Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Πόλεις & Χωριά στο Νομό Χανίων

Αγιά

Το χωριό Αγιά βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων και γειτνιάζει με την ομώνυμη τεχνητή λίμνη γλυκού νερού έκτασης 450 στρεμμάτων, η οποία επικοινωνεί νότια με την κοιλάδα του Φασά. Η περιοχή της Αγιάς δέχεται νερό από υπόγειες πηγές και από τον ποταμό Ξεκωλωμένο. Ήταν βάλτος πριν η Δ.Ε.Η. τη μετατρέψει σε λίμνη, για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πλέον, το εργοστάσιο δε λειτουργεί, αλλά ο επισκέπτης μπορεί να δει τις παλιές εγκαταστάσεις. Η λίμνη στην Αγιά φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της Κρήτης. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο και πολλά αποδημητικά πουλιά. Η οικολογική σημασία του υδροβιότοπου αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η περιοχή προστατεύεται και από διεθνείς συνθήκες. Το χωριό της Αγιάς είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη περιοχή της Κρήτης. Στο χωριό πέρα από τη λίμνη μπορείτε να δείτε την παλαιοχριστιανική εκκλησία της Παναγίας της Επισκοπής, την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ειρήνης και τα απομεινάρια του παλιού νερόμυλου.

Αγία Ειρήνη

Η Αγία Ειρήνη βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων, στους πρόποδες του Αποπηγαδιού. Το χωριό είναι περισσότερο γνωστό επειδή από εκεί ξεκινά το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, το δεύτερο πιο σημαντικό στα Χανιά μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς, που καταλήγει στην παραλία της Σούγιας. Η Αγία Ειρήνη είναι χτισμένη εκατέρωθεν του Αγιερηνιώτικου ποταμού, που διατρέχει το χωριό από Βορρά προς Νότο και δημιουργεί πανέμορφη κοιλάδα με καστανιές και πλούσια βλάστηση. Οι κάτοικοι της Αγίας Ειρήνης ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Παράγουν επίσης κάστανα, μέλι και μουρνόρακη, τσικουδιά της οποίας η απόσταξη γίνεται από το βράσιμο των μούρων. Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, που ξεκινάει από τη νότια μεριά του οικισμού έχει μήκος 7 χιλιόμετρα περίπου και αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4. Εκεί, υπάρχουν οι εκκλησίες του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου, των 14ου και 15ου αιώνων, αντίστοιχα, καθώς και ο «Άγιος Ιωάννης», ένας μεγάλος βράχος που μοιάζει με εκκλησία. Επίσης μπορείτε να δείτε το ναό της της Αγίας Ειρήνης, με τοιχογραφίες δύο εποχών, οι πιο πρόσφατες του 1368.

Αγία Μαρίνα

H Αγία Μαρίνα βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων  και είναι από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της Κρήτης. Μπροστά από το χωριό απλώνεται η ομώνυμη παραλία με την υπέροχη άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Απέναντι από την παραλία της Αγίας Μαρίνας υπάρχει το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο. Στη νησίδα του Θοδωρού, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, μπορείτε να πάτε μόνο μια φορά το χρόνο την ημέρα των Αγίων Θεοδώρων που γιορτάζει ο ναός ο οποίος βρίσκεται χτισμένος εκεί. Στο νησάκι αυτό έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 100 κρητικοί αίγαγροι, τα γνωστά κρι – κρι, γι’ αυτό και έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή. Σε μια μικρή σπηλιά νότια του χωριού, γνωστή ως Ανθρωπότρυπα, βρέθηκε κεραμική της μινωικής εποχής, από τους πρώιμους μέχρι τους υστερομινωικούς χρόνους, καθώς και κεραμική της ρωμαϊκής εποχής. Μινωική κεραμική έχει βρεθεί επίσης και στη θέση Γερόσπηλιο. Η κεραμική χρονολογήθηκε στους πρώιμους με μέσους μινωικούς χρόνους και βρέθηκε επίσης ένα διπλό λίθινο αγγείο της μεσομινωικής εποχής Ι. Σε ανασκαφές που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του χωριού έχει βρεθεί μεμονωμένος τάφος των κλασικών χρόνων, πιθανόν τμήμα νεκροταφείου, με πήλινα αγγεία και ειδώλια, και κατάλοιπα κτιρίου των ελληνιστικών χρόνων.

