Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Πόλεις & Χωριά στο Νομό Κιλκίς

Ακροποταμιά

Η Ακροποταμιά είναι ημιορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 240 μέτρων. Το κέντρο της Ακροποταμιάς διασχίζει ο Ξηροπόταμος, παραπόταμος του Γαλλικού ενώ μέσα από αυτό περνάει η επαρχιακή οδός Κιλκίς – Καρτέρων. Οι κάτοικοι του χωριού είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόσφυγες από την περιοχή της Τσάλκας της Γεωργίας (Κερέκ) αλλά και από τον Καύκασο, από το χωριό Χαλίφογλου της περιοχής Κάρς. Η παλιά ονομασία του χωριού μέχρι το 1927 ήταν Ινανλί.

Βαφειοχώρι

Το Βαφειοχώρι είναι πεδινό χωριό ανατολικά του Αξιού ποταμού, χτισμένο στη ευρύτερη περιοχή του αποξηραμένης λίμνης Αρζάνης από την οποία έχει απομείνει βορειοδυτικά του χωριού ένας μεγάλος ταμιευτήρας, τύπου Γαλλίας, απ’ όπου υδροδοτείται με τεράστιο δίκτυο όλη η γύρω του περιοχή. Στην περιοχή υπάρχει φυσική πηγή νερού που παλαιότερα υδροδοτούσε τον οικισμό. Σημαντικό αξιοθέατο θεωρείται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι τρίκλιτη βασιλικού ρυθμού με ξύλινη σκεπή, εντυπωσιακό καμπαναριό και κτίσθηκε το 1806. Θεωρείται «ένα από τα ελάχιστα μνημεία της εποχής αυτής που έχουν εντοπισθεί στο Kιλκίς» και από το 1981 έχει κηρυχθεί ως κτίσμα που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία. Οι κάτοικοι του Βαφειοχωρίου είναι Θρακιώτες πρόσφυγες, Σαρακατσάνοι και Βλάχοι. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δραγομίρι. Η σημερινή ονομασία δόθηκε από τους Θρακιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι κατάγονται από τα Μπογιαλίκια της Ανατολικής Ρωμυλίας και βεβαίως στα κόκκινα εξαιρετικά χώματα βαφής πατωμάτων που παρηγαγε η περιοχή στον ξεροπόταμο Κλιγκάκι, κοντά στου Πουλιάκα το Μαντρί. Βαφειοχώρι είναι η απόδοση του χωριού Μπογιαλίκιοϊ στα ελληνικά. Στο χωριό κατέφυγαν και πολλοί Βλάχοι του Παΐκου. Η περιοχή φημιζόταν για τις πολλές συστάδες δένδρων «Καραγάτσι» και τις εξαιρετικές ποικιλίες αμπελιού που κανείς δε γνωρίζει γιατί εξαφανίστηκαν.

Γερακώνας

Η Γερακώνα ή ο Γερακώνας είναι ημιορεινό χωριό του νομού Κιλκίς, δυτικά του ποταμού Αξιού, χτισμένο στους νοτιοανατολικούς πρόποδες του όρους Πάικο σε υψόμετρο 260 μέτρων, δυτικά και δίπλα στη Φιλυριά. Στην περιοχή καλλιεργούνται αμπέλια και το κρασιά της φέρουν την ένδειξη ΠΓΕ – Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη «πλαγιές Πάικου». Στην τοποθεσία «Τούμπα Πέτρας», βορειοδυτικά του χωριού και προς το γειτονικό Πεντάλοφο, έχει εντοπιστεί αρχαίος οικισμός και η περιοχή έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος. Ενοριακός ναός του είναι η εκκλησία Tαξιαρχών Γαβριήλ και Mιχαήλ η οποία είναι τρίκλιτη βασιλική του 19ου αιώνα διαστάσεων 18 x 10 μέτρα και η οποία έχει κηρυχθεί μνημείο που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία.

