Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Ελαιόλαδο – Ελιές

Κρητικό Ελαιόλαδο ΕλιέςΤο ελαιόλαδο είναι παγκοσμίως γνωστό για τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του, λόγω των πολύτιμων λιπαρών οξέων (μονοακόρεστα) που περιέχει και τη βιταμίνη Ε, καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, δρα προστατευτικά στη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και έχει αντιθρομβωτικές δράσεις. Πέρα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ ασκεί και αντιφλεγμονώδεις δράσεις (Kushi et al.1995).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ελιά έχει ίση περιεκτικότητα σε ασβέστιο με το γάλα της αγελάδας και είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Α, γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και ανοσορυθμιστική δράση της, προστατεύοντας από πλήθος παθολογικών καταστάσεων που αφορούν όλα τα όργανα.

Σημαντικά ευρήματα από την αρχαία Κνωσό και τη Φαιστό επιβεβαιώνουν ότι η ελιά στην Κρήτη καλλιεργείται από τη Μινωική εποχή. Στα ανάκτορα της Αρχαίας Φαιστού σώζονται ακόμα και σήμερα τμήματα ενός υποτυπώδους ελαιουργείου.

Στους απέραντους ελαιώνες της Κρήτης παράγεται εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο, πλούσιο σε άρωμα και γεύση και χαμηλό σε οξύτητα, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες του νησιού λέγετε ότι είναι οι ιδανικές για την ανάπτυξη του ελαιόδεντρου. Θεωρείται ένα από τα υγιεινότερα λάδια του κόσμου, είναι διεθνώς αναγνωρισμένα και εξάγεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Το Κρητικό λάδι δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά. Είναι το καλύτερο, ελαφρύτερο και γευστικότερο ελαιόλαδο του κόσμου.

Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο παράγεται από αγνές ελιές με τη μέθοδος της κρύας ή ψυχρής έκθλιψης. Πρόκειται για  την καλύτερη ποιότητα ελαιολάδου με άμεμπτη γεύση και οσμή. Η περιεκτικότητά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, δεν υπερβαίνει τα 0,8 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0 – 0,8%).

Το παρθένο ελαιόλαδο είναι ελαφρώς υποδεέστερο σε ποιότητα από το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Έχει καλή γεύση και οσμή,  ενώ η περιεκτικότητα σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (ελαϊκό οξύ) δεν υπερβαίνει τα 2 g ανά 100 g ελαιολάδου (οξύτητα: 0,8 – 2%).

Το απλό ελαιόλαδο, το οποίο δεν συνοδεύεται από κάποιον επιθετικό προσδιορισμό, έχει πιο ανοιχτό χρώμα σε σχέση με τις παραπάνω κατηγορίες. Πρόκειται για μίξη παρθένου ελαιολάδου και εξευγενισμένου ελαιολάδου (περισσότερα για αυτό παρακάτω), με μέγιστη οξύτητα 1%.

Το εξευγενισμένο ελαιόλαδο, γνωστό και ως ραφιναρισμένο ελαιόλαδοπροέρχεται από παρθένο ελαιόλαδο το οποίο έχει υποστεί διάφορες φυσικοχημικές επεξεργασίες. Έχει πολύ χαμηλή οξύτητα (μέγιστη 0,3%) και διαυγές ανοιχτό κίτρινο χρώμα. Δεν έχει το χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση του παρθένου ελαιόλαδου, καθώς και πολλά συστατικά που κάνουν το παρθένο τόσο σημαντικό για την υγεία.

Προϊόντα Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) είναι: Αρχάνες Ηρακλείου (ΠΟΠ), Βιάννος Ηρακλείου (ΠΟΠ), Θραψανό Ηρακλείου (Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο)(ΠΟΠ), Μεσσαράς Ηρακλείου (ΠΟΠ), Πεζά Ηρακλείου (ΠΟΠ), Σητεία Λασιθίου (ΠΟΠ), Μυλοπόταμος Βόρειος Ρεθύμνης (ΠΟΠ), Αποκορώνας Χανίων (ΠΟΠ), Κολυμβάρι Χανίων (ΠΟΠ), Σέλινο Χανίων (Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο)(ΠΟΠ) και Χανιά Κρήτης (ΠΓΕ).

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και οι βρώσιμες ελιές, οι οποίες παράγονται στην ευρύτερη περιοχή. Εκλεκτό προϊόν θεωρείται η ελιά θρούμπα, η οποία παράγεται από τη φυσική προσβολή του καρπού της χονδρολιάς από τον μύκητα Phoma oleae.

Οι ελιές θρούμπα Αμπαδιάς Ρεθύμνης Κρήτης είναι Προϊόν Προστασίας Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), ενώ σε διαδικασία έγκρισης είναι η σταφιδολιά και η χονδρολιά.

Που θα βρείτε κρητικό ελαιόλαδο & ελιές

You don't have permission to register