Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Πόλεις & Χωριά στο Νομό Ευρυτανίας

Ο νομός Ευρυτανίας σφύζει από αμέτρητους γραφικούς οικισμούς μοναδικής ομορφιάς που στολίζουν το θεσπέσιο τοπίο με ένα ξεχωριστό τρόπο που είναι βέβαιο πως θα συναρπάσει τον κάθε επισκέπτη.

Αγία Βλαχέρνα

Η Αγία Βλαχέρνα βρίσκεται στη Νοτιοδυτική Ευρυτανία, σε ορεινή θέση στις βορειοδυτικές παρυφές της Χελιδόνας και πολύ κοντά στο νότιο τμήμα της τεχνητής Λίμνης Κρεμαστών, δίπλα στον ποταμό Αρβανίτη. Είναι χαρακτηρισμένη ως αγροτικός ορεινός οικισμός και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 540 μέτρα. Ο οικισμός μετονομάστηκε σε Αγία Βλαχέρνα από τους κατοίκους του που έζησαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπήρχε ο φερώνυμος ναός. Το χωριό υπέστη ιστορικά κάποια γεωλογική καταστροφή (κατολίσθηση), που ακόμα και σήμερα αναφέρεται. Στην Αγία Βλαχέρνα μπορείτε να δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την Παναγία Βλαχέρνα που βρίσκεται σε πολύ όμορφη υψηλή τοποθεσία, τα ερείπια τειχών στις θέσεις «Παλιόκαστρο» και «Καστρί» και τη σιδερένια κρεμαστή γέφυρα τύπου «Belly» στη θέση «Στενά».

Άγραφα

Τα Άγραφα είναι χτισμένα σε υψόμετρο 840 μέτρων στην καρδιά της οροσειράς των Αγράφων και στους πρόποδες του όρους Κουκουρούντζος. Από τους πρόποδες του χωριού και στις τοποθεσίες «Σμπορν» και «Χοντέικα» πηγάζει ο ποταμός Αγραφιώτης. Τα Άγραφα είναι συνδεδεμένα με γεγονότα της Τουρκοκρατίας, όπως τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών, τη δράση των κλεφτών και των αρματολών, όπως του Κατσαντώνη. Το 1942, το χωριό κάηκε από τους Ιταλούς, αλλά ανοικοδομήθηκε, διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο στην αρχιτεκτονική. Σε πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα, ανακαλύφθηκαν λίθινα εργαλεία στην περιοχή, που αποτελούν τα πρώτα δείγματα ανθρώπινης δραστηριότητας από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή. Από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα του χωριού είναι οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας, οι οποίες χτίστηκαν το 1610 και το 1600 αντίστοιχα.

Βαλαώρα

Η Βαλαώρα είναι χτισμένη στα Ευρυτανικά Άγραφα σε υψόμετρο 500 μέτρων, βόρεια από την τεχνητή λίμνη Κρεμαστών ενώ στα βόρεια του χωριού περνάει ο χείμαρρος Γρανιτσιώτης ή Γρανιτσιώτικο ρέμα που μετά από λίγο (δυτικότερα) καταλήγει στη λίμνη. Το χωριό έχει πετρώδες έδαφος, στο οποίο οφείλει το όνομά της, ανοικτό ορίζοντα και ορατότητα καθώς και ξηρό κλίμα που είναι ιδιαίτερα ευχάριστό και ευεργετικό. Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλά ίχνη αρχαίας κατοίκησης όπως το «Κάστρο της Μάρως» στην τοποθεσία «Παλιοκιάφα» ή «Πόλη- Κιάφα», κάστρα στην «Καταβόθρα» και «Κάστρο» με τα γιγάντια «Κυκλώπεια Τείχη». Αξιοθέατο της περιοχής είναι το φαράγγι του Μπουζουνίκου, βόρεια προς τον Γρανιτσιώτη, από το οποίο περνούσε παλιότερα ο ποταμός που άλλαξε όμως ρου μετά το 1910. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παλιό πέτρινο γεφυράκι στον Γρανιτσιώτη που ενώνει το δρόμο από Βαλαώρα προς Τοπόλιανα αλλά είναι σκεπασμένο από τη νέα γέφυρα.

