Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αγία Σοφία στο Μυστρά

Αγία Σοφία στο Μυστρά Λακωνίας

To ανακτορικό παρεκκλήσιο

Η Αγία Σοφία στο Μυστρά είναι χτισμένη στην Άνω Πόλη του Μυστρά, στην περιοχή του παλατιού, λίγο ψηλότερα από την πλατεία και είναι ο μοναδικός της συνοικίας αυτής, που χρησίμευε ως εκκλησία του παλατιού.

Ο Ναός οικοδομήθηκε το 14ο αιώνα από τον πρώτο δεσπότη του Μυστρά, Μανουήλ Καντακουζηνό, τα μονογράμματα του οποίου διατηρούνται επάνω σε μαρμάρινα μέλη του ναού. Σύμφωνα με μια επιγραφή, που σήμερα δεν σώζεται, αλλά έχει αντιγραφεί τον 18ο αιώνα, μπροστά στις πύλες του ναού ήταν ζωγραφισμένοι οι γονείς του δεσπότη, ο αυτοκράτορας Ιωάννης ΣΤ΄ Καντακουζηνός και η σύζυγός του Ειρήνη Ασάν Καντακουζηνή. Η εκκλησία αρχικά ήταν αφιερωμένη στον Ζωοδότη Χριστό και αποτελούσε το καθολικό της ομώνυμης ανδρικής μονής, όπως φαίνεται και από σιγίλλιο του πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Φιλοθέου, του έτους 1365, με το οποίο έγινε η μετατροπή σε μονή μετά από αίτημα του ίδιου του κτήτορα. Σύμφωνα με τις πηγές, στη μονή μεταφέρθηκαν μετά το 1429 τα οστά της συζύγου του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου, Θεοδώρας Tocco, ενώ εδώ τάφηκε το 1433 και η Cleopa Malatesta, η σύζυγος του δεσπότη Θεόδωρου Β΄ Παλαιολόγου. Η μετονομασία του ναού σε Αγία Σοφία πρέπει να έγινε μετά την Άλωση.

Ο αρχικός ναός ήταν δικιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος, στον οποίο αργότερα προστέθηκαν ευρύχωρος νάρθηκας με τρούλο, παρεκκλήσια, κωδωνοστάσιο και στοές. Η εκκλησία είναι κτισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με το συνηθισμένο στη νότια Ελλάδα πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας.

Στο εσωτερικό της σώζεται αποσπασματικά τοιχογραφίες, που χρονολογούνται στην περίοδο 1348-1354. Ανάμεσα στις παραστάσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απεικόνιση του ένθρονου Χριστού στην κόγχη του Ιερού Βήματος. Οι τοιχογραφίες των παρεκκλησίων είναι λίγο μεταγενέστερες. Τον επιμελημένο διάκοσμο του ναού συμπληρώνουν μαρμαροθετήματα και το επιστύλιο του τέμπλου, που χρονολογείται στο τέλος του 12ου αιώνα και προέρχεται από παλαιότερο μνημείο.

Πηγή: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Διαμονή στο Μυστρά: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register