Λαχανικά – Φρούτα
Η Κρήτη φημίζεται για την παραγωγή οπωροκηπευτικών προϊόντων και λαχανικών που παράγονται σε εύφορες πεδιάδες του νησιού.
Γνωστά για την ποιότητά τους είναι τα φρέσκα κηπευτικά προϊόντα (αγγούρια, αρακάς, κολοκυθάκια, κολοκύθες, κουνουπίδια, μελιτζάνες, μπρόκολα, ντομάτες, παντζάρια, πατάτες, πιπεριές, σπανάκι, σπαράγγια, φάβα, φασόλια κ.λ.π), που παράγονται σε όλες τις περιοχής της Κρήτης.
Τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται η ψωμοντομάτα, μια παλιά και ξεχασμένη Κρητική ποικιλία ντομάτας, που διαφέρει από τις άλλες στο χρώμα (ροζ), στο σχήμα αλλά και στη μοναδική της γεύση.
Τα πρώιμα κηπευτικά της Κρήτης καλλιεργούνται σε εκτεταμένες θερμοκηπιακές εκτάσεις κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς Ηρακλείου, στην Ιεράπετρα Λασιθίου, στις νότιες περιοχές του Ρεθύμνου και στις παραλιακές περιοχές Σελίνου και Κισσάμου Χανίων.
Τα λαχανικά βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και προσφέρουν βιταμίνες απαραίτητες για το μεταβολισμό διαφόρων ιστών όπως π.χ. η Β12 για την παραγωγή του αίματος. Πολλά από τα λαχανικά επίσης περιέχουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων. Η τομάτα και αγγουράκι Κρήτης βρίσκεται στη Διαδικασία έγκρισης για ΠΟΠ.
Η Κρήτη είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων στην Ελλάδα, λόγω της γονιμότητας του εδάφους, το κλίμα και την έντονη και παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Πολλά από αυτά εξάγονται στην υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην Κρήτη οι καλλιέργειες φρούτων είναι παραδοσιακές και παράγουν γευστικά προϊόντα.
Γνωστά για την ποιότητά τους είναι τα αβοκάντο, ακτινίδια, αχλάδια, εσπεριδοειδή, καρπούζια, κεράσια, μάνγκο, μανταρίνια, μπανάνες, πεπόνια, πορτοκάλια, σταφύλια, σύκα κ.λ.π). Είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης C (ιδιαίτερα το πορτοκάλι), βιταμίνης Β12 (απαραίτητη για την παραγωγή του αίματος), αλλά και βιταμινών που έχουν αντιοξειδωτική δράση, δηλαδή αντικαρκινική και προστατευτική για καρδιοπάθειες, (A, C και E).
Το πορτοκάλι της Κρήτης εγκωμίαζαν Ευρωπαίοι περιηγητές το 19ο αιώνα και σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία κρατήθηκε στους κήπους των Εσπερίδων, μακριά από ανθρώπους.
Το σταφύλι που είναι το κατ’ εξοχήν καλοκαιρινό φρούτο της Κρήτης, ξεχωρίζει από τα σταφύλια άλλων περιοχών για το άρωμα και τη γεύση του. Θεωρείται ιδανικό για μια ισορροπημένη δίαιτα και ο φλοιός του περιέχει αντικαρκινικές ουσίες. Επίσης σημαντικά είναι και τα υποπροϊόντα της αμπέλου ως γλυκαντικές ουσίες, όπως το πετιμέζι.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί εκτεταμένες καλλιέργειες ειδικών παραδοσιακών ποικιλιών που δεν έχουν κουκούτσια και μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και από μικρά παιδιά. Άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες και τυποποίηση καινοτόμων προϊόντων είναι τα φραγκόσυκα, τα αβοκάντο και τα μάνγκο που πρωτοκαλλιεργήθηκαν στα Χανιά πριν από περίπου 40 χρόνια και άλλα τροπικά φρούτα που παράγονται στη νότια Κρήτη.
Στα Τέρτσα Βιάννου καλλιεργούνται τροπικά φρούτα (φρούτα του πάθους, παπάγια, πεπίνο, γκουάβα και πασιφλόρα) που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία μας. Ο καρπός της γκουάβα και του πεπίνο (μοιάζει στη γεύση με πεπόνι) έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ο καρπός της γκουάβα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών C και λυκοπενίου, ο καρπός πεπίνου βοηθάει στην μείωση του σακχάρου του αίματος χάρις στο κάλιο που περιέχει.
Τα πορτοκάλια Μάλεμε Χανίων υπάγονται στα προϊόντα προστασίας ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ). Μικρότερες καλλιέργειες πορτοκαλιών υπάρχουν στο κάμπο της Μεσαράς, στο Φόδελε του Ηρακλείου και στο Μυλοπόταμο Ρεθύμνου. Το κίτρο Κρήτης βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Φημισμένα επίσης είναι τα κεράσια Γερακαρίου Ρεθύμνου, τα μήλα Οροπεδίου Λασιθίου, τα μήλα από την κοιλάδα του Λασιθίου και οι μπανάνες Άρβης και Μαλίων Ηρακλείου.
Που θα βρείτε κρητικά λαχανικά & φρούτα