Άνω Βούβες

Οι Βούβες είναι χωριό της Κισσάμου και βρίσκεται στα δυτικά του νομού Χανίων. Το χωριό είναι γνωστό για το πολύ και καλό κρασί του καθώς πιο παλιά ήταν ένας απέραντος αμπελώνας. Τώρα τη θέση του παίρνουν οι ελιές. Στις πάνω Βούβες υπάρχει η γνωστή ελιά, ένα μνημείο της φύσης, που για πάνω από 2.500 χρονιά υψώνει το ανάστημά της, και είναι η αρχαιότερη ελιά του πλανήτη. Στο χωριό Βούβες δεσπόζει ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου που γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και είναι ρυθμού βασιλικής. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το τέμπλο, του οποίου η ξυλογλυπτική τέχνη είναι λεπτομερής καλυπτόμενη με φύλλα χρυσού και είναι από τα λίγα που υπάρχουν. Μεγάλης σημασίας είναι και ο ανακαινισμένος Ιερός Ναός του Αγίου Βασιλείου, στις πάνω Βούβες, κτίσμα του 12ου αιώνα με πολλές αγιογραφίες. Στις Άνω Βούβες μπορούμε να θαυμάσουμε τη φύση και τη θάλασσα υπάρχει ο Ιερός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής, καθώς και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, το οποίο φιλοξενεί εκθέματα από τα εργαλεία της παραδοσιακής ελαιοσυλλογής στην Κρήτη. Ένα παλιό καλντερίμι του χωριού οδηγεί σ’ ένα ακόμα μνημειακό ελαιόδεντρο των Άνω Βουβών, που βρίσκεται κοντά σε μια παλιά βρύση με αρχαίες επιγραφές δίπλα από τον βυζαντινό ναό της Ζωοδόχου Πηγής.

Ασή Γωνιά

Η Ασή Γωνιά είναι ορεινό χωριό, χτισμένο στις απολήξεις των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 380 μέτρων. Οι κάτοικοι του χωριού κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η Ασή Γωνιά εξαιτίας και της φυσικής οχυρωτικής αλλά και απρόσιτης θέσης της στην ανατολική πλευρά του όρους Αγκάθες αποτελούσε κέντρο επαναστατών. Οι ανυπότακτοι κάτοικοί της συμμετείχαν σ’ όλους τους αγώνες, απ’ αυτό και το όνομα Ασή, που είναι αραβοτουρκικής προέλευσης (τουρκικά «Asi»), και σημαίνει «αποστάτης», «ανυπότακτος» και κατ’ επέκταση «λεβέντης», «παλικαράς», δηλαδή «Γωνιά των παλικαράδων», ή Άντρο των επαναστατών. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται το λεγόμενο «Χαϊνόσπηλιο» (το σπήλαιο των ληστών) όπου κατέφυγαν τα διωκόμενα μέλη της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1866. Στην Ασή Γωνιά γιορτάζει στις 23 Απριλίου ο Άγιος Γεώργιος ο Γαλατάς. Είναι η κεντρική εκκλησία στην πλατεία του χωριού και τη μέρα της γιορτής του οι κτηνοτρόφοι κατεβάζουν τα ζωντανά τους από τα βουνά στην εκκλησία για να τα ευλογήσει ο παπάς. Εκεί τα αρμέγουν και μοιράζουν το γάλα στους παρευρισκόμενους.

