Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης Κεφαλλονιά

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάννης στην Κεφαλλονιά

Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο

Το Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά, ή αλλιώς το «Σπήλαιο των Νυμφών», βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τη Σάμη.

Η λίμνη που βρίσκεται κάτω από το έδαφος 20 μέτρα και ανακαλύφτηκε μόλις το 1951, πήρε το όνομά της από τη νύμφη Μελισσάνθη της αρχαιότητας, μία από τις πολλές που κατοικούσαν εκεί μαζί με τον Θεό Πάνα. Η συγκεκριμένη ερωτεύτηκε το Θεό που, όμως, δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα της, γεγονός που την οδήγησε στην αυτοκτονία.  Από ανασκαφές ήρθαν στο φως ευρήματα από τον 3ο και 4ο π.Χ. αιώνα που αποδεικνύουν τη λατρεία στον Θεό Πάνα στην περιοχή και την ύπαρξη των νυμφών. Ευρήματα που μπορείς να θαυμάσεις στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου στο  Αργοστόλι σήμερα.

Είναι ένα γεωλογικό φαινόμενο από τα λίγα που θα συναντήσεις στην Ελλάδα, πιθανόν και στον κόσμο. Ένα βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο που έχει μήκος 160 μ., πλάτος 40 μ. και ύψος κοντά στα 40 μ. Το νερό της είναι υφάλμυρο, αφού τα νερά από πολλές πηγές καταλήγουν σε αυτήν.

Η φυσική είσοδος της σπηλιάς που είναι κατακόρυφη, δημιουργήθηκε όταν παραχώρησε ένα μέρος της οροφής. Δημιουργήθηκε όμως μία τεχνητή είσοδος που είναι προσπελάσιμη οδηγώντας σε στο εσωτερικό όπου βαρκούλες περιμένουν να σε κάνουν το γύρο της λίμνης.  Από τα σκαλοπάτια ακόμα όπως κατηφορίζεις προς τη σπηλιά, το θέαμα είναι μοναδικό. Γαλαζοπράσινα νερά μαγνητίζουν το βλέμμα σου ειδικά τις μεσημεριανές ώρες που οι ακτίνες του ήλιου εισβάλουν από την τρύπα στην οροφή, δίνοντας μια ξεχωριστή γαλαζοπράσινη απόχρωση στα πεντακάθαρα νερά,  για να φτάσεις να δεις μέχρι το βυθό της.

Στο κέντρο της, εκεί ακριβώς που αρχίζει το σκεπασμένο μέρος, συναντάς ένα νησάκι περίπου 30 μέτρων, πάνω στο οποίο υπάρχουν δύο βουναλάκια 8 και 9 μέτρων ύψους.  Από το πλάι του θα περάσει η βάρκα που θα σε οδηγήσει στο υπόλοιπο σπήλαιο. Θέαμα εξωπραγματικό οι σχηματισμοί από σταλακτίτες που δημιουργούνται εδώ και πάνω από 16.000 χρόνια.

Ιδανικοί μήνες για να επισκεφτείς το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά είναι από το τέλος της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: Γεωπάρκο Κεφαλλονιάς, Ιθάκης

You don't have permission to register