Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Κουρταλιώτικο Φαράγγι

Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι στο νομό Ρεθύμνου

Τεράστιες βραχώδεις πλαγιές γεμάτες σπηλιές

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι ή φαράγγι Κουρταλιώτη βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22 περίπου χιλιόμετρα από την ομώνυμη πόλη  και αποτελεί ένα από τα μαγευτικά φυσικά αξιοθέατα της Κρήτης. Με μήκος που φτάνει τα 3 περίπου χιλιόμετρα και ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, το φαράγγι Κουρταλιώτη ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ) για να καταλήξει στην Πρέβελη που βρέχεται από το Λιβυκό Πέλαγος.

Κατά μήκος του, οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές από ασβεστολιθικά πετρώματα αγγίζουν τα 500 μέτρα και είναι γεμάτες από σπηλιές, όπου ζουν πολλά είδη πτηνών και κυρίως αρπακτικά, κάτι που καθιστά το φαράγγι Κουρταλιώτη σημαντικό όχι μόνο εγχώριο, αλλά και διεθνή βιότοπο. Στο φαράγγι συναντώνται επίσης οι συστάδες Φοίνικα που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο φοινικόδασος της Κρήτης.

Το φαράγγι Κουρταλιώτη ή και Κουρταλιώτικο φαράγγι, που πήρε το όνομά του από τα σφυρίγματα του αέρα που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που χτυπούν όταν φυσά βόρειος άνεμος και περνά από τα κοιλώματα των βράχων, είναι προσβάσιμο και με αυτοκίνητο ως ένα σημείο, αλλά και με τα πόδια.

Στο μέσο της διαδρομής και στο βάθος του φαραγγιού, ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ – Ασώματος, ο επισκέπτης θα βρει το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και τις πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού με άφθονο νερό, που ακολουθούν τη σειρά και την αναλογία των δακτύλων του χεριού και που σύμφωνα με το μύθο δημιουργήθηκαν από τον Άγιο. Εκεί κοντά επίσης, υπάρχει ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου, με τοιχογραφία της Αγίας Τριάδας, όπου το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται ως περιστέρι από τα χείλη του Πατρός, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.

Κατά μήκος του φαραγγιού Κουρταλιώτη, ο επισκέπτης θα δει και ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι πάνω από μια λίμνη, που είχε χτιστεί γιατί τους χειμερινούς μήνες που βρέχει πολύ, ο Κουρταλιώτης φουσκώνει και δε διασχίζεται εύκολα. Ο Κουρταλιώτης διασχίζει μέρος του φαραγγιού και φτάνει στην έξοδο, εκβάλλοντας στη λίμνη Πρέβελη, αφού ενωθεί με το φαράγγι Φρατί.

Στα τοιχώματα του φαραγγιού η βλάστηση είναι χασμοφυτική και φρυγανική ενώ στην κοίτη του φαραγγιού πέρα από τον κρητικό φοίνικα απαντούν πικροδάφνες και χαρουπιές. Τα τοιχώματα του φαραγγιού είναι σημαντικός βιότοπος για αρπακτικά πτηνά, όπως το όρνιο, το βραχοκιρκίνεζο και το βραχοχελίδονο.

Διαμονή στην Κρήτη: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register