Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Το μοναδικό δάσος της Δαδιάς στον Έβρο

Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο

Το δάσος Δαδιάς στον Έβρο βρίσκεται στο μέσο του νομού Έβρου σε έκταση 428.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 72.900 στρέμματα είναι αυστηρά προστατευόμενη ζώνη. To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου είναι μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς βρίσκεται στο σταυροδρόμι μεταξύ Ασίας, Ευρώπης και Αφρικής και κοντά στον ανατολικότερο μεταναστευτικό διάδρομο πολλών ειδών πουλιών.

Η οικολογική αξία στο Δάσος Δαδιάς επισημάνθηκε το 1970 από Ευρωπαίους επιστήμονες, το 1980 η περιοχή ανακηρύχτηκε προστατευόμενη και από το 2006 έχει χαρακτηριστεί ως Εθνικό Πάρκο, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας.

Στην περιοχή έχουν καταγραφεί συνολικά 360-400 είδη φυτών, από τα οποία 25 είδη είναι ορχιδέες, 104 είδη πεταλούδων, 219 είδη πουλιών, 12-13 είδη αμφιβίων, 29 είδη ερπετών και 60-65 είδη θηλαστικών, εκ των οποίων 24 είναι νυχτερίδες. Αποτελεί ένα από τα λίγα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε όλη την Ευρώπη. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια.

Χλωρίδα

Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου παρουσιάζει μια πλούσια και πολύμορφη χλωρίδα με είδη χαρακτηριστικά της ευμεσογειακής και παραμεσογειακής ζώνης βλάστησης. Στο μεγαλύτερο τμήμα της καλύπτεται από δασική βλάστηση, η σύνθεση της οποίας είναι αποτέλεσμα της επίδρασης του κλίματος, της γεωμορφολογίας, των εδαφικών συνθηκών και της γειτνίασης με τον ποταμό Έβρο.

Πανίδα

Το Εθνικό Πάρκο στο Δάσος Δαδιάς είναι παγκοσμίως γνωστό για την ποικιλότητα των αρπακτικών πουλιών του. Εδώ έχουν παρατηρηθεί 36 από τα 39 είδη ημερόβιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Εκτός από τα αρπακτικά, στην περιοχή έχουν παρατηρηθεί περίπου 166 είδη πουλιών, εκ των οποίων 2 έχουν χαρακτηριστεί ως κινδυνεύοντα για την Ελλάδα, ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) και η Καμπίσια Πέρδικα (Perdix perdix), ενώ άλλα 10 έχουν χαρακτηριστεί ως «σχεδόν απειλούμενα» και 5 ως «τρωτά». Ιδιαίτερα η παρουσία του Μαυροπελαργού θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς τα 30-35 ζευγάρια που φωλιάζουν στην περιοχή αποτελούν σημαντικό ποσοστό του αναπαραγόμενου πληθυσμού του είδους στη χώρα μας. Σε γενικές γραμμές τα αρπακτικά πουλιά (συμπεριλαμβανομένων των γυπών), καθώς και πολλά μικρά πουλιά που τρέφονται με έντομα ευνοούνται από περιοχές με εναλλαγές στο τοπίο, καθώς μπορούν να εντοπίζουν εύκολα την τροφή τους στις ανοιχτές εκτάσεις και ταυτόχρονα να βρίσκουν περιοχές με δέντρα για φώλιασμα και κάλυψη.

Θηλαστικά

Στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου έχουν παρατηρηθεί συνολικά 60-65 είδη θηλαστικών περίπου. Από τα πιο εντυπωσιακά είναι το Ζαρκάδι το οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει κατά την περιήγησή του αν είναι τυχερός. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η απειλούμενη Βίδρα η οποία απαντάται κυρίως κατά μήκος των ρεμάτων, καθώς και ο Λύκος, η Αγριόγατα, το Αγριογούρουνο, το Πετροκούναβο, η Νυφίτσα και ο Ασβός. Πέρα από τα μεγάλα θηλαστικά όμως πολύ σημαντικά είναι και τα μικρά τρωκτικά, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία και αποτελούν βασική πηγή τροφής για τα αρπακτικά πουλιά. Σημαντική είναι επίσης και η παρουσία 24 ειδών νυχτερίδων στο Εθνικό Πάρκο.

Ερπετά

Η παρουσία των ερπετών και των αμφιβίων στο Εθνικό Πάρκο είναι πολύ σημαντική, καθώς αποτελούν βασική πηγή τροφής για τα αρπακτικά πουλιά, καθώς και για τους πελαργούς και ερωδιούς της περιοχής.

