Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Ψάθη Κίμωλος

Ψάθη στην Κίμωλο

Η Ψάθη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου, μόλις ένα χιλιόμετρο από την πρωτεύουσα και αποτελεί το κύριο λιμάνι της Κιμώλου, με θέα τον Πολύαιγο, τη Μήλο και αν ο καιρός το επιτρέπει και τη Φολέγανδρο. Στο νότιο τμήμα του όρμου βρίσκεται ο παλιός μόλος, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει μόνο σκάφη μικρού βυθίσματος.

Κατά μήκος της παραλίας βρίσκονται διώροφα σπιτάκια με χρωματιστά παράθυρα, κυριολεκτικά πάνω στην άμμο, ενώ στην αριστερή πλευρά σπιτάκια κολλητά το ένα με το άλλο, σκαρφαλωμένα σε μικρή πλαγιά, που από κάτω είναι τα λεγόμενα «Σύρματα», σπηλιές λαξεμένες στο βράχο, μέσα στις οποίες οι ψαράδες ασφαλίζουν το χειμώνα τις βάρκες τους.

Η Ψάθη είναι ένας πολύ γραφικός κυκλαδίτικος οικισμός, με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, που αντιστέκεται σθεναρά στη σύγχρονη τάση του τουρισμού, που ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες είναι τόσο ήσυχα και όμορφα, που αντανακλά τους καθημερινούς ρυθμούς του νησιού.

Εδώ θα συναντήσουμε τις εντυπωσιακές βάρκες – βιβλιοθήκες, της Ανοιχτής Δανειστικής Βιβλιοθήκης Κιμώλου, το δίκτυο των οποίων εκτείνεται σε ολόκληρο το νησί. Οι βιβλιοθήκες που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης, στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση μηνύματα για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την προστασία των θαλασσών, με το όλο έργο να αποτελεί δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Sea Change Greek Islands», το οποίο εκπέμπει τα ίδια ακριβώς μηνύματα.

Αξιοθέατο είναι το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας ή Αγία Καλή, δεξιά και πάνω από το μόλο, που κτίστηκε το 1955. Τιμάται και στο όνομα της Αγίας Καλλιόπης. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ανάμεσα στα σπίτια, στην αριστερή πλευρά όπως μπαίνουμε στο λιμάνι, χτισμένο το 18ο αιώνα.

Η παραλία του είναι μεγάλη και πολυσύχναστη, ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Στο λιμάνι είναι το λεωφορείο που κάνει δρομολόγια ανάμεσα στο Χωριό, το λιμάνι και τις παραλίες. Ταξί και ταχύπλοο θαλάσσιο ταξί ή με τα παραδοσιακά καΐκια και να χαρείτε τις μοναχικές, ονειρικές βορινές παραλίες της Κιμώλου ή να επισκεφτείτε την Πολύαιγο.

Στην Ψάθη υπάρχουν μερικά τουριστικά καταστήματα, ταβέρνες και καφετέριες, όπως και αρκετά καταλύματα διαμονής.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photoslider: Κιμωλίστες

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register