Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Άγιος Λαυρέντιος Πήλιο

Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο

Ένα από τα αρχαιότερα χωριά στο Πήλιο

Ο Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο βρίσκεται στο νομό Μαγνησίας, σε υψόμετρο 600 μέτρων, ανάμεσα στα χωριά Δράκεια και Άγιος Γεώργιος. Από το Βόλο η απόσταση είναι 19 χιλιόμετρα σε καλό και βατό δρόμο, οπότε σε μισή ώρα περίπου έχεις φτάσει στο χωριό.  Μια διαδρομή μέσα σε καταπράσινο τοπίο που σε προϊδεάζει θετικά για τον τελικό προορισμό. Πράγματι, στην άκρη του χωριού που υποχρεώνεσαι να αφήσεις το αυτοκίνητο, αφού μέσα στον Άγιο Λαυρέντιο κυκλοφορείς μονάχα με τα πόδια ή με άλογα, αντικρίζεις τη θέα προς τον Παγασητικό κόλπο που σε αφήνει άφωνο. Όπως θα διαπιστώσεις στις βόλτες σου αργότερα, σε κάθε σημείο που θα στέκεσαι, αυτή η εκπληκτική θέα δε θα σταματήσει να σε θαμπώνει έτσι όπως ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στην πλαγιά του βουνού.

Μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον από οξιές, καστανιές, μεγάλους ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα που φτάνουν ως χαμηλά τον κάμπο, ένα χωριό χτισμένο με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, διατρέχεται από πέτρινα σοκάκια και σε κάθε σου βήμα, κάτι θα μαγκώσει το βλέμμα σου, που θα σε εντυπωσιάσει και θα σε υποχρεώσει να κοντοσταθείς για να το παρατηρήσεις καλύτερα.

Είτε είναι τα παλιά αρχοντικά που εύποροι κάτοικοι έχτισαν ανάμεσα στα απλοϊκά παραδοσιακά σπίτια των υπόλοιπων κατοίκων, όπως η οικία Ζαρίφη που στέκεται από το 17ο αιώνα, την κατοικία της Έφης Λιάτζουρα από τα τέλη του 19ου αιώνα, του Γιώργου Σίνη από το 1836 και τόσα άλλα.

Είτε είναι το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού από το 19ο αιώνα που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μαρτυρά τη μεγάλη παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή. Είναι γνωστές άλλωστε, οι εξαγωγές που γίνονταν στα Βαλκάνια και τις παραδουνάβιες περιοχές.  Όπως και οι εξαγωγές οπωροφόρων καρπών.

Είτε είναι οι 20 βρύσες που συναντάς σε διαφορετικά σημεία του χωριού, άλλες από πέτρα καμωμένες και άλλες από μάρμαρο, με καθάρια και δροσερά νερά. Με το χείμαρρο  Βρύχωνα να περνάει έξω από τον Άγιο Λαυρέντιο και να κατηφορίζει την πλαγιά, όλη η περιοχή είναι πλούσια σε νερά.

Είτε η κεντρική πλατεία Χατζίνη με τα πλατάνια που προσφέρουν σκιά και δροσιά, με τα τραπεζάκια να σε περιμένουν και τους φιλόξενους κατοίκους έτοιμους να σε σερβίρουν καφέ, φαγητό και ότι τραβάει η όρεξή σου εκείνη την στιγμή. Ειδικά το βράδυ με τα φώτα να μπλέκονται στις σκιές, το θρόισμα των φύλλων, τη μουσική να σε αγκαλιάζει, σου δίνουν την αίσθηση πως δε ζεις πραγματικά αυτές τις στιγμές. Και εδώ η θέα στο απέναντι χωριό Δράκεια και προς το βουνό είναι κάτι περισσότερο από  μαγευτική.

Είτε η καταπληκτική εκκλησία του Αγίου Αποστόλου του Νέου, το ξωκκλήσι της Παναγίας Σουραβλού, αφιερωμένο στη Ζωοδόχο Πηγή.

Ο χρόνος έχει άλλη αξία σε τούτον τον τόπο, σα να ξεχάστηκε και ο ίδιος, η κάθε στιγμή μοιάζει πασπαλισμένη με χρώματα κι αρώματα ονείρου μετατρέποντας τη διαμονή σου σε εξωπραγματική εμπειρία.

Ο Άγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο πήρε το όνομα του Αγιορείτη Οσίου Λαυρεντίου που, αφήνοντας τη μονή Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος περί τα τέλη του 14ου αιώνα, έφτασε στην περιοχή και έχτισε ένα μοναστήρι πάνω στα ερείπια μιας παλαιότερης που είχαν χτίσει οι βενεδικτίνοι. Οι πρώτοι κάτοικοι μετακόμισαν στην περιοχή για να δουλέψουν στο μοναστήρι. Σιγά σιγά διαδόθηκε πως στην περιοχή δεν ήταν αυστηρά τα πλαίσια που είχαν θέσει οι Τούρκοι και άρχισαν να καταφτάνουν άνθρωποι από διάφορα νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδος. Με τα χρόνια αναπτύχθηκε ο οικισμός που πήρε το όνομά του. Το εμπόριο και η βιοτεχνία αναπτύχθηκαν παράλληλα με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η ίδρυση της Σκήτης από τον μοναχό Λαυρέντιο έφερε στην περιοχή αρκετούς μορφωμένους μοναχούς. Κοντά σε αυτούς ήρθαν και αρκετοί καλλιτέχνες με αποτέλεσμα το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων να είναι υψηλό, με πολλά σχολεία να λειτουργούν και την ύπαρξη βιβλιοθηκών.

Το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της περιοχής παρά τις ανακαινίσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς. Είναι γυναικείο κοινόβιο τις τελευταίες δεκαετίες.

Σημαντική η ιστορία του αφού λειτουργούσε κρυφό σχολειό κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας και από εκεί ξεκίνησε ο αγώνας για την Απελευθέρωση της Θεσσαλίας, το 1878. Αργότερα, στο μοναστήρι αυτό ιδρύθηκε με πρόεδρο τον Ιερώνυμο Κασσαβέτη η πρώτη επαναστατική κυβέρνηση.

Το μοναστήρι γιορτάζει στις 10 Αυγούστου και συγκεντρώνει πλήθος κόσμου από πολλές περιοχές όπως και στις 10 Μαΐου, στη γιορτή του Οσίου Λαυρεντίου του Νέου, ο οποίος μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη αλλά η Τίμια Κάρα του μεταφέρθηκε στον τόπο καταγωγής του.

Άλλες τοπικές εκδηλώσεις που αξίζει να πάρεις μέρος είναι η γιορτή του κερασιού τον Ιούνιο. Από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, τις μουσικές εκδηλώσεις με τη ονομασία «Μουσικό Χωριό».

Πληθώρα καταστημάτων εστίασης θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές απαιτήσεις σας και για τη διαμονή σας στον Άγιο Λαυρέντιο θα βρείτε αρκετά καταλύματα.

Πηγή άρθρου: Αμερίσσα

Πηγή photo: Google Maps

error: Content is protected !!
You don't have permission to register