Βάμος

Ο Βάμος είναι ένα ημιορεινό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων. Περιβάλλεται από καλλιεργήσιμες εκτάσεις γης αλλά και από πλούσια βλάστηση. Την περίοδο που ο Βάμος ήταν η πρωτεύουσα των Σφακίων, (κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα) γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Αυτό φαίνεται από τα πολυτελή σπίτια που οικοδομήθηκαν εκεί αλλά και από τα δημόσια κτίρια με τα νεοκλασικά στοιχεία. Τα σπίτια των πλούσιων της περιοχής φτιαγμένα με τοπικά οικοδομικά υλικά όπως η πέτρα και το ξύλο εντυπωσιάζουν ακόμα τον επισκέπτη. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, οι πρώτοι κάτοικοί του Βάμου ήταν Άραβες πειρατές που έφτασαν εκεί τον 8ο μ.Χ. αιώνα. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα ο Βάμος ήταν το αρχηγείο του τουρκικού στρατού και το 1863 ένας πασάς με το όνομα Σάββας επέλεξε το Βάμο ως έδρα της επαρχίας Σφακίων. Στον παραδοσιακό οικισμό του Βάμου θα δείτε τον διατηρημένο πέτρινο δρόμο, την παλαιά γειτονιά, το παρεκκλήσι της Παρθένου Μαρίας του 13ου αιώνα και το Μοναστήρι Καρύδι, με το εκπληκτικό ελαιοτριβείο και τους 12 θόλους του. Στο Βάμο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι νεότερες εκκλησίες του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Γεωργίου, καθώς και το αναστηλωμένο Παλιό σχολείο (1863) και το κτίριο του παλιού Παρθεναγωγείου, που χρησιμοποιείται ως κοινοτικός ξενώνας.

Βρύσες

Οι Βρύσες είναι χτισμένες στους πρόποδες των Λευκών Ορέων (Μαδάρες) σε υψόμετρο 62 μέτρων. Από το χωριό περνούν τρεις ποταμοί και τέσσερα ρυάκια δημιουργώντας μια καταπράσινη φύση. Κοντά στο Βρυσιανό ποταμό βρίσκεται και μια ελληνορωμαϊκή γέφυρα, ανατολικά από το χωριό στην έξοδο προς το Ρέθυμνο. Η τοποθεσία ονομάζεται Ελληνική Καμάρα και είναι πλάι στην εκκλησία του χωριού, βόρεια του δρόμου που περνά μέσα από τις Βρύσες. Η γέφυρα, που χρησιμοποιείται και σήμερα, είναι φτιαγμένη από πέτρες, χωρίς λάσπη και υψώνεται 6,4 μέτρα πάνω από το ποτάμι. Η κύρια ασχολία των κατοίκων του είναι η γεωργία, η καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ελιών και η κτηνοτροφία.

Δραπανιάς

Ο Δραπανιάς είναι χτισμένος σε υψόμετρο 40 μέτρων και απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο από τη θάλασσα. Στο χωριό σώζονται ένας πύργος και ένα πηγάδι από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στην παραλία του Δραπανιά διακρίνονται τα αρχαία ερείπια μινωικού οικισμού και οικισμού των κλασικών χρόνων. Κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι εκεί ήταν κτισμένη η αρχαία πόλη Μύθημνα, που έδωσε το όνομά της στη Δημοτική Ενότητα. Ο Δραπανιάς, εκτός από κυρίως αγροτικό χωριό περιβαλλόμενο από ελαιώνες, είναι ανεπτυγμένος και τουριστικά. Ο ενοριακός ναός του χωριού τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Είναι δίκλιτος ναός, ανεγερθείς από το 1850 ως το 1880, με το αριστερό κλίτος να εορτάζει στα Εισόδια της Θεοτόκου. Εκεί φυλάσσονται η ιστορική μικρή καμπάνα του παλαιότερου ναού, που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα, όπως και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου, του 14ου αιώνα. Η Ορθόδοξη χριστιανική παράδοση του Δραπανιά φθάνει μέχρι τήν «πάλαι ποτέ διαλάμψασα» Μονή Δραπανιανών. Κοντά στο χωριό βρίσκεται και το «Μακρύ Σπηλιό», ένα σπήλαιο στην είσοδο του οποίου είναι κτισμένο ένα εξωκκλήσι, αφιερωμένο στον Χριστό.

Θέρισο

Το Θέρισο είναι χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 580 μέτρων. Πλησίον του χωριού βρίσκεται το φαράγγι «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ή φαράγγι του Θέρισου), με συνολικό μήκος 6 χλμ. Σημαντικό μνημείο του χωριού αποτελεί ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χρονολογείται στο β’ μισό του 16ου αιώνα. Στο Θέρισο υπάρχουν επίσης δύο μουσεία: πρώτο χρονολογικά είναι το ιδρυμένο το 1985, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο και στεγάζεται στο κτίριο που χρησίμευσε ως αρχηγείο της επανάστασης του 1905. Μεταξύ άλλων εκτίθενται όπλα, έγγραφα, φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Παράλληλα, το 2003 εγκαινιάστηκε το τοπικό Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το οποίο διαθέτει όπλα, αντικείμενα αγωνιστών, αποκόμματα εφημερίδων και άλλα εκθέματα σχετικά με την περίοδο 1941 – 1945.

