Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χώρα Κάλυμνος

Χώρα Καλύμνου

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά ενός βραχώδους βουνού

Η Χώρα ή το Χωριό βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού και αποτελεί συνέχεια της Πόθιας. Χτισμένη στη μέση μιας κοιλάδας, μακριά από τη θάλασσα λόγω των πειρατών υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού για πολλούς αιώνες. Είναι ένας γραφικός οικισμός που οι κάτοικοί του διατηρούν τις παραδόσεις του νησιού ζωντανές. Στην περιοχή βρίσκονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Καλύμνου.

  • Το Κάστρο Χρυσοχεριάς ή Πέρα Κάστρο βρίσκεται πάνω στο λόφο σε απόκρημνο βράχο και χτίστηκε στα χρόνια του Βυζαντίου από τους Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη.  Κάτω από το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, ορθώνονται τρεις πετρόχτιστοι ανεμόμυλοι, σήμα κατατεθέν του νησιού.
  • Το Μεγάλο Κάστρο ή Κάστρο της Χώρας βρίσκεται απέναντι από το Κάστρο της Χρυσοχεριάς, γαντζωμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου υψώματος, πάνω από τον οικισμό. Στο εσωτερικό του σώζονται αρκετά σπίτια, δεξαμενές υδάτων, τμήματα ελαιοτριβείου αλλά και 10 εκκλησάκια.
  • Ο αρχαίος οικισμός στη θέση «Δάμος», στα βόρεια του δρόμου Χώρα-Ελιές, που άκμασε από τους πρώιμους ελληνιστικούς ως και τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.
  • Το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα που βρίσκεται στην περιοχή Πηγάδια, ανάμεσα στο Χωριό και τον Πάνορμο, κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τον σημαντικότερο τόπο λατρείας της αρχαίας Καλύμνου.
  • Τα ερείπια ρωμαϊκού λουτρώνας βρίσκονται στις νότιες παρυφές του Δάμου, στα Β.Α. της εκκλησίας του Αγίου Αντωνίου.

Στη Χώρα υπάρχουν διάσπαρτες πολλές εκκλησίες χτισμένες σε όμορφες και στρατηγικής σημασίας θέσεις.

  • Η εκκλησία της Παναγιάς της Κεχαριτωμένης ή Παναγιά των Τσικουών (1794), με το περίφημο επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο της, ήταν η πρώτη μητρόπολη της Καλύμνου.
  • Ο Άγιος Χαράλαμπος, χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα, με αγιογραφίες και τοιχογραφίες μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας.
  • Ο Προφήτης Ηλίας δεσπόζει στην ψηλότερη κορυφή της Καλύμνου (670 μέτρα), πάνω από το κάστρο.
  • Η εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ και της Αγίας Σοφίας ή Ευαγγελίστριας, 500μ. δυτικά του οικισμού, χτίστηκαν στα ερείπια του αρχαίου ναού του Δηλίου Απόλλωνα και παρουσιάζουν ενδιαφέρον από αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη.

Τα μοναστήρια, τα οποία είναι σκορπισμένα ανάμεσα στο Κάστρο, προσφέρουν πανοραμική θέα. Δίπλα ακριβώς από την εκκλησία του Χριστού της Ιερουσαλήμ υπάρχει το μικρό μοναστηράκι της Αγίας Σοφίας.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register