Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Γλυκίσματα

Γλυκά ΚρήτηςΤα παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης φτιάχνονται με αγνά υλικά, πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Βασικά συστατικά για την παρασκευή τους είναι η ζύμη, το λάδι και το μέλι.

Τα γλυκά κουταλιού που δε λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι του χωριού είναι ο κρητικός παραδοσιακός τρόπος να καλωσορίσουν κάποιον στα σπίτια τους.

Τα φημισμένα καλιτσούνια είναι πιτάκια με γλυκιά μυζήθρα ή με ανάξιμη με ξινή και μέλι ή μάραθο για αλμυρή γεύση. Τα ανεβατά καλιτσούνια είναι κλειστά και  τα λυχναράκια που κάνουν ένα μικρό άνοιγμα.

Τα Κρητικά λουκούμια ή κουμπανάκια είναι φημισμένα περισσότερο στο νομό Λασιθίου και μοιάζουν με λουκουμάδες, αλλά είναι λίγο πιο σφικτοί στη ζύμη με αρκετό μέλι.

Η μουσταλευριά γίνεται το Σεπτέμβρη, που πατιούνται τα σταφύλια, για να γίνει το κρασί.

Τα μυζηθροπιτάκια είναι επιδόρπιο σχεδόν σε κάποιο τραπέζι και φτιάχνεται με αλεύρι, νερό, ρακή, μυζήθρα και χωρίς μπαχαρικά.

Τα ξεροτήγανα φτιάχνονται από αλεύρι, ελαιόλαδο, νερό, ρακή και περιχύνεται με σιρόπι από Κρητικό θυμαρίσιο μέλι, σουσάμι και κανέλα. Μοιάζουν με μεγάλο τριαντάφυλλο και σερβίρονται συνήθως στους γάμους, τις βαπτίσεις και σε πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα από τα βασικά γλυκά των Χριστουγέννων.

Η Σφακιανή πίτα με γέμιση μυζήθρας και μέλι, είναι η πιο διάσημη του νησιού και προέρχεται από τα Σφακιά Χανίων. Στη νοτιοανατολική Κρήτη την ονομάζουν νεράτη μυζηθρόπιτα, στον Ψηλορείτη και τη Σητεία αγνόπιτα.

Η Μουσταλευριά Κρήτης βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)

Που θα βρείτε παραδοσιακά κρητικά γλυκίσματα

You don't have permission to register