Καμπανός

Ο Καμπανός είναι το μεγαλύτερο ορεινό χωριό του Ανατολικού Σελίνου στο δρόμο για τη Σούγια.  Το όνομα του προέρχεται πιθανότατα από την κλίση του εδάφους που έχει σχήμα καμπάνας. Στο χωριό βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, με ίχνη τοιχογραφιών, και ο ναός του 15ου αιώνα του Αγίου Ονουφρίου, αλλά οι τοιχογραφίες του έχουν καταστραφεί. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο οποίος βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και στην αυλή του βρίσκεται το ηρώο, το οποίο αποτελείται από πλάκες. Στην κορυφή του λόφου πάνω από το χωριό βρίσκεται ναός αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Κάντανος

Η Κάντανος είναι χτισμένη σ’ ένα λεκανοπέδιο και οι κάτοικοι του ασχολούνται κυρίως με την παραγωγή ελαιολάδου. Οι περίφημοι ελαιώνες του ξεπερνούν σε ηλικία τα 600 έτη. Ο οικισμός είναι κτισμένος στη θέση της ομώνυμης αρχαίας πόλης (1.049 π.Χ.). Το φαράγγι της Καντάνου με τον πετρόκτιστο δρόμο του είναι κατάλληλο για πεζοπορία και ποδηλασία. Η Κάντανος είναι ένα μαρτυρικό χωριό, από εκείνα που γνώρισαν όσο λίγα στον κόσμο τη θηριωδία του κατακτητή. Το ολοκαύτωμα και η εκτέλεση των κατοίκων του ήταν η απάντηση των Γερμανών κατακτητών στην ηρωική αντίσταση εκείνων που πολέμησαν τους Ναζί κατά την Μάχη της Κρήτης το 1941. Στην Κάντανο, στη συνοικία Ανισσαράκι, αξιόλογες είναι οι βυζαντινές εκκλησίες και ιδιαίτερα της Αγίας Άννας με την εικόνα της Αγίας που θηλάζει την Παναγία σε τοιχογραφία. Η εικόνα αυτή είναι πολύ σπάνια και λέγεται ότι υπάρχουν μόνο δύο τέτοιες στον κόσμο. Αξιοθέατο αποτελεί η πέτρινη βρύση στο κέντρο της συνοικίας. Η συνοικία Λαμπιριανά είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη. Αξιοθέατα είναι οι βυζαντινές εκκλησίες της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Γεωργίου που βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παλιά πηγή με το τρεχούμενο νερό.

Κόκκινο Χωριό

Το Κόκκινο Χωριό βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νομού Χανίων. Είναι από τα πιο παραδοσιακά χωριά της περιοχής, με πέτρινα σπίτια, όμορφες εκκλησίες (τον Άγιο Γεώργιο, την Αγία Αικατερίνη και την κεντρική, τον Άγιο Χαράλαμπο) και γραφική πλατεία. Το όνομα Κόκκινο Χωριό δόθηκε κατά την παράδοση κατά την Τουρκοκρατία, όταν οι κατακτητές έσφαξαν τα γυναικόπαιδα του χωριού και το αίμα που έρρεε είχε βάψει τα πάντα κόκκινα. Η περιοχή γύρω από το Κόκκινο Χωριό έχει πολλά σπήλαια, τον Καραβόσπηλιο (ή του Πέτση ο Σπήλιος) που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τον οικισμό, τα Καταλύματα που βρίσκονται στο κέντρο, ενώ η Σπηλιά στο Δράπανο λίγο έξω από το Κόκκινο Χωριό χρησιμοποιήθηκε από τους αντάρτες κατά τη Γερμανικής Κατοχή, καθώς ουσιαστικά αποτελεί πέρασμα προς το βουνό.

