Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Φαράγγι Χα Λασίθι

Φαράγγι του Χα στο νομό Λασιθίου

Η απόκοσμη άγρια ομορφιά

Το φαράγγι του Χα στο νομό Λασιθίου βρίσκεται στη δυτική πλευρά του βουνού Θρυπτή, στην ανατολική του νομού και στα βόρεια της Ιεράπετρας. Κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Άννας η είσοδός του σε υψόμετρο 370 περίπου μέτρων και η έξοδός του κοντά στο χωριό Μοναστηράκι, στα 140 μ. περίπου. Υπάρχουν ταμπέλες που μας οδηγούν εκεί. Με είσοδο μόλις 3 μ. έχει πολύ στενά τοιχώματα, σε κάποια σημεία λίγα μονάχα εκατοστά. Στο τέλος του φαραγγιού σχηματίζεται ένας εντυπωσιακός, μεγάλος καταρράκτης που έχει ύψος 210 μ. περίπου.

Φαράγγι από τα δυσκολότερα της Ευρώπης που μπορούν να το κατεβούν μόνο όσοι έχουν πείρα στις ορειβασίες.

Υπάρχουν 33 περίπου καταβάσεις με τη μεγαλύτερη στα 35 μ. Όσο κατεβαίνεις, θαυμάζεις τα χρώματα που εναλλάσσονται κάθετα στα τοιχώματα ύψους 200 έως 400 μ. Σε κάποια σημεία αναγκάζεσαι να κολυμπήσεις μέσα στις λίμνες που σχηματίζονται, κυρίως αν επισκεφτείς το φαράγγι το χειμώνα ή την άνοιξη, που τα νερά είναι περισσότερα από τις βροχοπτώσεις. Θα συναντήσεις και αρκετές φυσικές νεροτσουλήθρες να σε προσκαλούν σε παιχνίδι.

Με μεγάλη προσοχή αν δεν είσαι ορειβάτης μπορείς να περπατήσεις  τη βορινή πλευρά του φαραγγιού για να φτάσεις σε μια λίμνη που σχηματίζεται από έναν καταρράκτη. Κοντά στην έξοδό του υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι, που άλεθαν το σιτάρι.

Αυτές οι λίμνες είναι σημαντικοί υδροβιότοποι. Ο άρκαλος (ο κρητικός ασβός), το καλογυναικάρι (η κρητική νυφίτσα), ο κρητικός λαγός και ακανθωτός ποντικός που δε συναντάς αλλού στην Ευρώπη είναι μόνιμοι κάτοικοι όπως και πολλά πουλιά. Δεν είναι λίγα τα είδη μεταναστευτικών πουλιών που κάνουν μια στάση στο φαράγγι πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους. Η τραχεία πεύκη είναι το δέντρο που επικρατεί, ενώ πολλά βότανα αρωματικά φυτά και λουλούδια, κάποια σπάνια, φυτρώνουν δίπλα στις λίμνες και πάνω στους βράχους.

Το όνομά του πιθανόν προήλθε από το ρήμα «χάσκω» δηλαδή, δημιουργώ χάσμα, λόγω του σχήματος του. Όλο το όρος Θρύπτη ανήκει στους προστατευόμενους βιότοπους Natura 2000, συμπεριλαμβάνοντας και το φαράγγι Χα.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo 1: commons.wikimedia.org | Πηγή photo 2: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register