Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αρωνιάδικα Κύθηρα

Αρωνιάδικα στα Κύθηρα

Ένα ανοιχτό λαογραφικό μουσείο των Κυθήρων

Τα Αρωνιάδικα στα Κύθηρα είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, που βρίσκεται στην ενδοχώρα, σε ένα από τα πιο κομβικά σημεία του νησιού, πολύ κοντά στα Κύθηρα. Το χωριό είναι γνωστό για τα όμορφα παραδοσιακά του κτίρια, τα στενά δρομάκια, οι πολλές τοξωτές γέφυρες και για το καλό μέλι που παράγουν.

Όταν φτάσετε στο χωριό, το πρώτο πράγμα που βλέπετε είναι η εκκλησία, με τον πράσινο και τον κόκκινο τρούλο. Τα παλιά εγκαταλελειμμένα κτίρια που στέκονταν εδώ έχουν ανακαινιστεί τα τελευταία χρόνια καθιστώντας το χωριό δημοφιλές. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι τα έξοχα δείγματα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Κυθήρων, η ποικιλία των μπροστινών πορτών των σπιτιών σε όλα τα σχήματα και τα χρώματα, με ημερομηνία κατασκευής τους. Τα περισσότερα σπίτια αποτελούνται από δύο ορόφους με εξωτερικές πέτρινες σκάλες σε πυκνή δόμηση, καμινάδες, φουρνόσπιτα, πατητήρια, αποθήκες, εξώστες, ταρατσάκια, λουλουδιέρες, εργαστήρια και βοηθητικούς χώρους.

Δίπλα στα Αρωνιάδικα υπάρχουν οι μικροί οικισμοί Αλοϊζιάνικα Καστρισιάνικα, Φριλιγκιάνικα, Πιτσινάδες και Βαμβακαράδικα. Τα Αρωνιάδικα και τα Καστρισιάνικα έχουν κηρυχθεί προστατευόμενα αρχιτεκτονικά χωριά.

Αξιοθέατα

– Μπορείτε να επισκεφθείτε τη Μονή του Αγίου Θεοδώρου, πολιούχου τον νησιού και να απολαύσετε τη φιλοξενία των μοναχών της

– Το κάστρο της Παλιόχωρας όπου μπορείτε να δείτε τα ερείπια και τα τεράστια γκρεμνά της περιοχής.

Ιστορία

Η παράδοση λέει, ότι το χωριό Αρωνιάδικα στα Κύθηρα δημιουργήθηκε το 1537 από κατοίκους της Παλιόχωρας, όταν ο πειρατής Μπαρμπαρόσα λεηλάτησε το χωριό τους. Η ονομασία προέρχεται από τον επώνυμο Αρώνης, μια εξέχουσα οικογένεια  που κυριαρχούσε στο χωριό πάνω από 2 αιώνες. Το χωριό γνώρισε τον 19ο αιώνα μεγάλη ευημερία επειδή φημιζόταν για τους τεχνίτες χαλκιάδες, οι οποίοι έφτιαχναν όλα τα γεωργικά εργαλεία (τσάπες, τσαπόνια, αξίνες, φτυάρια) αλλά και όλα τα σιδερικά τα απαραίτητα για το νοικοκυριό και για την οικοδομή.

Διαμονή

Στα Αρωνιάδικα αλλά και στη γύρω περιοχή υπάρχουν μικρές παραδοσιακές τουριστικές μονάδες διαμονής, που παρέχουν ήσυχη διαμονή σ’ ένα πανέμορφο περιβάλλον.

Διαμονή στα Κύθηρα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register