Κουρνάς

Ο Κουρνάς είναι ένα ημιορεινό χωριό και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Δαφνομαδάρα. Δίπλα από το χωριό σε απόσταση δύο χιλιομέτρων βρίσκεται η Λίμνη Κουρνά, η μοναδική φυσική λίμνη με γλυκό νερό στη Κρήτη. Ανάμεσα στο χωριό του Κουρνά και τη λίμνη υπάρχει ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, το Σπήλαιο Κουρνά, που προσφέρει υπέροχη θέα. Αν και είναι σχετικά μικρό, αφού έχει μόνο 35 μέτρα βάθος, είναι εντυπωσιακό με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχει. Τα παλιά σπίτια, η πλατεία του χωριού, το εργαστήριο κεραμικών είναι αξιοπρόσεκτα. Στο χωριό υπάρχει ο Άγιος Γεώργιος ο οποίος χτίστηκε κατά τη Βυζαντινή περίοδο και έχει αρχιτεκτονικά στοιχεία που προστέθηκαν αργότερα, κατά την Ενετοκρατία. Επίσης ο Βυζαντινός Ναΐσκος της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται κάτω από την κεντρική πλατεία του χωριού. Δίπλα στην εκκλησία υπάρχει πηγή από την οποία σε παλιότερους καιρούς έπαιρνε όλο το χωριό νερό.

Μαθές

Το χωριό Μαθές βρίσκεται λίγο έξω από τη Γεωργιούπολη και τα λιγοστά σπίτια του χωριού βρίσκονται χτισμένα σε υψόμετρο περίπου 150 μέτρων, μέσα σε καταπράσινη φύση. Το επίσημο όνομα του χωριού είναι αρσενικού γένους, ο Μαθές, αλλά ιδίως από τους ντόπιους αναφέρεται συχνά και ως ουδέτερο, το Μαθέ. Ο Μαθές είναι γνωστός σε όλη την Κρήτη, καθώς έξω από το χωριό υπάρχει το ξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου, που χτίστηκε την εποχή της Ενετοκρατίας και μάλιστα σε γοτθικό ρυθμό. Το ενδιαφέρον είναι πως στη σκεπή αυτού του μικρού ξωκλησιού στο Μαθέ φύτρωσε κάποτε μια χαρουπιά, που έζησε για αιώνες στην περίεργη αυτή θέση. Κατά τη διάρκεια της μεγάλης πυρκαγιάς του 1982, το δέντρο κάηκε, όμως το εκκλησάκι σώθηκε και μέσα σ’ αυτό παραμένουν ως σήμερα οι ρίζες του δέντρου.

Παϊδοχώρι

Το Παϊδοχώρι βρίσκεται στην ενδοχώρα της Κρήτης κοντά στα σύνορα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Τα σπίτια στο Παϊδοχώρι είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στην πλαγιά των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 270 μέτρων. Από το Παϊδοχώρι, η θέα προς τα Λευκά Όρη και τη φύση γύρω είναι μαγευτική. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα Παϊδοχώρι προέρχεται είναι από τον κληρικό Παϊδη που υπηρέτησε στο χωριό τον 17ο αιώνα, είτε από τα «παΐδια» που στην τοπική διάλεκτο σημαίνουν τα μικρά χαρούπια, η περιοχή είναι άνυδρη και όχι ιδιαίτερα γόνιμη, έτσι που οι χαρουπιές είναι το συνηθέστερο δέντρο στο Παϊδοχώρι. Ένα κτίσμα της ενετικής περιόδου, καθώς και οι δύο βυζαντινές εκκλησίες στο Παϊδοχώρι, η Παναγία και η Αγία Αικατερίνη, που επίσης χτίστηκαν κατά την Ενετοκρατία, μαρτυρούν πως η περιοχή κατοικούταν από τότε.

Παλαιά Ρουμάτα

Τα Παλαιά Ρουμάτα είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 350 μέτρων. Παραμένει ένας τόπος ανέγγιχτος από τον τουρισμό και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυθεντικής ενδοχώρας του νομού Χανίων. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τις αγροτικές εργασίες. Αποτελείται από πολλούς διάσπαρτους οικισμούς, ενώ ο κεντρικός οικισμός ονομάζεται Αρχοντικά. Άλλοι οικισμοί είναι τα Κατζιανά, Μπουγιουκλιανά, Καφιανά, Περαχώρι, Ληδιανά, Πανανιανά, Βαβουλέδω, Κεχρές, Πλατανές, Νέα Εσιανά, Μιχαλιανά, Λουφαρδιανά, Δασκαλιανά, Τραχινός, Λαγκός, Αντωνιανά. Καταλαμβάνει μεγάλη έκταση, καθώς περικλείει ένα ολόκληρο λεκανοπέδιο. Είναι ορεινό, με πλούσια βλάστηση και πολλά νερά όπως δηλώνει και η ονομασία του που είναι παράφραση της λέξης ρέματα – ρουμάνια – ρούματα. Στο κεντρικότερο σημείο των Παλαιών Ρουμάτων βρίσκεται μία από τις χαρακτηρισμένες ως «μνημειακές» ελιές της Κρήτης. Η ηλικία της υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 3.000 χρόνια και είναι από τις αρχαιότερες που υπάρχουν στο νησί. Στο ίδιο χωράφι υπάρχουν πολλές άλλες που επίσης είναι αιωνόβιες και μαζί αποτελούν ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο.

