδόθηκε την άνοιξη του 1930 σε κοινή χρήση και έδωσε στα Μαγούλιανα μεγάλη κίνηση. Την περίοδο της λειτουργίας του υπήρξε το πιο σύγχρονο σανατόριο των Βαλκανίων. Η Ίδρυσή του έγινε από την Άννα Παπαδοπούλου γνωστή και ως «Μάνα του Στρατιώτη», αδελφή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Σκοπός της ίδρυσης του σανατορίου ήταν η θεραπεία των φυματικών στρατιωτών (αφού το κλίμα ήταν το πλέον ιδανικό) και έγινε με κεφάλαια 3.500.000 δραχμών που συγκέντρωσε η ίδια η Άννα Παπαδοπούλου από εράνους που έκανε στην Αμερική με δωρεές Αρκάδων. Στη Γερμανοϊταλική κατοχή και μετέπειτα ερειπώθηκε αφού ανακαλύφθηκαν αντιφυματικά χάπια, έτσι ύστερα και από αρπαγές του εξοπλισμού του παραμένει μέχρι σήμερα ένα «φάντασμα» απαράμιλλου κάλλους όμως, θυμίζοντας άλλες εποχές.

Σφυρίδα

Το μετόχι της Σφυρίδας βρίσκεται στα σύνορα των Μαγουλιάνων με τη Βυτίνα. Είναι χτισμένο ενδιάμεσα των απότομων τοιχωμάτων πανύψηλου ασβεστολιθικού βράχου. Αποτελείται από ένα μικρό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και από ένα κελί που είναι η είσοδος στο ναό. Ο ναός είναι θολωτός και έχει σπάνιες αγιογραφίες του 12ου αιώνα. Στις 21 Απριλίου 1825 ο Ιμπραήμ πασάς έφτασε στη Σφυρίδα έκαψε το μοναστήρι και αποκεφάλισε τον ηγούμενο Γερμανό και τον μοναχό Αγάπιο Σκουτερού. Κάτω από το ναό υπάρχει σπηλιά με πηγή που πολλοί προσκυνητές από τα γύρω χωριά στις 23 Αυγούστου τιμούν την εορτή, όπου παλαιότερα γινόταν πανηγύρι με όργανα και χορούς.

Εκκλησίες

Άγιος Δημήτριος

Διασχίζοντας τα πανέμορφα δρομάκια του χωριού μπορεί να φτάσει κανένας στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου η οποία βρίσκεται στη μέση του χωριού. Η εκκλησία ξαναχτίστηκε στα 1835 γιατί είχε καταστραφεί από πυρκαγιά. Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες Αγίων αλλά και το καμπαναριό, που μαζί με αυτό της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελούν πραγματικά στολίδια για το χωριό και όχι μόνο. Έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο το 1989.

Ιωάννης ο Προδρόμος

Η εκκλησία βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και έχει το ρυθμό της Βασιλικής, γιορτάζει στις 29 Αυγούστου την Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου. Χτίστηκε τις αρχές του 18ου αιώνα και έχει πλέον θαυμάσιες αγιογραφίες που πρόσφατα ολοκληρώθηκαν από την αγιογράφο Νότα Κόλλια με τη βοήθεια των Μαγουλιανιτών και με μπροστάρη τον ιερέα του χωριού Θεόδωρο Κονδύλη.

Κοίμηση της Θεοτόκου

Ο ναός είναι προσιτός από τον κεντρικό δρόμο οδικώς με παράκαμψη αριστερά στην είσοδο του χωριού. Εκεί βρίσκεται ο ιερός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου που χτίστηκε το 1840 και μπορεί να θαυμάσει κανείς το μοναδικό καρυδένιο τέμπλο, από ενιαίους κορμούς καρυδιάς και όχι επιμέρους προσθήκες. Το τέμπλο διατηρεί μέχρι σήμερα τη μοναδικότητα του, αποτελεί έργο απαράμιλλης τελειότητας και αφήνει πάντα άναυδο τον επισκέπτη φορτίζοντάς τον με δέος της θρησκευτικότητας που αποπνέει και με εθνική περηφάνια για τους «άγνωστους» και διάσπαρτους στον Ελλαδικό χώρο θησαυρούς του Έθνους μας.

Πηγή: Πανελλήνιος Σύλλογος Μαγουλιανιτών

error: Content is protected !!
You don't have permission to register