Γοργόπη

Η Γοργόπη είναι πεδινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων. Η Γοργόπη βρίσκεται στην κοιλάδα του Μεγάλου ποταμού (ή Γοργόπης), που είναι παραπόταμος του Αξιού. Αξιοθέατο του χωριού είναι το Λαογραφικό Μουσείο της με αντικείμενα οικιακής χρήσης (αργαλειό, πινακοτές κ.α.) που έφεραν οι πρόσφυγες (από Μικρά Ασία, Πόντο, Ανατολική Θράκη) που εγκαταστάθηκαν μετά την ανταλλαγή πληθυσμών και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δεκαετία του 70′ και του 80′. Θρησκευτικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, η οποία είναι τρίκλιτη βασιλική χτισμένη το 1802 με εσωτερικό διάκοσμο (τέμπλο, αναλόγια, εικόνες) του 19ου αιώνα και η οποία έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Δοϊράνη

Η Δοϊράνη είναι πεδινό χωριό χτισμένη σε υψόμετρο 160 μέτρων. Βρίσκεται στις νοτιοδυτικές όχθες της λίμνης Δοϊράνης, στα σύνορα της Ελλάδας με την πρώην Γιουγκοσλαβία. Το όνομά του οφείλεται στην ομώνυμη λίμνη, η οποία πιθανολογείται ότι ταυτίζεται με την αρχαία «λίμνη της Πρασιάς» που αναφέρει ο Ηρόδοτος. Στο χωριό υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τα υγροτοπικά οικοσυστήματα της λίμνης. Στεγάζεται σε νεόδμητο κτίριο παραδοσιακής αρχιτεκτονικής εξωτερικά αλλά εσωτερικά διαθέτει σύγχρονες εκθέσεις με οθόνες, φωτογραφίες των πτηνών και των φυτών, χάρτες που αφορούν στους υπάρχοντες υδροβιότοπους στον ελλαδικό χώρο καθώς και θεματικές ενότητες για τη χλωρίδα, την πανίδα και για τη ζωή των ψαράδων της ευρύτερης περιοχής. Βορειοανατολικά του χωριού και δίπλα στις όχθες της λίμνης, στην τοποθεσία «Χίλια Δέντρα», υπάρχει παραλίμνιο δάσος από βελανιδιές, πλατάνια και φράξους, το οποίο από το 2009 έχει χαρακτηριστεί Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης. Ολόκληρη η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί πολύ σημαντικό υγροβιότοπο που έχει χαρακτηριστεί βιότοπος Natura και περιληφθεί στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας, καθώς δίνει προσωρινό καταφύγιο σε 36 σπάνια είδη πουλιών.

Καστανερή

Η Καστανερή, πρώην Μπαροβίτσα, είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό που φημίζεται για τα κάστανά του και την υπέροχη θέα σε όλη την Αμφαξίτιδα και την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 750-800 μέτρα. Οι κάτοικοί του είναι ντόπιοι Μακεδόνες. Η Μπαροβίτσα, που μετονομάστηκε σε Καστανερή το 1926, ήταν χωριό Βλαχομογλενιτών, οι οποίοι αργότερα σλαβοφώνησαν. Κατά τη Μακεδονική επανάσταση του 1878, οι Μπαροβιτσιώτες συμμετείχαν ενεργά και αρκετοί πήραν τα όπλα και κινητοποιήθηκαν.

Κάτω Ποταμιά

Η Κάτω Ποταμιά είναι πεδινό χωριό σε υψόμετρο 180 μέτρων. Είναι ένα γραφικός αγροτικός οικισμός χτισμένος σε πλαγιά βουνού στους πρόποδες του οποίου διέρχεται ο Γαλλικός ποταμός αφήνοντας στην αντίκρυ πλευρά τον οικισμό Άνω Ποταμιά. Οι κάτοικοι του χωριού είναι Σαρακατσάνοι και προερχόμενοι από τον Καύκασο, Πόντιοι (που αποτελούν πλέον και την πλειοψηφία). Οι κάτοικοι ασχολούνται με γεωργικές εργασίες αλλά και με εμπορικές δραστηριότητες λόγω της γειτνίασης με την πόλη του Κιλκίς. Στο χωριό υπάρχει η εκκλησία των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στην εορτή των οποίων το χωριό έχει την πανήγυρή του.

