Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Πόλεις & Χωριά στο Νομό Μεσσηνίας

Αβία

Η Αβία της Μεσσηνίας είναι ένα σύνολο οικισμών (Αρχοντικό, Παλιόχωρα, Ακρογιάλι, Μεγάλη Μαντίνεια) που αποτελούν τμήμα της Μεσσηνιακής (Έξω ή Απόσκιερης) Μάνης σε κοντινή απόσταση από την πόλη της Καλαμάτας. Η ιστορία της φτάνει ως την αρχαιότητα, οπότε και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε αρχαία κείμενα ως περιοχή με το όνομα Αβία ή Ίρη. Στη σημερινή παραλία της Παλιόχωρας, σε ύψωμα, βρισκόταν το ενετικό κάστρο της Μαντίνειας. Σήμερα, η περιοχή στηρίζεται στον τουρισμό και στην παραγωγή λαδιού. Στην ευρύτερη περιοχή της Αβίας βρέθηκαν πολύτιμα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία μαρτυρούν προμυκηναϊκό πολιτισμό. Στην Αβία έχουν χαρακτηριστεί ως Ιστορικά Διατηρητέα Μνημεία ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους, ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου, ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου και το Κτίριο παλαιού ελαιοτριβείου στο Αρχοντικό Αβίας.

Αγία Κυριακή

Η Αγία Κυριακή είναι παραθαλάσσιος οικισμός κοντά στα Φιλιατρά. Η Αγία Κυριακή ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα ως τις αρχές του 20ου αιώνα, το βασικό επίνειο, δηλαδή το λιμάνι, των Φιλιατρών (σήμερα ως επίνειο θεωρείται και το Λιμενάρι). Ήταν ένα σχετικά μικρό λιμάνι με σημαντική, όμως, εξαγωγική δραστηριότητα για το διεθνές εμπόριο της σταφίδας, από την περιοχή της Τριφυλίας. Το χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 1 μέτρο και βρέχεται από τα νερά του Ιονίου Πελάγους. Οι κάτοικοι του χωριού απασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία και κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες, όπως η ελαιοκομία, άλλες δενδροκαλλιέργειες και με τα θερμοκήπια.

Άγιος Ανδρέας

Ο Άγιος Ανδρέας Μεσσηνίας είναι ένα παραθαλλάσιο χωριό που βρέχεται από τη δυτική ακτή του Μεσσηνιακού κόλπου. Η ιστορία του χωριού, ξεκινάει πολλούς αιώνες πριν. Μέχρι και σήμερα, σώζονται και είναι διαθέσιμα προς επίσκεψη, μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής. Τα κυριότερα είναι: Ο Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγιού Ανδρέα στον οποίο πραγματοποιούνται κανονικά λειτουργίες σήμερα, το Ιερό του Απόλλωνος Κορύθου, ο Βυζαντινός Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται εντός του χωριού στο οποίο αποδόθηκε και το όνομά του και το Ιερό του Απόλλωνος Κορύθου.