Πλάτανος

O Πλάτανος είναι το μεγαλύτερο χωριό του Κίσσαμου στα Χανιά, χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων και χαρακτηρίζεται από τα άφθονα νερά και το μεγάλο πλάτανο στην παλιά πλατεία, από τον οποίο λέγεται ότι πήρε και το όνομά του. Οι κάτοικοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης και την ελιά. Απέραντοι ελαιώνες περιβάλλουν το χωριό. Η κεντρική εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα, ενώ στο χωριό βρίσκεται επίσης και ο ναός της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Ο μικρός μονόχωρος καμαρόσκεπος ναός των Αγίων Πάντων, στην ομώνυμη εγκαταλελειμμένη συνοικία, χρονολογείται από τους βενετικούς χρόνους. Διαθέτει μικρό φεγγίτη και στο εσωτερικό του στο βόρειο και νότιο τοίχο σώζονται σπαράγματα τοιχογραφιών.

Ροδοβάνι

Το Ροδοβάνι είναι ένα παλιό χωριουδάκι, χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων, με πολλές μαρτυρίες του παρελθόντος του, όπως αρκετές βυζαντινές εκκλησίες και μια πολύ σημαντική αρχαία πόλη. Λίγο έξω από το Ροδοβάνι, στην περιοχή Κεφάλα σώζονται τα ερείπια της αρχαίας Ελύρου, κάποια από αυτά σε σημαντικό ύψος, όπως οι ρωμαϊκές δεξαμενές και το υδραγωγείο. Στην κορυφή του λόφου Κεφάλα βρίσκεται οθωμανικός κούλες. Στο χώρο βρίσκεται επίσης ναός της Παναγίας, χτισμένος στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, από την οποία διατηρούνται ψηφιδωτά με φυτικό και ζωικό διάκοσμο. Νοτιοδυτικά του χωριού σώζεται ο μεσαιωνικός ναός της Παναγίας Καλομοιριανής. Το εσωτερικό του ναού είναι τοιχογραφημένο. Οι τοιχογραφίες του ναού σώζονταν σε καλή κατάσταση μέχρι το 1942 οπότε και βανδαλίστηκαν από παιδιά. Από τις τοιχογραφίες ξεχωρίζει η εικόνα του κτήτορα στο βόρειο τοίχο, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ο Γεώργιος Καντανολέων, ο οποίος απεικονίζεται μαζί με τη γυναίκα του Μόσχα. Άλλοι βυζαντινοί ναοί στην περιοχή είναι οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής, των οποίων όμως οι τοιχογραφίες είναι κατεστραμμένες.

Σάσαλος

Ο Σάσαλος είναι ένας μικρός ημιορεινός οικισμός που βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων. Οι συνοικίες του Σάσαλου είναι διασκορπισμένες στις πλαγιές των λόφων της περιοχής, δημιουργώντας όλες μαζί ένα γραφικό, μικρό και ήσυχο χωριό. Στο συνοικισμό του Πύργου του Σάσαλου διατηρούνται τα ερείπια του τουρκικού οχυρωματικού έργου που έλεγχε την περιοχή. Ο πολιούχος του χωριού είναι η Αγία Ειρήνη, η οποία εορτάζει στις 5 Μαΐου, οπότε και διοργανώνεται στο χωριό πανηγύρι. Ο νεκροταφικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στον Τίμιο Σταυρό. Άλλες εκκλησίες του χωριού είναι αφιερωμένες στον Αφέντη Χριστό και στην Υπαπαντή. Σώζονται επίσης ερείπια τουρκικού πύργου καθώς με του τζαμιού του χωριού. Επίσης στο χωριό σώζεται παλιός νερόμυλος. Από τον Σάσαλο ξεκινάει με κατεύθυνση προς βορρά το φαράγγι του Σασάλου ή του Χαλασέ, το οποίο καταλήγει κοντά στα χωριά Μάκρωνας και Βουλγάρω.

