Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου

Ένα τοπίο ονειρικό με μαγευτικό ηλιοβασίλεμα

Την περίφημη Λιμνοθάλλασσα του Μεσολογγίου τη συναντάμε στα νοτιοδυτικά της Στερεάς Ελλάδας, ανάμεσα στους ποταμούς Ευήνο και Αχελώο, τον Πατραϊκό κόλπο και το Ιόνιο πέλαγος.

Είναι ένα περιβαντολλογικό πάρκο που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar και περιλαμβάνει  χερσαίες, ποτάμιες, παραποτάμιες και λιμνοθαλάσσιες εκτάσεις και το νησιωτικό σύμπλεγμα Εχινάδες που ανήκει στο νομό Κεφαλληνίας.

Το θαλάσσιο νερό της καλύπτει μία έκταση περίπου 112.000 τετραγωνικών μέτρων. Έχει μήκος 27.000 μέτρα και πλάτος 14.000 μέτρα.

Τα νερά της είναι, μέχρι μισό μέτρο στο μεγαλύτερο μέρος της και σε κάποια σημεία βαθαίνει μέχρι 5 μέτρα. Οχτώ νησίδες διαμορφώνουν το εσωτερικό της περιβάλλον: το Βασιλάδι, η Θολή, η Κλείσωβα, το Κόμμα, η Μαρμαρού, η Πλώσταινα, ο Προκοπάνιστος και ο Σχοινιάς.

Για το λιμάνι της λιμνοθάλασσας χρειάστηκε η ανθρώπινη παρέμβαση που με εκβαθύνσεις άνοιξαν ένα δίαυλο για να περνούν και να εξυπηρετούνται κυρίως τα εμπορικά πλοία.

Η Λιμνοθάλλασσα του Μεσολογγίου είναι ένας υγροβιότοπος, γεμάτος ζωή και σπάνια είδη ζώων, ανάμεσα σε καλαμιώνες και αμμοθίνες, βάλτους και ψαθοτόπια. Παρατηρούνται πάνω από 200 είδη πτηνών, που πολλά από αυτά ανήκουν στα προστατευόμενα είδη. Πολλά επίσης είναι τα περαστικά πουλιά που στέκονται για λίγο στον τόπο τούτο που προσφέρει ασφάλεια και τροφή, πριν συνεχίσουν το δρόμο τους. Διάφορα είδη πάπιας, γλάρων όπως Ποταμογλάρονο ή ο ασημόγλαρος, αρπαχτικά πουλιά όπως Μαυρόγυπας, Βασιλαετός, γεμίζουν τον ουρανό της περιοχής και κουρνιάζουν το ηλιοβασίλεμα στις φωλιές που ο τόπος είναι ικανός να φιλοξενήσει.

Η περιοχή γνωστή από την αρχαιότητα για την ανάπτυξή της, συνεχίζει ως σήμερα να είναι σημαντική για τον άνθρωπο. Τα ρηχά νερά της λιμνοθάλασσας είναι ιδανικά για το σχηματισμό αλυκών, των μεγαλύτερων της χώρας μας. Παράγονται σχεδόν 120.000 τόνοι το χρόνο που καλύπτουν την εγχώρια κατανάλωση και γίνονται μεγάλες εξαγωγές. Από τον 14ο αιώνα η παραγωγή αλατιού γίνεται με φυσικό τρόπο. Οι τεράστιες εκτάσεις των αλυκών μοιάζουν σα φρεσκοχιονισμένες, κάτω από τον δυνατό ήλιο που στεγνώνει το αλάτι και στο βάθος ημίλευκα βουνά, όπως το συγκεντρώνουν για να φτάσει στην επεξεργασία. Τοπίο εξωπραγματικό φαντάζει δίπλα στο βαθύ μπλε της θάλασσας.

Χαρακτηριστικά είναι τα ξύλινα σπιτάκια των ψαράδων, οι πελάδες που φαίνονται σα να αναδύονται μέσα από το νερό και οι γαίτες, οι παραδοσιακές βάρκες προσαρμοσμένες στα ρηχά νερά της λίμνης να τη διασχίζουν με απαλές κοπηλασιές.

Πολύ σημαντική είναι η αλιεία, είτε ελεύθερη, είτε στα γνωστά διβάρια, τα φυσικά ιχθυοτροφεία. Γνωστή η τσιπούρα Μεσολογγίου και κυρίως το αυγοτάραχο που παράγεται από τα αυγά του μπάφου και του θηλυκού κέφαλου.

Λίγοι γνωρίζουν πως τα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου χαρακτηρίζονται ως ιαματικά, αφού είναι ζεστά λόγω της ρηχότητάς τους και επειδή  περιέχουν πολύ άργιλο.

Η πρόσβαση στη λίμνη είναι εύκολη από Αθήνα, Πελοπόννησο και Ήπειρο. Οι εθνικές οδοί σε καθοδηγούν γρήγορα και με ασφάλεια.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register