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Έξω Μάνης γεμάτο με τράτες και καΐκια στο λιμανάκι του καθώς και με εντυπωσιακές νεοκλασικές κατοικίες και πέτρινα αρχοντικά που διατηρούν την παραδοσιακή Μανιάτικη τεχνοτροπία. Συνδυάζει μανιάτικα χαρακτηριστικά με νησιώτικη φυσιογνωμία. Παλαιότερα, ονομαζόταν Σελίνιτσα, δηλαδή μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, με βάση το θρύλο που λέει ότι στις ακτές του χωριού, αγκυροβόλησε το πλοίο του ο Πάρης κι έκλεψε την ωραία Ελένη. Κατά άλλη εκδοχή, η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη σλάβικη λέξη Selo=χωριό, selinitsa=μικρό χωριό. Στη μικρή γραφική παραλία Μάλσοβα ή Πανταζή του Αγίου Νικολάου, με την ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του ποταμού Παμίσου τοποθετείται η Αρχαία Πέφνος και απέναντί της το ομώνυμο νησάκι όπου, κατά τον μύθο, γεννήθηκαν οι Διόσκουροι. Τις τελευταίες δεκαετίες, ο Άγιος Νικόλαος είναι ένας ραγδαία εξελισσόμενος τόπος, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Αναμφίβολα, τους επισκέπτες προσελκύει η γραφικότητα του τοπίου, ο κοσμοπολίτικος χαρακτήρας του χωριού, η άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα, οι αγέρωχοι μανιάτικοι πύργοι, οι γραφικές εκκλησίες, τα πλακόστρωτα καλντερίμια και οι υπέροχες παραλίες. Στην είσοδο του γραφικού χωριού δεσπόζει το Πυροβολείο του Γερακάρη, το οποίο χτίστηκε από τον αρχηγό των χιτών στη Μάνη, Σταύρο Γερακάρη. Άλλα αξιοθέατα του χωριού είναι το κτίριο του Σκαλκέα που είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου – Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό. Τέλος, ένας μικρός Φάρος 5 μέτρων δεσπόζει στα δυτικά του χωριού.

Αλαγονία

Βρίσκεται στην κεντρική υδρολογική λεκάνη του ποταμού Νέδοντα και είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε πλαγιά της οροσειράς του Μαλεβού ή Αγίου Παντελεήμονα, που είναι ένα από τα πολλά πρόβουνα του Ταϋγέτου. Έχει υψόμετρο 799-800 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Σώζοντος που χρονολογείται τον 9ο αι., η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας του 15ου αι., η εκκλησία Αγίου Νικολάου Κάτω Μεριάς του 17ου αι., ο ενοριακός Ιερός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου (1845) και ο Ιερός Ναός της Υπαπαντής του Χριστού στον Μαχαλά, στον οποίο ξεχωρίζει το ξυλόγλυπτο τέμπλο. Σε απόσταση χιλίων περίπου μέτρων από την πλατεία του χωριού (διαδρομή που γίνεται μόνον με τα πόδια) υπάρχει τοπίο με μεγάλους βράχους, ψηλά πλατάνια, άφθονα νερά και μικρό καταρράκτη. Πρόκειται για την παραδοσιακή βρύση Νίκα και τη θέση Λουκά.

Αρμενιοί

Οι Αρμενιοί βρίσκονται σε υψόμετρο 107 μέτρων. Ανατολικά του χωριού δεσπόζει το βουνό Γεράνιο, που η κορυφή του έχει ύψος 969 μέτρα και αποτελεί ένα από τα Όρη Κυπαρισσίας, γνωστά και ως όρος Αιγάλεω. Οι κάτοικοι του χωριού απασχολούνται σε διάφορες αγροτικές εργασίες. Εκτός από το ελαιόλαδο, που αποτελεί ένα από τα βασικά προϊόντα, που παράγει το χωριό, το κύριο κηπευτικό του χωριού είναι η μπάμια. Οι Αρμενιοί είναι ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες μπάμιας της ελληνικής αγοράς. Κάθε καλοκαίρι, το Σάββατο που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, πραγματοποιείται στο χωριό η «Γιορτή της μπάμιας», που συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες.

Βατιάς

Ο οικισμός βρίσκεται στην πεδιάδα-κάμπο του Λαγκουβάρδου σε υψόμετρο 42-50 μέτρα. Ο Βατιάς είναι οικισμός, ο οποίος αναγνωρίστηκε το 1981. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού  απασχολούνται σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς στην περιοχή γύρω από τον οικισμό υπάρχουν, εκτός από τους ελαιώνες, και διάφορες άλλες εποχικές και ποτιστικές καλλιέργειες.