Άλλα είδη

Λιγότερο μελετημένα είναι τα ψάρια που βρίσκει κανείς στα ρέματα, με 17 είδη να έχουν καταγραφεί συνολικά. Αντιθέτως, για τα ασπόνδυλα έχουν γίνει αρκετές μελέτες, κατά τις οποίες έχουν καταγραφεί 283 είδη, από τα οποία τα 104 είναι πεταλούδες.

Τι μπορεί να δει κανείς;

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου προσφέρεται για περιηγήσεις τόσο με το αυτοκίνητο, όσο και με τα πόδια ή το ποδήλατο. Ανάλογα με την περιοχή που θα επιλέξει κανείς να επισκεφτεί, θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει πληθώρα αρπακτικών και άλλων πουλιών, να απολαύσει μαγευτικά τοπία με πλούσια βλάστηση, συνεχείς εναλλαγές και ποικίλους γεωλογικούς σχηματισμούς, να επισκεφτεί περιοχές με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εγκαταλελειμμένους οικισμούς, γραφικά πέτρινα γεφύρια, ιστορικά μοναστήρια, καθώς και το παλαιότερο απολιθωμένο δάσος της χώρας μας που χρονολογείται περίπου στα 30.000.000-40.000.000 χρόνια πριν από σήμερα και περιλαμβάνει σπάνια φυτικά απολιθώματα σε πολύ καλή κατάσταση.

Κέντρο Ενημέρωσης

Το Κέντρο Ενημέρωσης Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου βρίσκεται στη Δαδιά, 800 περίπου μέτρα από την πλατεία του χωριού, στα όρια του δάσους και ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 1994, με σκοπό την προώθηση της προστασίας της φύσης στην περιοχή, την οικοτουριστική της ανάδειξη, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις οικολογικές αξίες του Δάσους Δαδιάς. Σήμερα αποτελεί την έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.

Λειτουργεί σε καθημερινή βάση (συμπεριλαμβανομένων Σαββατοκύριακων και αργιών), από τις 8:00 μέχρι τις 16:00 και μπορεί κανείς να απευθύνεται σ’ αυτό για θέματα ενημέρωσης σε σχέση με το Εθνικό πάρκο, οργάνωσης και προγραμματισμού εκπαιδευτικών επισκέψεων και ξεναγήσεων στο Δάσος, αλλά και για να προμηθευτεί έντυπο υλικό για την περιοχή ή να συλλέξει στοιχεία στη βιβλιοθήκη που λειτουργεί. Ακόμη, εντός του Κέντρου υπάρχει εκθεσιακός χώρος με φωτογραφικό και ενημερωτικό υλικό για την προστατευόμενη περιοχή του Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, αίθουσα προβολών όπου προβάλλεται ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, ενώ λειτουργεί και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη από φυσικά υλικά και παραδοσιακά προϊόντα από συνεταιρισμούς της περιοχής.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης θα σας δοθεί η ευκαιρία να μάθετε περισσότερα πράγματα για το υπέροχο οικοσύστημα του Δάσους Δαδιάς, να ενημερωθείτε για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή και να πάρετε πληροφορίες για το Εθνικό Πάρκο, αλλά και για άλλα ενδιαφέροντα μέρη σε όλο το Νομό Έβρου.

Μονοπάτια

Μέσα από τα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου στο Δάσος Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου θα σας δοθεί η ευκαιρία να ανακαλύψετε τα μυστικά του δάσους από κοντά και να απολαύσετε μαγευτικά τοπία. Τα μονοπάτια διαφέρουν σε επίπεδο δυσκολίας, χρόνο διάνυσης σημεία ενδιαφέροντος. Για μια άνετη περιήγηση θα πρέπει να έχετε μαζί σας παπούτσια πεζοπορίας, τσάντα πρώτων βοηθειών και νερό, ενώ για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας της περιοχής είναι απαραίτητα τα κιάλια.

Πρόσβαση

Η Δαδιά απέχει από την Αλεξανδρούπολη 65 χιλιόμετρα. Με το αυτοκίνητο η διαδρομή είναι περίπου μία ώρα ενώ με τη χρήση μέσου μεταφοράς υπάρχουν τα υπεραστικά λεωφορεία με τακτικά δρομολόγια και ο σιδηρόδρομος που συνδέει την Αλεξανδρούπολη με το Σουφλί.

Διαμονή στον Έβρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register