Τεμένια

Το χωριό Τεμένια είναι από τα πιο ορεινά χωριά του νομού με υψόμετρο 700 μέτρων. Τα Τεμένια αποτελούνται από τρεις γειτονιές: την κεντρική, που λέγεται Τζανουδιανά και έχει τους πιο πολλούς κατοίκους, το Μέσα Χωριό, όπου υπάρχει μια  πηγή και τα Λαζοπουλιανά. Δύο χιλιόμετρα έξω από τα Τεμένια βρίσκονται τα ερείπια της Μινωικής πόλης Υρτακίνας, που ήταν χτισμένη σε υψόμετρο 900 μέτρων. Στο χωριό υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Σωτήρος Χριστού, του 14ου αιώνα με σπουδαία αρχιτεκτονική και τοιχογραφίες. Στα Τεμένια υπάρχουν επίσης ιαματικές πηγές και ένα, πρόσφατα ανακαινισμένο, υδροθεραπευτήριο.

Φρες

Ο Φρες είναι χωριό της ενδοχώρας χτισμένο σε υψόμετρο 220 μέτρων. Είναι χτισμένος μέσα στην καταπράσινη φύση και ο επισκέπτης το διαπιστώνει λίγο πριν ακόμα μπει στο χωριό: στο Λουτρό, πάνω στην  παλιά εθνική οδό υπάρχει πηγή με γάργαρο νερό και αιωνόβια πλατάνια. Ελιές και αμπέλια συνθέτουν το τοπίο στον Φρε, που σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από τους καθολικούς μοναχούς που έζησαν εδώ κατά την Ενετοκρατία και ονομάζοντας Φρέρηδες. Εντός του χωριού, στη συνοικία Κούκος, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Ο ναός στο παρελθόν ήταν τοιχογραφημένος, αλλά οι τοιχογραφίες του ήταν κατεστραμμένες στις αρχές του 20ού αιώνα. Λίγο έξω από τον συνοικισμό Κούκος, στην κορυφή μικρού βράχου, βρίσκεται ο ναός της Παναγίας, αφιερωμένος στο Γενέθλιο της Θεοτόκου. Ανήκει στον τύπο του μονόχωρου καμαροσκεπής ναού και στο εσωτερικό του φέρει σε ξεθωριασμένες τοιχογραφίες καλής τέχνης. Στη θέση Τσίσκο, και ανάμεσα σε ελαιώνα, βρίσκεται ο μικρός μονόχωρος ναός του Αγίου Γεωργίου, το εσωτερικό του οποίου είναι τοιχογραφημένο. Άλλος ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο βρίσκεται στην αγροτική έκταση ανάμεσα στα χωριά Φρες και Πεμόνια. Είναι και αυτός μονόχωρος καμαροσκεπής και στο εσωτερικό του φέρει κατά τόπους καλά διατηρημένες τοιχογραφίες. Στην περιοχή Σηφιανά βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Κοίμησης του 15ου αιώνα με σημαντικές τοιχογραφίες.Στην ίδια περιοχή είναι και σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου,που φέρει φθαρμένες τοιχογραφίες. Πρόκειται για ναό τρίκογχο με τρούλο, χαρακτηριστικό δείγμα νεότερης εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής με αξιόλογο τοιχογραφικό διάκοσμο. Επίσης, το αρχοντικό Μανουσακάκη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο διότι έχει συνδεθεί με τους αγώνες του Κρητικού λαού ενάντια στην Τουρκική Κατοχή και αποτελεί σημείο αναφοράς και ιστορικής μνήμης των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα στεγάζει το μουσείο του Φρε, το οποίο ασχολείται με τη γενεαλογία των οικογενειών του χωριού. Στο χωριό βρίσκεται επίσης η ιδιωτική πινακοθήκη του ζεύγους Γιαννουλάκη.

Διαμονή στο νομό Χανίων: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register