Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λίμνη Μόρνου Φωκίδα

Λίμνη Μόρνου στο νομό Φωκίδας

Ένα ξεχωριστό άγριο φυσικό τοπίο που ποικίλλει σε χρώματα

Η τεχνητή Λίμνη Μόρνου στο νομό Φωκίδας, βρίσκεται δυτικά του Λιδωρικίου, ανάμεσα στα Βαρδούσια όρη και στα όρη Γκιώνα, στο κέντρο του νομού, με έκταση πάνω από 15.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με τη δημιουργία ενός φράγματος ύψους  175 μέτρων, το 1979 ολοκληρώθηκε το φράγμα στον ποταμό Μόρνο για τις ανάγκες υδροδότησης του λεκανοπεδίου Αττικής. Εκτός από τα νερά του ποταμού και των παραπόταμων του, δέχεται νερά και από τον Κοκκινοπόταμο και από τη λίμνη του Ευήνου.

Εκκενώνοντας το χωριό Κάλλιο για τη δημιουργία του φράγματος, κάποια σπίτια ανοικοδομήθηκαν πιο ψηλά.  Όταν η στάθμη του νερού υποχωρεί, ξεπροβάλουν μέσα από το νερό κάποια σπίτια του, που αν σταθείς στο δρόμο πάνω από το χωριό, παρουσιάζει ένα θέαμα απόκοσμο.

Το χωριό Κόκκινο είναι το μοναδικό χτισμένο δίπλα στις όχθες, όπου θα βρεις λίγα ταβερνάκια για φαγητό και κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, αν θελήσεις να μείνεις στην περιοχή. Τα χωριά Αρτοτίνα, Δάφνος,  Κροκύλειο, Λιδωρίκι και Πενταγιοί, διατηρώντας το παραδοσιακό τους στοιχείο, είναι μέρος της μοναδικότητας της περιοχής με τους ντόπιους να μην επιθυμούν μεγάλη ανάπτυξη.

Η φύση στα καλύτερά της, εκμεταλλευόμενη την ανθρώπινη παρέμβαση, δημιούργησε ένα τοπίο μοναδικό με γλωσσίδια γης μέσα στο νερό, πυκνό δάσος από αγριόκεδρα, ιτιές, κουτσουπιές, πλατάνια, σφενδάμια και χρυσολιθιές, κεφαλληνιακή ελάτη και ρείκια, χρώματα και αρώματα ξεχωριστά κάθε εποχή του χρόνου.

Πολλά άγρια ζώα κατοικούν στα βουνά γύρω από τη λίμνη, ενώ στα νερά της κολυμπούν χέλια, στρωσίδια, ιονικές πέστροφες μπριάνες και ο πελοποννησιακός ζουρνάς. Συχνά θα δεις στον αέρα να πετούν διάφορα είδη αετών, όπως χρυσαετοί και φιδαετοί. Επίσης γεράκια και μπούφοι, ενώ σε κάθε βήμα σου θα ακούσεις το τραγούδι από τα πουλιά του δάσους και τη φωνή της κουκουβάγιας.

Περιμετρικά της λίμνης, υπάρχει δρόμος με άσφαλτο που ακολουθώντας τον, μέσα σε δύο τρεις ώρες θα απολαύσεις τις εναλλαγές του τοπίου, των δέντρων και των χρωμάτων σε νερό και περιβάλλον. Στο στενότερο σημείο της λίμνης που ονομάζεται «Στενό», οι όχθες σχεδόν ακουμπούν η μία την άλλη. Υπήρχε κάποτε πέτρινη γέφυρα αλλά, είναι πλέον βυθισμένη.

Το χειμώνα πέφτει χιόνι στην περιοχή που ακόμα και την άνοιξη διατηρείται μέχρι αργά στις κορυφές. Το καλοκαίρι είναι δροσερό και σίγουρα κάτω από την σκιά των δέντρων με θέα τα νερά της λίμνης θα ζήσεις ανεπανάληπτες στιγμές.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register