Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χώρα Ίος

Χώρα Ίου

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Η Χώρα ή Νιός στην Ίο όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος οικισμός του νησιού και βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι, χτισμένη αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το λιμάνι.

Οι περισσότεροι ανεμόμυλοι του νησιού δεσπόζουν σε ύψωμα με πανοραμική θέα, βορειοανατολικά της Χώρας, στην περιοχή των Μύλων, άρρηκτα συνδεδεμένοι με την αρχιτεκτονική του νησιού και την πολιτισμική του κληρονομιά.

Η Χώρα συγκαταλέγεται στις ομορφότερες κυκλαδίτικες πρωτεύουσες, χάρη της παραδοσιακής της αρχιτεκτονικής. Φτάνοντας στη Χώρα ο επισκέπτης βλέπει τα απομεινάρια του τοίχους της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Χώρας, στο απόκρημνο ύψωμα του μεσαιωνικού Κάστρου.

Η νέα πόλη χτισμένη πάνω στην Αρχαία πόλη του νησιού, έχει δημιουργήσει έναν όμορφο συνδυασμό της σύγχρονης με την αρχαία ιστορία. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, διατηρεί τον αέρα και το άρωμα παλιών εποχών, μικρά κάτασπρα σπιτάκια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με επίπεδες στέγες και μπλε παράθυρα που γίνονται ένα με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα μωβ λουλούδια που διακοσμούν τις αυλές και με τα εκκλησάκια που δένουν αρμονικά με το τοπίο, δημιουργούν ένα σύνολο που απλά εντυπωσιάζει.

Στην περιοχή της Χώρας υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα εκκλησάκια και εκκλησίες, Ο καθεδρικός ναός Ευαγγελισμός (Μητρόπολη) στέκεται επιβλητικός και είναι μία από τις πιο όμορφες Κυκλαδίτικες εκκλησίες. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδα του νησιού βρίσκεται κτισμένη πάνω σε ένα βράχο και κοντά της υπάρχουν ερείπια του ναού του Απόλλωνα.

Ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στην περιοχή Κάστρο έχει κηρυχθεί διατηρητέος ως ιστορικό μνημείο. Ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της πρωτεύουσας και του Χριστού. Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας χτισμένη το 1797 αμφιθεατρικά στο ψηλότερο σημείο της Χώρας είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου βρίσκεται στο κεντρικό δρόμο μπροστά από την μεγάλη πλατεία στη Χώρα και στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο. Το Μουσείο Γαΐτη Σίμωσι (ΜΓΣ) βρίσκεται δίπλα στο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης». Το ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο βρίσκεται στην περιοχή Κολιτσάνη. Το υπαίθριο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων.

Μπορεί η Χώρα να είναι η καρδιά της διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά μοιάζει σαν να μην έχει περάσει από πάνω της ο χρόνος, αφού κρατά όλα τα γραφικά στοιχεία της, με το χαρακτηριστικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η Χώρα προσφέρει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη. Εδώ βρίσκεται το Δημαρχείο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου.

Σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες που κατακλύζουν τα στενά της Χώρας κάθε καλοκαίρι είναι οι τρεις πλατείες της. Στη κεντρική πλατεία βρίσκονται σούπερ μάρκετ, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, μπαράκια, καταστήματα εστίασης για φαγητό και ποτό. Τα καταλύματα διαμονής έχουν δημιουργηθεί με σεβασμό στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Ξενοδοχεία

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

You don't have permission to register