Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χόρτα

Χόρτα ΚρήτηςΤο κλίμα και τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της Κρήτης ευνοούν την ανάπτυξη ενδημικών και άγριων χόρτων όλο το χρόνο, που φυτρώνουν από την παραθαλάσσια ως και την ορεινή ζώνη.

Τα χόρτα που καταναλώνονται ωμά από τους παλαιότερους Κρητικούς είναι εξαιρετικής ποιότητας και σήμερα θεωρούνται άριστη τροφή για την υγεία μας.

Τα πιο γνωστά χόρτα της Κρήτης που πολλά από αυτά είναι πλούσια για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι: Η άγρια αγκινάρα, αγριόπρασο ή σχινόπρασο, αγριοραδίκιο, ασκόλυμπρος, ασκορδουλάκκοι, αχάτζικας, γαλατσίδα, καυκαλήθρα, κρίταμος, αγουδοπαξίμαδο (αφθονεί κυρίως στην Ανατολική Κρήτη), παπούλες, ραδίκια, σκούλος, σταμναγκάθι (το χόρτο με τους περισσότερους λάτρεις), σταφυλίνακας και στύφνος.

Η γλιστρίδα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέ, καταπολεμά τη χοληστερίνη, βοηθά στη θεραπεία των προβλημάτων του ουροποιητικού, είναι καταπραϋντικό για τα γαστρεντερικά προβλήματα. Μια μερίδα γλυστρίδας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη Ε και παρέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ο, Β-καροτένιου και γλουταθειόνης. Ο γοργογιάννης λόγω της ιδιότητάς του σταματά τις αιμορραγίες και  χρησιμοποιείται σαν θεραπευτικό βότανο για διάφορες παθήσεις. Η ζοχιά είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο και πολλές βιταμίνες. Ο μάραθος χρησιμοποιείται ως αρωματικό ή στην φαρμακευτική βιομηχανία. Το πεντάνευρο αναφέρεται στο φυτό αυτό ως θεραπευτικό για τις πέντε αισθήσεις του ανθρώπου, κυρίως για τσιμπήματα εντόμων και για πληγές που αργεί η επούλωσή τους. Ο ταραξάκος ή πικραλίδα είναι πλούσιος σε καροτενοειδή, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C και πολλά άλλα.

Που θα βρείτε κρητικά χόρτα

You don't have permission to register