Κεντρικό

Το Κεντρικό είναι ημιορεινό χωριό σε υψόμετρο 360 μέτρων. Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού είναι συνταξιούχοι και λίγοι ασχολούνται με τη γεωργία ή εργάζονται στις γύρω βιομηχανικές μονάδες. Στα νότια του χωριού και προς την κατεύθυνση του Παλατιανού, στους λόφους Τορτσέλι – Ασσάρ βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος τού Παλατιανού. Οι ανασκαφές που ξεκίνησαν το 1961 και τα ευρήματα που βρέθηκαν φανερώνουν κατοίκηση της περιοχής από το 10ο π.Χ. αιώνα μέχρι τον 3ο αιώνα. Στο βόρειο λόφο έχουν βρεθεί τα ερείπια μεγάλης μακεδονικής πόλης από τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια, που πιθανολογείται ότι είναι το αρχαίο «Ίωρον» της αρχαίας Κρηστωνίας. Στο νότιο λόφο εκτείνεται το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού. Οι ανασκαφές στο χώρο ξεκίνησαν το 1961 και έχουν φέρει στο φως μέχρι σήμερα τέσσερα σπουδαία αγάλματα, τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς, κτίσματα, ναΐσκους και δύο οικείες.

Λιβάδια

Τα Λιβάδια είναι ορεινό χωριό χτισμένα σε οροπέδιο του όρους Πάικο σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Μακεδονίας. Το χωριό είναι επίσης γνωστό απλά κι ως Μεγάλο Λιβάδι. Μέχρι το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα βλαχοχώρια της Μακεδονίας. Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού προέρχονται από τη Γράμμοστα , οι οποίοι εγκαθίστανται το 1760 στη μεταγενέστερη θέση Μικρά Λιβάδια. Πρόκειται και για κτηνοτρόφους από την Ήπειρο, οι οποίοι ήθελαν να γλιτώσουν από την τουρκική κατοχή και τους Τουρκαλβανούς ληστές. Βλάχοι συρρέουν στα Λιβάδια και από άλλες περιοχές της Πίνδου, όπως τη Σαμαρίνα και το Περιβόλι Γρεβενών, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος οικισμός με το όνομα Λιβάδια.Ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, στο χωριό γίνεται πανηγύρι και αναπαράσταση βλάχικου γάμου, αναβιώνοντας έτσι το έθιμο, κατά το οποίο την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου τελούνταν οι περισσότεροι γάμοι ετησίως, ενώ όλο το χωριό συμμετείχε στις γαμήλιες γιορτές.

Μέσοι Απόστολοι

Οι Μέσοι Απόστολοι είναι χτισμένοι σε υψόμετρο 110 μέτρων. Αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου. Πρόκειται για τρίκλιτο μεταβυζαντινό ναό βασιλικής αρχιτεκτονικής με ξύλινη στέγη που κτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και έχει αυτοτελές καμπαναριό του 1894. Εσωτερικά είναι διακοσμημένος με ξύλινο τέμπλο και εικόνες του 19ου αιώνα. Από το 1987 χαρακτηριστεί έχει ως μνημείο που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία.

Ομαλό

Το Ομαλό είναι ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 515 μέτρων. Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Πάικο. Θρησκευτικό αξιοθέατο της περιοχής είναι η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Ανύδρου η οποία ιδρύθηκε το 1991 στη θέση του παλιού χωριού Άνυδρο Παιονίας. Ο μεταβυζαντινός ναός του χωριού, ο Άγιος Γεώργιος ήταν το πρώτο καθολικό του μοναστηριού και έχει κτίσμα που έχει ανάγκη από ειδική κρατική προστασία γιατί είναι τρίκλιτη Bασιλική του 19ου αιώνα και διατηρεί σε καλή κατάσταση αξιόλογα δείγματα ζωγραφικής και ξυλογλυπτικής τέχνης.

Φιλυριά

Η Φιλυριά ή Φιλυρία είναι ημιορεινό χωριό χτισμένη στους πρόποδες της ανατολικής πλαγιάς του όρους Πάικο σε υψόμετρο 264 μέτρων. Στα ανατολικά βρίσκεται ο παραπόταμος του Αξιού, Πλατανόρεμα ή Ξεροπόταμος που πηγάζει από το Πάικο. Το χωριό είναι σχετικά πεδινό γι’ αυτό και η κύρια ασχολία είναι η γεωργία, οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως την αμπελουργία και την καλλιέργεια δημητριακών. Αξιοπρόσεκτες είναι οι δύο εκκλησίες του οικισμού. Η μικρή εκκλησία Αγίας Κυριακής είναι χτισμένη πάνω σε λόφο με βελανιδιές, σε ρυθμό βασιλικής, από το 1864. Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής είναι χτισμένη με πέτρα σε πλαγιά του οικισμού. Στη γιορτή της ενορίας γίνεται το τοπικό πανηγύρι.

Διαμονή στο νομό Κιλκίς: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register