Κρητικά Παραδοσιακά Αλλαντικά
Τα παραδοσιακά αλλαντικά της Κρήτης παρασκευάζονται από επιλεγμένα κρέατα τα οποία έχουν εκτραφεί με τις αυστηρότερες συνθήκες υγιεινής διαβίωσης.
Το απάκι (καπνιστό χοιρινό), τα σύγκλινα και τα ξιδάτα λουκάνικα είναι από τα πλέον παραδοσιακά προϊόντα της Κρήτης που παράγονται από χοιρινό κρέας και αρωματικά φυτά για πλούσια και ξεχωριστή γεύση.
Η διαδικασία της παραγωγής έχει να κάνει με τη φυσική διατήρηση του κρέατος, για να μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια του έτους.
Η μακρόχρονη σχέση που έχει το γευστικότατο απάκι με την κρητική παράδοση, φαίνεται να έχει κερδίσει τους Έλληνες καταναλωτές, που αντικαθιστούν πολλά αλλαντικά ιταλικής και ισπανικής προέλευσης.
To απάκι, το ξυδάτο λουκάνικο και το χωριάτικο λουκάνικο Κρήτης βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.)
Που θα βρείτε κρητικά παραδοσιακά αλλαντικά