Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Χώρα ή Χωριό Κίμωλος

Χωριό ή Χώρα Κιμώλου

Το Χωριό ή Χώρα βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Κιμώλου και απέχει μόλις 1 χλμ από το λιμάνι της Ψάθης. Είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ο μεγαλύτερος οικισμός, χτισμένος στους πρόποδες του όρους Ξαπλοβούνι, αγναντεύει νωχελικά το λιμάνι και την Πολύαιγο.

Είναι ο παλιός και ο κύριος οικισμός της Κιμώλου μέσα και έξω από το επιβλητικό Μεσαιωνικό Κάστρο, με τους περισσότερους μόνιμους κατοίκους. Αποτελείται από τους οικισμούς Παλιό και Νέο Χωριό.

Το Παλιό Χωριό είναι κυρίως η περιοχή του Κάστρου με τους οικισμούς Μέσα και Έξω Κάστρο. Το Νέο Χωριό είναι οι νεότεροι οικισμοί Άγιος Χαράλαμπος, Άη Φτάθης, Θεοσκέπαστη, Λεμπούνια, Μυζηθρού, Ξαπλοβούνι και Ξεροπηγάδα.

Στο Παλιό Χωριό, το Έξω Κάστρο χτίστηκε το 17ο αιώνα και διατηρεί δείγματα γνήσιας αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, αφού τα τελευταία χρόνια αρκετοί κάτοικοι έχουν ξεκινήσει την ανοικοδόμηση παλιών σπιτιών. Τα ασπρισμένα σπιτάκια με τα πολύχρωμα παράθυρα και τις ανθισμένες αυλές είναι χτισμένα γύρω από τον αρχικό πυρήνα του Μεσαιωνικού Κάστρου και έχουν κριθεί διατηρητέα, ενώ στενοί δρόμοι, πολυάριθμες πλατείες, πλακόστρωτα σοκάκια και δεκάδες εκκλησίες πλαισιώνουν το όμορφο αυτό σκηνικό. Στο Παλιό Χωριό, το Μέσα Κάστρο γραφικό με θόλους και καμάρες, είναι χτισμένο γύρω από τον αρχικό πυρήνα του μεσαιωνικού κάστρου (13ου αι.). Σήμερα είναι ερειπωμένο και δεν υπάρχει κανένα σημείο ζωής πλέον.

Το Νέο Χωριό χτίστηκε το 17ο αιώνα στην εξωτερική μεριά του Κάστρου και επεκτείνεται γύρω από το Παλιό. Τα κτίρια χαρακτηρίζονται από τετράγωνα σχήματα, σε αντίθεση με τους θόλους και τις καμάρες που διακρίνονται στα κτίρια του Παλιού Χωριού.

Στο Ξαπλοβούνι ή Κλαψοβούνι του Νέου Χωριού λέγεται ότι οι γυναίκες των ναυτικών αγνάντευαν τα πλοία και έκλαιγαν, νοσταλγώντας τους άντρες τους. Όπως μαρτυρούν τα πολυάριθμα αλώνια και οι μισοερειπωμένοι μύλοι, η περιοχή παλιότερα έσφυζε από ζωή.

Αξιοθέατα στο Έξω Κάστρο του Παλιού Χωριού είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται σε μια διώροφη παραδοσιακή κατοικία απέναντι από τον Μητροπολιτικό ναό της Παναγιάς της Οδηγήτριας και το Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο διώροφο αρχοντικό του Κάστρου στην «Πάνω Πόρτα».

Αξιοθέατα στο Νέο Χωριό είναι οι παραδοσιακοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στην περιοχή Ξαπλοβούνι και Καρκάνη, ο αμπουρδέκτης (ομβροδέκτης) στου Ξέβρη και η πέτρινη γέφυρα στο Πανωκλήμα με τις απότομες χαραδρώσεις βρίσκεται κοντά στη βόρεια έξοδο του Χωριού, λίγο μετά την εκκλησία του Αγίου Ευσταθίου.

Οι εκκλησίες στο Χωριό της Κιμώλου είναι του 17ου αιώνα, δείγματα μεταβυζαντινής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής που προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οχτώ εκκλησίες θεωρούνται μνημεία ιδιαίτερης αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας και προστατεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτές είναι: οι Άγιοι Ανάργυροι (17ος αιώνας) απέναντι από την Κάτω Πόρτα του Κάστρου, η Γέννηση του Χριστού (1592) που είναι η παλαιότερη στο Μέσα Κάστρο, η Παναγιά του Κονόμου (17ος αιώνας) στα δυτικά του Κάστρου, ο Παντοκράτορας στο Ξαπλοβούνι με εκπληκτική θέα από το προαύλιό του, ο Σωτήρας (17ος αιώνας) στα δυτικά του Κάστρου, οι Ταξιάρχες (17ος αιώνας) στα νοτιοδυτικά του Κάστρου, η Χρυσοπηγή (17ος αιώνας) κοντά στους δύο προηγούμενους ναούς και ο Χρυσόστομος (17ος αιώνας) που είναι η παλιά Μητρόπολη, στα βόρεια του Κάστρου.

Πολλές άλλες βρίσκονται διάσπαρτες στο Χωριό παρά τη μικρή του έκταση και κάποια είναι  απλά οικογενειακά παρεκκλήσια, αφιερωμένα σε διάφορους αγίους και αγίες. Αυτές οι εκκλησίες διατηρούνται από τις οικογένειες και περνούν κάτω από τις γενιές. Την ημέρα των γιορτών κάθε Αγίου, οι εκκλησίες φιλοξενούν φεστιβάλ σε πολλές πλατείες του Χωριό.

Το Νέο Χωριό έχει αρκετές μικρές πλατείες όπως: της Θεοσκέπαστης, του Γιωργηλά, του Κάμπου που είναι η κεντρική πλατεία περιτριγυρισμένη από όμορφες εκκλησίες αλλά χωρίς καθόλου θέα και του Σχολείου που είναι η μεγαλύτερη και ιδανική για να παρακολουθήσει κανείς από κει την ανατολή του φεγγαριού, κατά την πανσέληνο του Αυγούστου.

Το δρομάκι της παλιάς αγοράς σφύζει από ζωή, καθώς εκεί βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά. Η κοντινότερη παραλία κοντά στο Χωριό είναι η Ψάθη.

Το Χωριό είναι έδρα των δημόσιων υπηρεσιών και διαθέτει επίσης αγροτικό ιατρείο, ΑΤΜ, βενζινάδικο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, καταστήματα με είδη δώρων και σουβενίρ, καφενεία, καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ, παντοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια, ταχυδρομείο, φαρμακείο, φούρνους παραδοσιακούς, ψητοπωλεία και αρκετά καταλύματα διαμονής.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Κιμωλίστες

Ξενοδοχεία

You don't have permission to register