Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χώρα Αμοργός

Χώρα στην Αμοργό

Στο κέντρο του νησιού κρυμμένη από τους πειρατές

Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο χωριό της Αμοργού, που συνδυάζει το κυκλαδίτικο στοιχείο με μια πλούσια ιστορική διαδρομή. Είναι ημιορεινό χωριό και βρίσκεται στο κέντρο και νότια του νησιού, στις νότιες πλαγιές του βουνού Προφήτης Ηλίας, σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, με σήμα κατατεθέν το Ενετικό της κάστρο και τους ανεμόμυλους. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από Ενετούς άρχοντες για την αποφυγή επιδρομών των Σαρακηνών πειρατών.

Η Χώρα της Αμοργού με τον παραδοσιακό οικισμό, τα ασβεστωμένα σπιτάκια γεμάτα γλάστρες με βασιλικούς και γαριφαλιές, τα πολυάριθμα πλακόστρωτα σοκάκια, οι αριστοτεχνικά φτιαγμένες καμάρες και τις σαράντα εκκλησίες διάσπαρτες σε διάφορα σημεία, θεωρείται από τα πιο όμορφα κυκλαδίτικα χωριά, αποτελώντας αναμφισβήτητα το κέντρο της ζωής του νησιού. Οι περιπλανήσεις μέσα στον δαίδαλο των στενών, από τα Βορεινά μέχρι τα Βλυχά και την Κάτω Γειτονιά, σπάνια σε φέρνουν στα ίδια σημεία.

Στα Βορεινά υπάρχουν εξαιρετικά στοιχεία της λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις διώροφες κατοικίες με το πολύ στενό «μέτωπο», τους χαρακτηριστικούς κρέβατους και τους αποκρέβατους (αποθηκευτικούς χώρους κάτω από το κρεβάτι, για τα σιτηρά). Τα Βορεινά είναι η παλαιότερη συνοικία της Χώρας, χτισμένη στα ριζά του κάστρου. Εδώ εντοπίστηκαν τα αρχαιότερα λείψανα κατοίκησης από την 3η χιλιετία. Θα δείτε επίσης, λιοτρίβια και πηγάδια. Στη συνοικία ξεχωρίζει το ιστορικό κτίριο του παλιού σχολαρχείου, πίσω από το γυμνάσιο βρίσκεται ο Φωτοδότης Χριστός. Το Πλατύστενο ή Μέση Οδός, το πλακόστρωτο κεντρικό καλντερίμι που φτιάχτηκε επί Ενετοκρατίας, είναι η «ραχοκοκαλιά» της Χώρας.

Η συνοικία του Τρούλλου με δίπατα σπιτάκια και πόρτες κατασκευασμένες από ξύλο. Η Χώρα Αμοργού έχει δύο πλατείες την Κάτω, όπου βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη της Αμοργού και την Απάνω Λόζα. Στην κεντρική πλατεία της Χώρας αναβιώνουν ετησίως Αμοργιανά γλέντια, όπως του Σωτήρος Χριστού στις 6 Αυγούστου και η Γιορτή του Παστελιού.

Εκκλησίες της Χώρας είναι ο βυζαντινός ναός της Ιεράς Μητρόπολης, αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο, που ανακαινίστηκε το 1689. Στην Κάτω γειτονιά (δυτική είσοδος της Χώρας) είναι ο βυζαντινός ναός των Αγίων Πάντων, ο οποίος ανακαινίσθηκε το 1644 με ιερά κειμήλια από τα τέλη 17ου και 18ου αιώνα! Επίσης η εκκλησία της Μεταμόρφωσης και Αγίου Στεφάνου (δισυπόστατη), μετόχι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας, οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Θωμά, του Αγίου Θαλελαίου και του Σταυρού, οι εκκλησίες των της Ζωοδόχου Πηγής και των Τριών Ιεραρχών, το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στην είσοδο του κάστρου, του Αγίου Κωνσταντίνου κάτω από το Κάστρο, η βυζαντινή εκκλησία της Κερά Λεούσας, κάτω από το κάστρο με τη θαυμάσια εικόνα της Παναγίας, βρίσκεται εκεί περισσότερους από 15 αιώνες, αποτελώντας ίσως την παλαιότερη χρονολογικά σε περίοδο εκκλησία του χωριού. Διαθέτει πρόναο καθώς και προχριστιανικά στοιχεία.

Τα αξιοθέατα της Χώρας είναι:

  • Ανεμόμυλοι που περικλείουν αμφιθεατρικά τον οικισμό,  σε διαδοχικά υψώματα με εκπληκτική θέα.
  • Αρχαιολογικό & Λαογραφικό μουσείο
  • Καμάρα με πολυτοξική μορφή «Εμπροστιάδα» στην ανατολική πλευρά του χωριού και κοντά στην έξοδο, όπου στεγάζει το ιστορικό αρχοντικό κτίσμα του Ρούσσου (19ος αιώνας.)
  • Το Κάστρο του 13ου αιώνα, στην κορυφή επιβλητικού βράχου που δεσπόζει στο χωριό, απ’ όπου είχε πάρει την παλαιότερη ονομασία του ο οικισμός.
  • Ο Κάτω Λάκκος, στέρνα που χρησίμευε στην ύδρευση του οικισμού κατά τον Μεσαίωνα.
  • Το κτίριο του Γυμνασίου, που είναι το πρώτο ελεύθερο Γυμνάσιο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα μετά την Επανάσταση του 1821.
  • Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας, που κρέμεται κυριολεκτικά από τους επιβλητικούς βράχους και είναι ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία της Ελλάδας.
  • Ο Πύργος Γαβρά του 18ου αιώνας, μνημείο της Ενετοκρατίας, που στεγάζει το αρχαιολογικό μουσείο του νησιού.
  • Οι δύο Πύργοι Ελληνιστικής περιόδου, ένας στη θέση «Τερλάκι» βορειοδυτικά του οικισμού και ο άλλος στη θέση «Ρίχτι», βόρεια του οικισμού.

Οι κάτοικοι της Χώρας είναι καλοσυνάτοι και φιλόξενοι, πρόθυμοι να σας ανταμείψουν για την τιμή που τους κάνετε να επισκεφτείτε την πρωτεύουσα της Αμοργού. Η Χώρα έχει δυο όμορφες παραλίες, της Αγίας Άννας και την παραλία Καμπί. Έχει αναπτυγμένη τουριστική υποδομή από τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης με αρκετές εξαιρετικές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακά πιάτα.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register