Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Φαράγγι Καταρράκτης Μυλωνά Ιεράπετρα Λασίθι

Φαράγγι Μυλωνά στην Ιεράπετρα

Εκεί που η φύση δημιούργησε

Το φαράγγι του Μυλωνά στην Ιεράπετρα, ή αλλιώς το φαράγγι του Αι Γιάννη, βρίσκεται ανατολικά του νομού Λασιθίου, στο καταπράσινο όρος Θρύπτης και σε υψόμετρο 500 μέτρων, ανάμεσα στους οικισμούς Κουτσουνάρι και Φέρμα, στην κοινότητα του Αι Γιάννη. Τα νερά του καταλήγουν κοντά στην παραλία της Κακιάς σκάλας.

Η πιο σύντομη διαδρομή είναι από την Ιεράπετρα (μόλις 15-20 λεπτά), μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο ξεχωριστής ομορφιάς. Μέσα από ένα καταπράσινο δάσος μαγεύεσαι ήδη από τη διαδρομή που σε προετοιμάζει για τη συνέχεια στο τέλος της.

Υπάρχουν δύο επιλογές για να φτάσεις στον καταρράκτη του Μυλωνά, που είναι ο πέμπτος στη σειρά και μεγαλύτερος, με ύψος 40 μέτρων, ανάμεσα σε δέντρα και βράχους.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο κοντά στο χωριό Φέρμα περπατάς σε ένα χωματόδρομο μέχρι να φτάσεις στους τσιμεντένιους καταπότες, αγωγούς νερού που κατασκευάστηκαν περίπου το 1960 για να μεταφέρεται το νερό στο χωριό Κουτσουνάρι, για αρδευτικούς σκοπούς. Περπατώντας πάνω τους άνετα και με ασφάλεια σε 20 λεπτά περίπου, με ταμπέλες να σε καθοδηγούν σε όλη τη διαδρομή, είναι η εύκολη επιλογή που έχεις.

Για τη δεύτερη επιλογή, θα χρειαστείς  περίπου δύο ώρες και θα ξεκινήσεις από το χωριό του Αι Γιάννη. Περπατώντας παράλληλα με το ποτάμι θα χρειαστεί σε κάποια τμήματα να περάσεις από μέσα του, σε κάποια άλλα να σκαρφαλώσεις σε βράχια. Μην ξεχνάς όμως πως, έχεις πάντα τη δυνατότητα να το εγκαταλείψεις και να περάσεις στην εύκολη διαδρομή που είναι παράλληλη.

Κατάλληλη εποχή να επισκεφτείς τον καταρράκτη του Μυλωνά είναι το χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, όπου λόγω βροχοπτώσεων υπάρχουν ακόμα πολλά νερά και ο καταρράκτης διπλασιάζεται σε μέγεθος, σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη στη βάση του, ιδανική για μια βουτιά, αν αντέχεις τη θερμοκρασία του νερού.

Αν, βέβαια, είσαι από τους τολμηρούς και αποφασίσεις τη δεύτερη διαδρομή, καλό είναι να επιλέξεις εποχή χωρίς πολλές βροχοπτώσεις, γιατί το μονοπάτι γίνεται αρκετά επικίνδυνο για να πάρεις τέτοιο ρίσκο.

Είναι από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης με μεγάλη επισκεψιμότητα, που θα σε αφήσει άφωνο με την ιδιαιτερότητα του.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register