Βούλπη

Η Βούλπη είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 700 μέτρα. Έχει πολλούς μικρούς οικισμούς όπως η Τριανταφυλλούλα, το Λογγίτσι, το Κλήμα, Καλλιθέα (Κατσούλι), Καρνέικα. Στο χωριό αυτό υπάρχει επίσης και ο λόφος του Αγίου Θωμά που εκεί βρίσκεται και ένα μικρό χρυσό εκκλησάκι του Αγίου τούτου. Ακόμη βρίσκεται και το αιώνιο κατεστραμμένο κάστρο της Βούλπης. Σύμφωνα με αρχαιολόγους το κάστρο προστάτευε τη μία από τις δύο ανατολικές προσβάσεις της ενδοχώρας των αρχαίων Αγραίων. Στη Βούλπη υπάρχουν 4 εκκλησίες: Η κοίμηση της Θεοτόκου, που είναι και η κύρια εκκλησία του χωριού (γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου), το εκκλησάκι του Αη Γιώργη, το εκκλησάκι του Αγίου Τρύφωνα και η εκκλησία της Αγίας Τριάδος.

Γάβρος

Ο Γάβρος είναι ορεινό χωριό χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρα. Ο Γάβρος βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του όρους Καλιακούδα και τις δυτικές όχθες του Καρπενησιώτη. Είναι χτισμένος δίπλα στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Προυσού – Καλλιθέας σε περιοχή με πλατάνια και πολλά νερά. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το όνομα του χωριού προήλθε από το φυλλοβόλο φυτό γαύρος ή γάβρος (αλλιώς καρπίνος) και είναι από τα παλιότερα χρόνια ενδιάμεσος σταθμός για το μοναστήρι του Προυσού.

Δάφνη

Η Δάφνη είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 600 μέτρα. Το χωριό είναι χτισμένο στους νότιους πρόποδες της κορυφής Κόψη (υψομ. 1.940 μέτρα) ενώ δυτικά και νότια του περνάει ο Ταυρωπός (ή Μέγδοβας). Αναφέρεται από την εποχή της τουρκοκρατίας ως Κουφάλα, ήταν σε άλλη τοποθεσία και στη σημερινή θέση του χτίστηκε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1966 που έπληξε την Ευρυτανία και αναπτύχθηκε από την μετεγκατάσταση κατοίκων των μικρότερων οικισμών που υπήρχαν στην περιοχή. Δυτικά του χωριού είναι η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα που είναι το παλιό καθολικό μονής που υπήρχε πριν το 1785. Πρόκειται για τετρακιόνιο, αγιορείτικο ναό με κτιστό τρούλο από οχτώ παράθυρα, ξύλινη και πλακόστρωτη στέγη που στηρίζεται σε τέσσερις μεγάλες στρογγυλές κολώνες και με διώροφα κελιά. Στα νότια και προς την κατεύθυνση της Βίνιανης, πάνω στο χείμαρρο Γαυμενίτη λίγο πριν αυτός συνδεθεί στον Ταυρωπό είναι το πέτρινο τρίτοξο «Γεφύρι της Νεράτας». Η γύρω περιοχή προσφέρεται για αρκετές πεζοπορικές διαδρομές.

Επινιανά

Είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1.050 μέτρα στις πλαγιές της Φτέρης της οροσειράς των Αγράφων. Στα Επινιανά ανήκουν και τρεις μικρότεροι οικισμοί: Φτέρη ή Πτέρη (υψόμετρο 950), Ανηφόρα (παλιά ονομασία Τσίρτια, υψόμετρο 840) και Ασπρόρεμα (υψόμετρο 1070 μ.). Απέναντι και ανατολικά από το χωριό, βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Στάνας (Iερά Mονή Γενεσίου της Θεοτόκου), η οποία τιμάται από τους κατοίκους των Αγράφων στις 7 Σεπτεμβρίου. Από το 1991 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο ως δείγμα της αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής τέχνης στην περιοχή αυτή κατά τα τέλη του 18ου αιώνος και αρχές 19ου αι.”.

Καρίτσα

Η Καρίτσα είναι ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 800 μέτρων. Η Καρίτσα βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και δυτικά του ποταμού Καρπενησιώτη. Αξιοθέατα της περιοχής είναι το «φαράγγι του Βόθωνα» και το μονότοξο «γεφύρι της Καρίτσας» που στηρίζεται στα κάθετα βράχια του Καρπενησιώτη.

