Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άβας Έβρου

Άβας στον Έβρο: Το γραφικό χωριό με τα μεσαιωνικά κάστρα

Ο Άβας ή Άβαντας είναι ένα γραφικό χωριό στην Αλεξανδρούπλη του Έβρου, σε υψόμετρο 111 μέτρων που ιδρύθηκε από τους Οθωμανούς με κατοίκους κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκαν στο χωριό πρόσφυγες και το όνομα του χωριού από Δερβένι (τουρκικά Dervent) άλλαξε σε Άβαντα.

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί ίχνη οικισμών από τη Νεολιθική Εποχή. Τα αξιοθέατα του χωριού Άβας είναι το κάστρο του 13ου αιώνα, οι Φράγκικοι πύργοι των Γατελούζων που χτίστηκαν τον 15ο αιώνα και το φαράγγι με πολλές σπηλιές, το βραχώδη ναό των Αγίων Θεοδώρων με τοιχογραφίες του 11ου αιώνα.

Η περιοχή περιλαμβάνει πολύ σημαντικούς βιότοπους, καθώς στις πολυάριθμες απόκρημνες πλαγιές και στα φαράγγια φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά πουλιά και η παρουσία κλειστών δασωμένων κοιλάδων προσελκύει πολλά μεταναστευτικά και διαχειμάζοντα είδη. Παράλληλα, η μεγάλη αυτή ποικιλία σε συνδυασμό με το θερμό κλίμα της περιοχής έχει δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ύπαρξη πολλών ερπετών και εντόμων.

Στην περιοχή συναντώνται οι περισσότερες ορθοπλαγιές και βραχώδεις εκτάσεις ανάμεσα σε δασωμένες κοιλάδες, πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικά δύσκολα προσπελάσιμες από τον άνθρωπο και αποτελούν φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη θηλαστικών, όπως το ζαρκάδι και ο λύκος.

Η περιοχή ενδείκνυται για μια σειρά από δραστηριότητες όπως αναρρίχηση και πεζοπορίες.

error: Content is protected !!
You don't have permission to register