Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χώρα Ίος

Χώρα Ίου

Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Η Χώρα ή Νιός στην Ίο όπως ονομάζεται από τους ντόπιους, είναι η πρωτεύουσα και ο κύριος οικισμός του νησιού και βρίσκεται μόλις 2 χιλιόμετρα από το κεντρικό λιμάνι, χτισμένη αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το λιμάνι.

Οι περισσότεροι ανεμόμυλοι του νησιού δεσπόζουν σε ύψωμα με πανοραμική θέα, βορειοανατολικά της Χώρας, στην περιοχή των Μύλων. Η νέα πόλη έχει χτιστεί πάνω στην Αρχαία πόλη του νησιού και με αυτόν τον τρόπο έχει δημιουργηθεί ένας όμορφος συνδυασμός σύγχρονης και αρχαίας ιστορίας. Είναι εύκολο να δει κανείς διάσπαρτα στοιχεία της αρχαίας πόλης, κάνοντας έναν περίπατο στη Χώρα.

Πέρα από την αστική συγκοινωνία υπάρχουν πολλά μονοπάτια, αλλά και πλακόστρωτες σκάλες που την ενώνει με το λιμάνι. Ο παλιός οικισμός της Χώρας, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, διατηρεί τον αέρα και το άρωμα παλιών εποχών, μικρά κάτασπρα σπιτάκια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, με επίπεδες στέγες και μπλε παράθυρα που γίνονται ένα με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, τα μωβ λουλούδια που διακοσμούν τις αυλές και με τα εκκλησάκια που δένουν αρμονικά με το τοπίο, δημιουργούν ένα σύνολο που απλά εντυπωσιάζει.

Μπορεί η Χώρα να είναι η καρδιά της διασκέδασης για ντόπιους και επισκέπτες, αλλά μοιάζει σα να μην έχει περάσει από πάνω της ο χρόνος, αφού κρατά όλα τα γραφικά στοιχεία της, με το χαρακτηριστικό δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Η Χώρα προσφέρει όλες τις σύγχρονες υπηρεσίες που καλύπτουν τις ανάγκες ενός ταξιδιώτη. Σημείο συνάντησης για τους επισκέπτες που κατακλύζουν τα στενά της Χώρας κάθε καλοκαίρι είναι οι τρεις πλατείες της. Στην κεντρική πλατεία βρίσκονται όλα τα καφέ και τα βραδινά μαγαζιά, εμπορικά και τουριστικά καταστήματα, καταστήματα εστίασης για φαγητό. Τα καταλύματα διαμονής έχουν δημιουργηθεί με σεβασμό στην παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Στην περιοχή της Χώρας υπάρχουν αρκετά διάσπαρτα εκκλησάκια και εκκλησίες, όπως του Αγίου Γεωργίου, του Χριστού και του Αγίου Νικολάου. Ο καθεδρικός ναός Ευαγγελισμός (Μητρόπολη) στέκεται επιβλητικός και είναι μία από τις πιο όμορφες Κυκλαδίτικες εκκλησίες. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, προστάτιδα του νησιού βρίσκεται χτισμένη πάνω σε ένα βράχο. Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας χτισμένη το 1797 αμφιθεατρικά στο ψηλότερο σημείο της Χώρας είναι το σήμα κατατεθέν του νησιού.

Φτάνοντας στον οικισμό από το λιμάνι ο επισκέπτης βλέπει τα απομεινάρια του τοίχου της αρχαίας πόλης που βρισκόταν στη θέση της σημερινής Χώρας, στο απόκρημνο ύψωμα του Κάστρου. Ο προϊστορικός οικισμός στη Σκάρκο βρίσκεται στον ομώνυμο λόφο στην περιοχή του Κάτω Κάμπου, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το λιμάνι της Ίου.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο μπροστά από τη μεγάλη πλατεία στη Χώρα και στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο. Το Μουσείο Γαΐτη Σίμωσι (ΜΓΣ) βρίσκεται δίπλα στο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης», το ιδιωτικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζαν Μαρί Ντρο βρίσκεται στην περιοχή Κολιτσάνη και το υπαίθριο θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» βρίσκεται στην περιοχή Τσουκαλαριά, πολύ κοντά στη Χώρα, στο τέρμα της περιοχής των Ανεμόμυλων.

Το άρθρο υπογράφει η ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo: commons.wikimedia.org

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register