Μαυρομάτα Ευρυτανίας

Η Μαυρομμάτα είναι χτισμένη στα Ευρυτανικά νότια Άγραφα σε υψόμετρο 878 μέτρα και τους νοτιοδυτικούς πρόποδες της κορυφής Κόψι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδρομές (αλλά και η τοποθεσία) για τις γειτονικές προς τα νοτιοανατολικά Λογγιές δίπλα στον Ταυρωπό (Μέγδοβα) ποταμό καθώς και οι εγκαταλειμμένοι προς τα βόρεια οικισμοί του Κύφου και της Μπέσιας.

Μοναστηράκι Αγράφων

Το Μοναστηράκι είναι ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 700 μέτρων. Το χωριό βρίσκεται δυτικά του ποταμού Αγραφιώτη και σε μια περιοχή που περιτριγυρίζεται από ψηλά βουνά. Το πιο σημαντικό ιστορικό αξιοθέατο είναι η «Σπηλιά του Κατσαντώνη», σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το χωριό, σε κρυφή πλαγιά της κορυφής Πύργος όπου είχε καταφύγει άρρωστος από ευλογιά ο Κατσαντώνης. Στα τέλη του Αυγούστου του 1809, μετά από προδοσία, ο Μουχουρντάρης αρχηγός των τουρκαλβανών του Αλή Πασά, αφού τον πολιόρκησε τελικά τον συνέλαβε και τον οδήγησε στα Ιωάννινα οπού βρήκε φρικτό θάνατο. Πάνω από το χείμαρρο Μοναστηρακιώτη βρίσκεται το «Ψηλό Γεφύρι», ένα πέτρινο μονότοξο γεφύρι το οποίο σήμερα καλύπτεται με τσιμέντο και στηρίζεται στα πρανή των βράχων της χαράδρας. Στο χωριό υπάρχουν αρκετές σημαντικές εκκλησίες, όπως η Παναγιά, ο Άγιος Δημήτριος, ο Προφήτης Ηλίας και ο Άγιος Γεώργιος στο «Κάστρο», όπου βρίσκονται αμυδρά λείψανα αρχαίου κάστρου, που πιθανολογείται ότι ήταν των αρχαίων Αγραίων (συγγενικού φύλου των Δολόπων). Το «φαράγγι της Φτελιάς» στο Ψηλό Γεφύρι με μεγάλους καταρράκτες και απόκρημνες πλευρές, όπου την περίοδο της τουρκοκρατίας, ο τοπικός οπλαρχηγός καπετάν Τσάκας με λίγους άνδρες πολέμησε και νίκησε πολυάριθμο τουρκικό στράτευμα και έσωσε το χωριό.

Παππαδιά

Η Παππαδιά είναι ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων και βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελούχι) και δυτικά του ποταμού Ταυρωπού (Μέγδοβας). Είναι χτισμένη επάνω στην επαρχιακή οδό Καρπενησίου – Νεράιδας σε περιοχή γεμάτη από έλατα με θέα τις κορυφές των Αγράφων. Αξιοθέατο του χωριού θεωρείται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου. Πρόκειται για λιθόκτιστο ναό με νάρθηκα, τετράριχτη στέγη από σχιστολιθικές πλάκες και τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Είναι τυπικό δείγμα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής της περιοχής και έχει χαρακτηριστεί, από το 1997, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με ζώνη προστασίας 50 μέτρων γύρω του.

