Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ερεσός Λέσβος

Ερεσός στη Λέσβο

Ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο του νησιού

Η Ερεσός στη Λέσβο βρίσκεται δυτικά του νησιού και υπάγεται διοικητικά στη δημοτική ενότητα Ερεσού-Αντίσσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Είναι χτισμένη στο κοίλωμα μιας εύφορης κοιλάδας που περιτριγυρίζεται από άγονα ηφαιστειακά βουνά. Η περιοχή της Ερεσού κατοικείται από τα αρχαία χρόνια και έχει να επιδείξει μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Το όνομά της συνδέεται με τον Έρεσο που ήταν γιος του μυθικού βασιλιά Mάκαρα. Η αρχαία Ερεσός ήταν σπουδαίο εμπορικό, γεωργικό και ναυτικό κέντρο κατά την αρχαιότητα. Στην Ερεσό γεννήθηκε η Σαπφώ η μεγάλη λυρική ποιήτρια της αρχαιότητας καθώς και οι φιλόσοφοι Θεόφραστος και Φανίας.

Η φύση της Ερεσού είναι πολύ πλούσια και σχετικά με πολλά μέρη της Ελλάδας, άθικτη. Εμφανίζει μεγάλο οικοτουριστικό ενδιαφέρον αφενός για το απολιθωμένο δάσος, που επικεντρώνεται στην περιοχή Σιγρίου, αφετέρου για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της που περιλαμβάνει ορισμένα είδη εξαιρετικά σπάνια στην Ευρώπη ή και παγκόσμια.

Διατηρεί ατόφιο το παραδοσιακό της στοιχείο, κάτι το οποίο μπορείτε να αντιληφθείτε από τα θαυμάσια αρχοντικά που στολίζουν το χωριό και από τα μοναστήρια. Η ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Το μοναδικό κασέρι Ερεσού που φέρει την σφραγίδα Π.Ο.Π (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα, ενώ μέχρι και το 1970 ήταν ονομαστή σε όλον τον κόσμο για τα ξηρά σύκα της που έστελνε σε όλον τον κόσμο. Το χειμώνα οι κάτοικοι του χωριού μένουν στο πάνω χωριό, ενώ το καλοκαίρι μετακομίζουν στη Σκάλα Ερεσού.

Η Σκάλα Ερεσού είναι μία από τις πιο αξιόλογες τουριστικές περιοχές της Λέσβου, με σύγχρονη ρυμοτομία, δενδροστοιχίες και όμορφα στέκια πάνω στην άμμο. Η παραλία της έχει βραβευτεί πολλές φορές με τη γαλάζια σημαία και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Στο δρόμο προς τη Σκάλα Ερεσού, συναντάμε τον Κάμπο της Ερεσού, καταπράσινος με όλα τα είδη δέντρων όπου κυριαρχεί η συκιά, κάποτε το πιο αντιπροσωπευτικό είδος παραγωγής και εξαγωγής. Περιμετρικά της πλατείας υπάρχει ένας θεόρατος πλάτανος για δροσιά, καφενεία και εστιατόρια για να γευτείτε σπιτικό φαγητό και ντόπιο ψητό κρέας.

Αξιοθέατα του χωριού είναι η Μονή Πιθαρίου, που βρίσκεται σε μια μικρή καταπράσινη λεκάνη σχηματισμένη ανάμεσα σε γυμνούς ηφαιστειακούς δόμους που συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Η Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού όπου εκτίθενται ευρήματα από ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή. Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται οι τρεις εκκλησίες, η Παναγία, ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ειρήνη με το εξαιρετικής τέχνης ξύλινο τέμπλο.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register