
Αλόη Βέρα
Η Αλόη Βέρα, είναι γνωστή από την Aρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες για την υγεία. Το φυτό έχει 200 περίπου συστατικά που το καθιστούν ένα ισχυρό φάρμακο για την φαρμακοβιομηχανία και στην παραγωγή φυσικών καλλυντικών, όπου σύμφωνα με αρχαίους συγγραφείς η εφαρμογή της γινόταν ανελλιπώς στις καθημερινές τελετουργίες καλλωπισμού των συζύγων των Φαραώ της Αιγύπτου.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος έγραψε: «Τέσσερα φυτά είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου: το σιτάρι, η άμπελος, η ελιά και η αλόη. Το πρώτο τον τρέφει, το δεύτερο αναζωογονεί το πνεύμα του, το τρίτο τού χαρίζει αρμονία, το τέταρτο τον θεραπεύει».
Τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει δυναμικά μεγάλη καλλιέργεια αλόης στην Κρήτη, αφού τα εδάφη της, αποδεικνύονται κατάλληλα για την καλλιέργειά της.
Περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, ψευδάργυρο, σαπωνίνες, σάκχαρα, λιπαρά οξέα, βιταμίνες (Α, C, E) και όλη την ομάδα βιταμινών Β. Κάποια στοιχεία του φυτού μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα – κύτταρα Τ4 και τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από μολύνσεις.
Τα κυριότερα οφέλη της αλόης βέρα είναι:
– Ανοσοποιητικό: Από τα φύλλα της αλόης παίρνουμε το πολύτιμο ζελέ, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που, ως γνωστό καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και συνάμα ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου.
– Αποτοξίνωση: Ο χυμός της βοηθά στην αποτοξίνωση, γιατί είναι γεμάτος βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία.
– Αρθρώσεις: H επάλειψη με τζελ αλόης είναι ιδανική για τους πόνους στις αρθρώσεις. Εναλλακτικά υπάρχει ο πόσιμος χυμός, με σωστή δοσολογία που ωφελεί το σύνολο του οργανισμού και τις αρθρώσεις.
– Διαβήτης: Υπάρχουν αρκετές μελέτες που αποδεικνύουν πως η αλόη, με μισή μόλις κουταλιά χυμού την ημέρα και σε βάθος χρόνου 14 εβδομάδων, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κατά 45%.
– Εγκαύματα: Είναι ιδανική για τα εγκαύματα και βοηθάει στην επούλωση και στην ανάπλαση του δέρματος.
– Εκζέματα: Πίνοντας μία με δύο κουταλιές την ημέρα χυμό αλόης βέρα ή κάνοντας επαλείψεις εξωτερικά, βοηθά το έκζεμα σε μεγάλο βαθμό και σε σύντομο διάστημα.
– Έντερο: Λόγω της περιεκτικότητάς της σε ανθρακινόνες, γλυκοσίδες Α και Β που είναι ισχυρά καθαρκτικά, η αλόη είναι ιδανική για την ισορροπία του εντέρου.
– Επιδερμίδα: Αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της ακμής τους δέρματος ακόμα και στην ψωρίαση, καταπραΰνει, ενυδατώνει, αναπλάθει ουλές και σημάδια σε βαθμό που αφαιρεί πολλά από αυτά, καταπολεμά τις φλεγμονές και βοηθά στη μείωση των ρυτίδων.
– Μελανιές: Λίγη αλόη 3 με 4 φορές την ημέρα πάνω σε μια μελανιά που προκλήθηκε από χτύπημα, θα ελαττώσει το πρήξιμο και τον πόνο σύντομα.
– Μύκητες στα πόδια: Είναι κατάλληλη για τη θεραπεία κατά του μύκητα στα πόδια. Απλώνουμε τζελ πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή και τυλίγουμε με επίδεσμο ως ότου η μόλυνση εξαφανιστεί.
– Παχυσαρκία: Βοηθά την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους.
– Πεπτικές διαταραχές: Έχει ουσιαστική δράση σε διαταραχές του πεπτικού συστήματος (καούρα, έλκη και σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου).
– Πιτυρίδα: Περιορίζει τα συμπτώματα της πιτυρίδας και καταπραΰνει τον κνησμό. Αν χρησιμοποιηθεί το τζελ πριν το σαμπουάν φέρνει καλύτερα αποτελέσματα.
– Στοματική υγιεινή: Ο χυμός των φύλλων της βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ούλων.
– Τσιμπήματα Εντόμων.
Ενδεχόμενες παρενέργειες
Σε γενικές γραμμές, η Aloe Vera είναι ασφαλές φυτό, αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά. Πρέπει να ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του φαρμακοποιού ή του βοτανοθεραπευτή γιατί η παρατεταμένη ή υπερβολική χρήση της μπορεί να έχει παρενέργειες ή να προκαλέσει κάποια αλληλεπίδραση με άλλα βότανα και φάρμακα. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, πρέπει να παρακολουθείστε από το γιατρό σας, ιδιαίτερα αν παίρνετε αλόη βέρα από το στόμα.
– Για επάλειψη στο δέρμα, θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός να μην μπαίνει κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή.
– Η κατανάλωση από το στόμα θέλει προσοχή, γιατί μπορεί να προκαλέσει κράμπες και διάρροια.
– Λόγω απουσίας έρευνας, δε συνιστάται η λήψη της από γυναίκες σε φάση εγκυμοσύνης, θηλασμού, καθώς και σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
– Πρέπει να αποφεύγετε για όσους έχουν πόνους στην κοιλιά, ιστορικό ειλεών ή αλλεργία στο σκόρδο, στο κρεμμύδι και σε άλλα φυτά της οικογένειας αυτής.
– Μπορεί να αλληλοεπιδράσει με την υδροκορτιζόνη, τα διουρητικά, τα αντιπηκτικά και με τα φάρμακα για το διαβήτη. Μπορεί δηλαδή να βελτιώσει τη λειτουργία του παγκρέατος, αλλά να χρειαστεί προσαρμογή της δόσης ινσουλίνης.
– Λόγω της καθαρτικής της δράσης, μπορεί ακόμα να ρίξει τα επίπεδα του καλίου στο αίμα και να προκαλέσει αρρυθμίες.
Που θα βρείτε κρητική αλόη βέρα