Βουνάρια

Τα Βουνάρια βρίσκονται βορειοδυτικά από την Κορώνη σε υψόμετρο 89 μέτρων και απέχουν περίπου λίγα μέτρα από τη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου. Το χωριό, έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας και της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης και της Πυλίας. Η περιοχή του χωριού κατά την αρχαιότητα, ήταν υπό τον έλεγχο της Ασίνης, της αρχαίας πόλης, η οποία μεταγενέστερα αναπτύχθηκε ως η σύγχρονη Κορώνη. Επίσης τα Βουνάρια βρίσκονται χτισμένα κοντά στα ερείπια της πόλης, Αρχαίες Κολωνίδες, που θεωρείται ότι ίδρυσε ο μυθικός βασιλιάς των Αθηνών, Κόλαινος, οι οποίες καταλάμβαναν μεγαλύτερο εύρος στην περιοχή των Βουναρίων και της Νέας Κορώνης (παλαιότερα Καστέλλια, Καντιάνικα). Στην κορυφή του βουνού στα Βουνάρια βρισκόταν αρχαίος ναός του Ποσειδώνα. Τα Βουνάρια βρίσκονται πάνω σε μια τοξοειδή σειρά αραιών καταπράσινων γήλοφων με την κατεύθυνση της καμπύλης τους να είναι προς τα νότια. Από τους γήλοφους αυτούς θεωρείται ότι προέρχεται και η ονομασία του χωριού. Το χωριό αναφέρεται σε διάφορες πηγές, τουλάχιστον από την εποχή του Μεσαίωνα και της Α’ Ενετοκρατίας, με την ονομασία Βουνάρια. Κάποιοι από τους κατοίκους του χωριού προέρχονται από Αρκάδες κτηνοτρόφους, γνωστούς και ως οι «ανεβοκατεβάτες», ονομασία που αποδόθηκε παλαιότερα στους βοσκούς αυτούς, καθώς την άνοιξη ανέβαιναν με τα κοπάδια τους στην Αρκαδία ενώ το χειμώνα κατέβαιναν στα χειμαδιά της Μεσσηνίας. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως σε διάφορες αγροτικές εργασίες, καθώς και με τον τουρισμό. Επίσης είναι γνωστοί στο χώρο της λαϊκής τέχνης για την επιδεξιότητά τους, στην αγγειοπλαστική, την οποία σύμφωνα με την τοπική παράδοση της ευρύτερης περιοχής εισήγαγε εκεί ο ιδρυτής των αρχαίων Κολωνίδων, Κόλαινος.

Γιάλοβα

Το χωριό Γιάλοβα βρίσκεται στην κορυφή του κόλπου του Ναυαρίνου, πολύ κοντά στην ξακουστή Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και την πανέμορφη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Στη Γιάλοβα της Μεσσηνίας μπορεί κανείς να δει έως σήμερα τα απομεινάρια παλιών ναυαγίων πολεμικών πλοίων, από την εποχή της περίφημης Ναυμαχίας του Ναυαρίνου, όταν ηττήθηκε ο τουρκο-αιγυπτιακός στόλος, σε μια από τις πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας της ελληνικής επανάστασης. Τα λιγοστά σπίτια στη Γιάλοβα Μεσσηνίας είναι χτισμένα δίπλα στη θάλασσα και σε πολύ μικρή απόσταση από τις όχθες της λιμνοθάλασσας, που ξεκινά λίγο δυτικότερα του χωριού. Απέναντι από το χωριό φαίνεται η νήσος Σφακτηρία, ενώ στην άλλη μεριά του κόλπου του Ναυαρίνου είναι χτισμένη η Πύλος.

