Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Καταρράκτης Μυλωνά

Φαράγγι και Καταρράκτης Μυλωνά στην Ιεράπετρα: Τα κρυφά διαμάντια

Το φαράγγι και Καταρράκτης του Μυλωνά στην Ιεράπετρα βρίσκεται στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννου (Αη-Γιάννη) στο νομό Λασιθίου Κρήτης και καταλήγει κοντά στην παραλία Κακιά Σκάλα ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα. Απέχει από την πόλη της Ιεράπετρας 10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο και συμπεριλαμβάνει ένα εντυπωσιακό καταρράκτη. Για να φτάσει κανείς στον καταρράκτη υπάρχουν δύο μονοπάτια, εκ των οποίων το ένα είναι πολύ εύκολο και το άλλο πολύ δύσκολο.

Το εύκολο μονοπάτι διαρκεί μόνο 20 λεπτά και ο δρόμος είναι βατός καθώς υπάρχει ένα τσιμεντένιο μονοπάτι, το οποίο είναι χτισμένο πρόσφατα. Οι ταμπέλες για την πορεία του μονοπατιού είναι ευκρινέστατες. Το δύσκολο μονοπάτι, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 2 ώρες.

Για να διασχίσει κάποιος αυτό το μονοπάτι, πρέπει να περάσει μέσα από τον ποταμό και σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να σκαρφαλώσει στα βράχια. Στα δεξιά του μονοπατιού υπάρχει το εύκολο μονοπάτι, οπότε είναι εύκολο κανείς να αλλάξει δρόμο αν χρειαστεί.

Όποιο από τα δύο μονοπάτια και αν διαλέξεις, η διαδρομή θα καταλήξει στους, 40 μέτρων, καταρράκτες του Μυλωνά.

Η καλύτερη εποχή για να διασχίσει κάποιος το φαράγγι του Μυλωνά είναι το χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη, ώστε να υπάρχουν πολλά νερά, κάτι που κάνει το τοπίο κάτι παραπάνω από μαγευτικό. Ωστόσο, εάν κάποιος διαλέξει το δύσκολο δρόμο, θα πρέπει να πάει εποχή που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, καθώς αν βρέχει, το μονοπάτι γίνεται επικίνδυνο.

Τα νερά από τον ποταμό του φαραγγιού καταλήγουν στη θάλασσα της Κακιάς Σκάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τοπικού Συμβουλίου του Αγίου Ιωάννη, τα νερά αυτά, με μέτριες βροχοπτώσεις, φτάνουν ετησίως τα 4,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Παράλληλα με το ποτάμι και μέσα στο δάσος υπάρχουν οι τσιμεντένιοι καταπότες, οι οποίοι κατασκευάστηκαν από Αγιαννιώτες και χρονολογούνται από το 1960-1965. Οι «νευράλακες» αυτοί κάποτε χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν το νερό από τους καταρράκτες στον οικισμό Κουτσουνάρι για αρδευτικούς σκοπούς.

error: Content is protected !!
You don't have permission to register