Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Λαγκάδια Αρκαδίας

Λαγκάδια στην Αρκαδία

Το κρεμαστό Χωριό

Τα Λαγκάδια στην Αρκαδία είναι ένα παραδοσιακό χωριό, πνιγμένο σε καταπράσινη βλάστηση, χτισμένα αμφιθεατρικά σε απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 1100μ. με φαντασμαγορική θέα στο γύρω τοπίο από κάθε σχεδόν σημείο του χωριού.

Πατρίδα των Δεληγιαννέων, μιας από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες οικογένειες που πρωτοστάτησε στον Αγώνα του 1821 και προσέφερε στην Ελλάδα δύο πρωθυπουργούς. Επίσης τα Λαγκάδια είναι και πατρίδα μαστόρων και τεχνιτών της πέτρας που μετά την απελευθέρωση δραστηριοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες και φυσικά το δικό τους χωριό που είναι ίδιο με στολίδι.

Εκπληκτικά παραδοσιακά διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπιτάκια και ανηφορικά καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής και το πέτρινο ρολόι, σήμα κατατεθέν των Λαγκαδιών ελάχιστα βήματα από την είσοδο του χωριού, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.

Σχεδόν όλα τα σπίτια είναι φτιαγμένα από τη χαρακτηριστική γκριζωπή πέτρα της περιοχής, σκεπασμένα από βαθυκόκκινα κεραμίδια και σεταρισμένα με μία τουλάχιστον καμινάδα.

Ο οικισμός Λαγκάδια στην Αρκαδία ανακηρύχθηκε παραδοσιακός το 1987 και αποτελείται από δύο γειτονιές, τον επάνω και τον κάτω μαχαλά που χωρίζονται στη μέση από τον κεντρικό δρόμο. Στη ρεματιά του κάτω μαχαλά κυλά το Λαγκαδιανό ποτάμι, εκείνο που ο Παυσανίας έλεγε Τουθόα, παραπόταμος του Λάδωνα.

Τα αξιοθέατα που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στα Λαγκάδια είναι λίγα, αλλά ολόκληρο το χωριό και κάθε χρωματιστή γωνιά του ξεχωριστά είναι ένα αξιοθέατο. Κάθε πετρόχτιστο κτίριο, κάθε μαγαζάκι που πουλά παραδοσιακά προϊόντα και λαχταριστά γλυκά του κουταλιού, κάθε πέτρινη κρήνη, κάθε γραφικό ξωκλήσι και κάθε ξύλινο μπαλκονάκι διηγείται και από μία μικρή ή μεγαλύτερη ιστορία.

Αξιοθέατα

Πετρόκτιστα κτίσματα

Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν όλα τα πετρόκτιστα κτίσματα της περιοχής όπως σπίτια, αρχοντικά, εκκλησίες, σχολεία, γεφύρια, βρύσες, όλα γνήσια δείγματα των ονομαστών Λαγκαδιανών μαστόρων της πέτρας.

Ρολόι Εκκλησίας Ταξιαρχών

Στην πλατεία ηρώων βρίσκεται ή μητρόπολη των Λαγκαδίων με το υπέροχο καμπαναριό της, όλο πετρόκτιστο, και το κωδωνοστάσι με το επιβλητικό ρολόι του 1910.

Σπίτι Δεληγιάννηδων

Ιστορικό σπίτι στην πάνω γειτονιά του οικισμού με κειμήλια και σπάνια αντικείμενα της οικογένειας των προεστών Δελληγιάννηδων.

Ναός Αγίων Αποστόλων

Η Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων στον Κάτω Μαχαλά των Λαγκαδίων, χτισμένη το 1854.

Διαμονή στην Αρκαδία: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register