Δασοχώρι

Χτισμένο σε ένα καταπράσινο ορεινό τοπίο σε υψόμετρο 670 μέτρων το Δασοχώρι είναι από τα βορειότερα χωριά της Μεσσηνίας, στα σύνορα με την Αρκαδία. Στο Δασοχώρι κεντρική εκκλησία του χωριού είναι η Αγία Παρασκευή, που γιορτάζει στις 26 Ιουλίου με μεγάλο πανηγύρι. Άξιο επίσκεψης είναι το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται πάνω από το χωριό. Το θέαμα των 17 μεγάλων δέντρων που έχουν φυτρώσει στη σκεπή της μικρής εκκλησίας των αρχών του 11ου αιώνα είναι εντυπωσιακό. Από τα θεμέλια της εκκλησίας αυτής αναβλύζουν επίσης νερά, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Δραΐνα

Η Δραΐνα βρίσκεται σε υψόμετρο 495 μέτρων και έχει μαγευτική θέα. Επίσης διαθέτει ένα ποτάμι στην τοποθεσία Πορί. Επίσης το χωριό έχει αρκετές πηγές. Όλη η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς και την συγκομιδή των σύκων. Διαθέτει έναν Ιερό Ναό, αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο, ένα Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη και το Ναό του Κοιμητηρίου, αφιερωμένο στον Άγιο Αθανάσιο.

Καρδαμύλη

Η Καρδαμύλη είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους γιατί αποτελεί ένα αξιόλογο φυσικό τοπίο με πλούσια βλάστηση μέσα στο οποίο εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας και ως ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία, επειδή η γη της, κατοικούμενη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα, είναι πλούσια σε μνημεία όλων των εποχών και η ιστορία της πλούσια σε γεγονότα. Λίγα μόλις μέτρα χωρίζουν την παλιά πόλη από τη νεότερη. Ο επιβλητικός Πύργος Μούρτζινου στην Καρδαμύλη, που ήταν προσβάσιμος μέσω ξύλινης ανασυρόμενης γέφυρας, είναι ανακηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο οχυρό συγκρότημα. Μέσα στον τριώροφο πύργο, λειτουργεί το Μουσείο των Μούρτζινων με πληροφορίες για τα κάστρα της Μάνης, ενώ στην είσοδο του δεσπόζει ο επτανησιακής τέχνης ναός του Αγίου Σπυρίδωνα. Στην Καρδαμύλη καταλήγει το κατάφυτο φαράγγι του Βυρού. Μπροστά στο λιμανάκι της Καρδαμύλης, βρίσκεται το καταπράσινο νησάκι Mερόπη (ή Αμυγδαλόνησος), πάνω στο οποίο σώζονται ερείπια ενετικών τειχών και η μονόκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική της Kοίμησης της Θεοτόκου (1779). Πάνω από το παλιό λιμάνι της Καρδαμύλης στέκεται και η λεγόμενη Βάρδια των Δημητρέων, πύργος παρατηρητήριο που επόπτευε την περιοχή.

Κάτω Αμπελόκηποι

Οι Κάτω Αμπελόκηποι βρίσκονται χτισμένοι σε υψόμετρο 333 μέτρων. Το χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά στο όρος Λυκόδημος έχει μακρόχρονη ιστορία που ακολουθεί την ιστορία της Μεσσηνίας, της Μεθώνης και της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας. Η περιοχή του οικισμού, κατά την αρχαιότητα, ήταν τμήμα του βασιλείου του Νέστορα, της αρχαίας Πύλου. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες.

Κλεισούρα

Η Κλεισούρα είναι χτισμένη ανάμεσα σε τέσσερις λόφους, σε υψόμετρο 144 μέτρων. Το όνομα Κλεισούρα το οφείλει στο στενό πέρασμα που σχηματίζουν εκεί δύο τεράστιοι δασωμένοι λόφοι. Σήμερα οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την καλλιέργεια της ελιάς.