Προυσός Ευρυτανίας

Ο Προυσός είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο 860 μέτρων και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά όρια του νομού με την Αιτωλοακαρνανία, νοτιοανατολικά από τη τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και βόρεια από τη λίμνη Τριχωνίδα. Στα ανατολικά του ξεκινά ο παραπόταμος Προυσιώτης που καταλήγει στον Κρικελιώτη ποταμό. Το χωριό είναι ιστορικά συνδεδεμένο με τη μονή Προυσού ή Παναγίας της Προυσιώτισσας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό της περιοχής. Το μοναστήρι είναι χτισμένο σε απότομο βράχο και ιδρύθηκε το 829 – 842. Συνδέεται με την ανεύρεση της ιερής εικόνας της Παναγίας από την Προύσα της Βιθυνίας στη Μικρά Ασία. Στο ναό φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες πιστούς. Ανά τους αιώνες το μοναστήρι έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις με τελευταία καταστροφή αυτή του 1944 από τους Γερμανούς. Η περιοχή που ξεκινά βορειοανατολικά του χωριού και το φαράγγι του Προυσού έχει χαρακτηριστεί ως βιότοπος CORINE. Πρόκειται για φαράγγι μεσαίου υψόμετρου, στο μέσο της ορεινής περιοχής το οποίο θεωρείται «ένας από τους λίγους προστατευόμενους γκρεμούς στην περιοχή, σημαντικός για τα αρπακτικά που φωλιάζουν και τη χλωρίδα». Σε αυτό διαβιούν ο Αγριόγατος του Μωριά και ο Χρυσαετός. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς και η σπηλιά της Αποκλείστρας. Νότια του χωριού, στην τοποθεσία «Καστανιά» βρίσκεται το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς όπου υπάρχει και καταρράκτης ύψους 10 μέτρων. Ανατολικά και πίσω από το βουνό Στάλος βρίσκεται η Σπηλιά της Αποκλείστρας όπου σύμφωνα με κάποιους ερευνητές τοποθετείται και το Μουσείο του ήρωα και ημίθεου Οιδίποδα.

Στένωμα

Το Στένωμα είναι ορεινό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων και βρίσκεται στις βορειοδυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού (Βελούχι) και ανατολικά του ποταμού Ταυρωπού (Μέγδοβας) σε περιοχή γεμάτη από έλατα, βελανιδιές, καρυδιές και πλατάνια. Σε απόσταση 3 χλμ. από το χωριό ανάμεσα στα χωριά της Παλιάς Βίνιανης και Νέας Βίνιανης (σημερινή Βίνιανη) και πάνω στον Ταυρωπό βρίσκεται μονότοξο πέτρινο γεφύρι που ήταν το μοναδικό σημείο ασφαλούς διέλευσης του ποταμού πριν το σημερινό σιδερένιο νοτιότερα στο Παρκιό. Το γεφύρι καθώς και ένας νερόμυλος της περιοχής έχουν χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέα μνημεία, από το 1997, «διότι αποτελούν αξιόλογα και αντιπροσωπευτικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής ιστορικής ειδικής χρήσης, σημαντικά για τη μελέτη εξέλιξης της αρχιτεκτονικής».

Τροβάτο

Το Τροβάτο είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές των Αγράφων και είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της Ευρυτανίας. Παλιότερα ήταν από τα μεγαλύτερα χωριά στα Άγραφα και κύρια ασχολία των κατοίκων ήταν η κτηνοτροφία. Από την περιοχή του Τροβάτου και των Βραγγιανών πηγάζει ο ποταμός Αγραφιώτης. Οι οικισμοί του χωριού είναι ο Άγιος Δημήτριος, οι Άγιοι Θεόδωροι, ο Άγιος Αθανάσιος, η Χιόνο, και τα Καβάκια. Νότια της ράχης «Κλεφτογιάννη», βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας, με αξιόλογες τοιχογραφίες του 1644, όπου μαθήτευσε για τέσσερα χρόνια (1614-1618) ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ο πρώτος συνοικισμός (κάτω μαχαλάς) από την είσοδο του χωριού. Εκεί υπάρχει ο ομώνυμος ναός του 1450, όπου φυλάσσεται τεμάχιο του Τιμίου Σταυρού. Όπως μαρτυρά μαρμάρινη πλάκα, ο ναός φιλοξένησε το Παιδαγωγικό Φροντιστήριο Στερεάς (Σχολής Εθνικής Αντίστασης) της Π.Ε.Ε.Α. (Πολιτική Επιτροπή Εθνική Απελευθέρωσης) κατά τα έτη 1941-1944. Στο Τροβάτο στεγάζεται επίσης Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Η Πιασμένη γη ή το Γεφύρι της Αγάπης βρίσκεται στο Τροβατιανό ρέμα κοντά στην Κακιά Σκάλα. Πρόκειται για ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο. Φαίνεται πως με το πέρασμα των χρόνων οι πλαγιές του φαραγγιού ενώθηκαν πάνω από το ρεύμα του ποταμού.

Διαμονή στο νομό Ευρυτανίας: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register