Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Γηρομέρι Θεσπρωτία

Γηρομέρι στη Θεσπρωτία

Μοναδικός πανέμορφος παραδοσιακός οικισμός

Το Γηρομέρι στη Θεσπρωτία είναι ένας παραδοσιακός ημιορεινός οικισμός που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Θεσπρωτίας, ανήκει στο Δήμο Φιλιατών και απέχει 8 χλμ. από τους Φιλιάτες και 23 χλμ. βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας. Κοντά του βρίσκεται η Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η περιοχή Φιλιατών βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Θεσπρωτίας, μεταξύ του ποταμού Καλαμά και των Ελληνοαλβανικών συνόρων. Αποτέλεσε διαμετακομιστικό σταθμό στην αρχαιότητα αλλά και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς από εκεί διέρχονταν οδική αρτηρία που συνέδεε τη Θεσπρωτία με τα Ιωάννινα.

Το Γηρομέρι στη Θεσπρωτία είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλάγια. Ένα φιδίσιο πέτρινο καλντερίμι ανηφορίζει στο χωριό  με τα παλιά  πέτρινα αρχοντικά  διώροφα σπίτια, που θυμίζουν πολύ τα σπίτια του Ζαγορίου ως προς την μορφή τους, η μόνη διαφορά, βρίσκεται στις στέγες τους, που είναι με κεραμίδι. Στο Γηρομέρι θα σας εντυπωσιάσει η θέα που διαθέτει και το γαλήνιο τοπίο με την απόλυτη ησυχία.

Αξίζει σίγουρα να επισκεφτείτε το Γηρομέρι Θεσπρωτίας καθώς αποτελεί μοναδικό πανέμορφο παραδοσιακό οικισμό και μπορείτε ταυτόχρονα να το συνδυάσετε και με επίσκεψη στη ξακουστή Μονή Γηρομερίου που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα πιο κάτω από το χωριό!

Μονή Γηρομερίου

Η Μονή Γηρομερίου, είναι ένα από τα λίγα μοναστήρια στην Ήπειρο, που είναι επανδρωμένα και λειτουργούν. Η σημερινή Αδελφότητα αποτελείται από τρεις μοναχούς και εγκαταστάθηκε στη Μονή το 1989. Από τότε, ασχολείται επιμελώς με την αναστήλωση και συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο με την πάροδο των αιώνων είχε υποστεί σημαντικές φθορές, μέχρι του σημείου της ολοκληρωτικής κατάρρευσης σε κάποια από τα τμήματά του. Σήμερα, είναι εντυπωσιακά ανακαινισμένη και οι εργασίες που επιτελέστηκαν και συνεχίζονται ακόμη, με προσοχή και σεβασμό στην τοπική παράδοση, εναρμονίζονται κατά το μεγαλύτερο δυνατό βαθμό στο μοναστηριακό περιβάλλον, χωρίς να αλλοιώνουν το χαρακτήρα του μνημείου.

Αποτελεί σημείο αναφοράς στη σύγχρονη Θεσπρωτία, με απήχηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Χιλιάδες κόσμου, κυρίως προσκυνητές αλλά και τουρίστες, την επισκέπτονται σε όλη τη διάρκεια του έτους. Στη Μονή σώζονται αρκετά κειμήλια, δείγματα του μεγαλείου και της ένδοξης ιστορικής πορείας της. Αυτά που σώζονται σήμερα, ελάχιστα συγκριτικά με όσα υπήρχαν, κατορθώθηκε να διατηρηθούν με πολλούς κόπους και αγώνες των παλαιοτέρων αδελφών της Μονής, κάτω από αντίξοες συνθήκες και δύσκολες καταστάσεις του παρελθόντος, ιδίως κατά τις τελευταίες πολεμικές περιπέτειες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Διαμονή στη Θεσπρωτία: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register