Μεγάλη Μαντίνεια

Η Μεγάλη Μαντίνεια είναι ημιορεινός οικισμός σε υψόμετρο 200 μέτρων. Μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών κατοίκων μετακινήθηκε προς τους παράκτιους οικισμούς ή μετανάστευσε σε άλλες περιοχές. Στη Μεγάλη Μαντίνεια εγκαταστάθηκαν σταδιακά κάτοικοι προερχόμενοι από ορεινά χωριά του Ταϋγέτου, κυρίως από τα Αλτομιρά, τα Πηγάδια και τις Γαϊτσές. Αξιοθέατα του χωριού είναι οι Άγιοι Σαράντα, το Κουρούμπελο της Αγίας Τριάδας, το φαράγγι της Κοσκάρακας/Σάνταβας, το Καταφύγι που είναι μια δυσπρόσιτη σπηλιά με μεταβυζαντινό προστατευτικό τείχος, που αποτελούσε καταφύγιο σε περιπτώσεις κινδύνου, ο έρημος οικισμός Κόκα, ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 1720, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο, το παλιό σχολείο, κτίσμα του 1743-53, η μονή των Αγίων Σαράντα, κτίσμα του 1751 και ο ναός του Αγίου Ανδρέα, κτίσμα του 1754.

Νέα Κορώνη

Η Νέα Κορώνη χτίστηκε με ένα ιδιαίτερο πολεοδομικό σχέδιο. Η παλαιά ονομασία της, ήταν Καντιάνικα. Στη μεγάλη πλατεία της Νέας Κορώνης βρίσκεται η κεντρική της εκκλησία, αφιερωμένη στο Γέννηση της Θεοτόκου.

Στούπα

Είναι χτισμένη στους πρόποδες του Ταΰγετου, σε περιοχή που παλιότερα ήταν γνωστή με την ονομασία «Ποταμός» εξαιτίας του ποταμού Δράκου ή Δρακολάγκαδου που κατά την χειμερινή περίοδο καταλήγει στην παραλία της Στούπας. Τον υπόλοιπο καιρό ρέει υπογείως. Επίσης οι δύο μικροί ποταμοί Αγία Παρασκευή και Λυγιά ρέουν συνεχώς και είναι ορατοί στην αμμουδιά της παραλίας. Χαρακτηριστικός είναι και ο βράχος που ονομάζεται Στούπα, καθώς και ένα σύνολο υφάλων και σκοπέλων που είναι γνωστό σαν «του Ποταμού οι ξέρες».

Υάμεια

Η Υάμεια βρίσκεται σε υψόμετρο 294 μέτρων, απέναντι από το βουνό Ζαρναούρα (υψόμετρο 518 μέτρα). Η νεότερη παράδοση αναφέρει, ότι μετά το 1800 σταδιακά μετανάστευσαν προς το χωριό Υάμεια, μεγάλες οικογένειες που κατάγονταν από την Αρκαδία, όπως οι οικογένειες των Μουρδουκουταίων και των Σαρδελαίων, που παλαιότερα ζώντας νομαδικά, όντας απασχολούμενοι ως βοσκοί, μετοίκησαν αρχικά στο χωριό Δεσύλλα της Μεσσηνίας και από εκεί μετανάστευσαν σταδιακά προς την περιοχή της Πυλίας. Είναι αγροτική περιοχή, με κύριο προϊόν το ελαιόλαδο. Καλλιεργείται η ελιά (ποικιλία κορωνέικη) και γίνεται εμπόριο και εξαγωγή ελαιόλαδου. Έχει επίσης μικρή κτηνοτροφία και πτηνοτροφία. Η Ενορία Υάμειας έχει 4 εκκλησίες. Τον ενοριακό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που πανηγυρίζει στις 21 Μαΐου, την εκκλησία Αγίου Γεωργίου του Κοιμητηρίου, το ξωκλήσι Κοίμηση της Αγίας Άννας, κοντά στην περιοχή Χαμαλώνι, που πανηγυρίζει στις 25 Ιουλίου και το εκκλησάκι Κοίμηση της Θεοτόκου, κοντά στο Κοιμητήριο.

Διαμονή στο νομό Μεσσηνίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register