Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άρζος Ορεστιάδα

Άρζος στην Ορεστιάδα

Η Μεσοποταμία του Έβρου

Ο  Άρζος βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Πλάτη και Καναδάς στην Ορεστιάδα του Έβρου, σε υψόμετρο 45 μέτρων. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο Άρζος έχει χαρακτηριστεί ως η Μεσοποταμία του Έβρου, καθώς στα νότια της ρέει ο ποταμός Άρδας και στα βόρεια ο ποταμός Έβρος.

Στον Άρζο εγκαταστάθηκαν Έλληνες από τις περιοχές Ορτάκιοϊ και Ανδριανούπολης.  Η τουρκική ονομασία του χωριού ήταν Κουλακλί. Μέχρι τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1913, ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, έπειτα για σύντομο χρονικό διάστημα μέχρι το 1919 πέρασε στους Βούλγαρους και έπειτα ενώθηκε με την Ελλάδα με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ του βουλγαρικού και τουρκικού πληθυσμού με Έλληνες πρόσφυγες της Τουρκίας.

Στην περιοχή γύρω από τον Άρζο έχει ανακαλυφθεί κιβωτιόσχημος τάφος του 4ου αιώνα π.Χ. με σημαντικά ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής.

Ο ποταμός, δίπλα στον οποίο βρίσκεται ομώνυμος οικισμός, μαρτυρείται σε ένα είδος οδοιπορικού της ύστερης αρχαιότητας πριν και μετά τη Βερόη. Ορισμένες μεσαιωνικές πηγές, βασιζόμενες σε άλλες αραιότερες, συγχέουν τον ποταμό (Arzos, Arxos) με τον Tonzos (Tuntza), αφού αναφέρουν ότι ενώνεται μαζί με δύο άλλους ποταμούς κοντά στην Αδριανούπολη.

Ο ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στη Ζωοδόχο Πηγή και πανηγυρίζει πάντα την Παρασκευή μετά το Πάσχα.

Διαμονή στην Ορεστιάδα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register