Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Αγαθονήσι Δωδεκάνησα

Χωριά στο Αγαθονήσι

Χωριά στο Αγαθονήσι

Άγιος Γεώργιος

Ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται στη νότια πλευρά του νησιού, στο μυχό του ομώνυμου όρμου, είναι το κεντρικό λιμάνι του νησιού, το οποίο διαθέτει προβλήτα με νότιο προσανατολισμό, που προστατεύει μικρά και μεγάλα σκάφη με ασφάλεια από τους βόρειους ανέμους. Η ονομασία του προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία, που είναι και ο ενοριακός ναός του νησιού. Γύρω από το λιμάνι βρίσκονται απλωμένα τα λιγοστά ασπρισμένα σπιτάκια με τις επίπεδες οροφές και τα μπλε πορτοπαράθυρα. Ο μικρός οικισμός με τους λίγους μόνιμους κατοίκους, που τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται αρκετά, σφύζει από ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καταλύματα του νησιού, ταβερνάκια και καφετέριες, όπως και η κεντρική βοτσαλωτή παραλία που είναι από τις πιο πολυσύχναστες.

Καθολικό

Το Καθολικό που βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού ήταν κάποτε ψαροχώρι. Η πρόσβαση από την ενδοχώρα είναι εξαιρετική, γιατί γίνεται από το νέο ασφαλτόδρομο. Το λιμάνι του είναι ένα μικρό φυσικό λιμάνι, το δεύτερο σε μέγεθος στο Αγαθονήσι, που προστατεύεται απόλυτα από το Νερονήσι και αποτελεί εδώ και χρόνια αλιευτικό καταφύγιο και στέκι των ψαράδων. Κατά τους θερινούς μήνες εκεί αγκυροβολούν και μερικά ιστιοφόρα. Μεταξύ του λιμανιού και του παρακείμενου νησιού Νερά δραστηριοποιείται μία μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας, εξάγοντας περίπου 500 τόνους ψαριών κάθε χρόνο και προσφέροντας ζωτικές θέσεις εργασίας στους κατοίκους του νησιού. Στο Καθολικό λειτουργεί και μία μικρή ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε νόστιμα θαλασσινά εδέσματα. Στον κόλπο του Καθολικού υπάρχει και ο θρύλος του νησιού. Πριν χρόνια καθώς ένα πλοίο ταξίδευε για Σάμο ναυάγησε και μια γυναίκα με το παιδί της πνίγηκε. Οι κάτοικοι, τους θάψανε σ’ ένα εγκαταλελειμμένο ασβεστοκάμινο χωρίς να τους διαβάσει παπάς. Έκτοτε φημολογείται πως τα βράδια βγαίνει μια γυναίκα και φωνάζει. Μαρτυρίες ντόπιων δε μπορούν να εξηγήσουν τη λάμψη που εκπέμπει το ασβεστοκάμινο κάποιες πολύ σκοτεινές και αφέγγαρες νύχτες.

Μεγάλο Χωριό

Το Μεγάλο Χωριό είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος οικισμός του νησιού που αποτελεί έδρα του Δήμου Αγαθονησίου. Είναι χτισμένο σε πλαγιά βουνού, έτσι ώστε να είναι αθέατος από τη θάλασσα, με σκοπό να προστατεύει τους κατοίκους από τους πειρατές και τις επιδρομές τους. Εδώ στεγάζεται ο Δήμος, το πολιτιστικό κέντρο του νησιού, το σχολείο (Δημοτικό-Γυμνάσιο-Λύκειο), το ταχυδρομείο, ένα παντοπωλείο, στην άκρη του χωριού το αγροτικό ιατρείο και λιγοστά καταλύματα διαμονής. Το χωριό που ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του, διαθέτει έναν πέτρινο τοίχο γύρω από τα σπίτια με μεγάλες πόρτες – εισόδους και στενά δρομάκια για ωραίους περιπάτους. Τα παλαιότερα οικοδομήματα παρουσιάζουν ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική ιδιορρυθμία με ορθογώνια, ισόγεια, μονοκάμαρα με καλαμοσκεπή οροφή και πατελιά, χτισμένα με ξερολιθιά και εσωτερικά σοβατισμένα με κοκκινόχωμα. Το χωριό είναι γεμάτο στενά δρομάκια και σοκάκια ιδανικά  για ωραίους περιπάτους. Η μικρή πλακόστρωτη πλατεία του, σε κάποιο σημείο είναι επενδυμένη με ψηφιδωτό, που απεικονίζει το νησί και τις γύρω βραχονησίδες του Αγαθονησίου. Στην πλατεία λειτουργούν ένα μικρό καφενείο, ένα ψητοπωλείο και μία ταβέρνα με μαγειρευτά φαγητά. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικρές εκκλησίες της Ζωοδόχου Πηγής, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το εξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τη κοινή μεσοτοιχία και τη καμπυλωτή οροφή τους. Στην ευρύτερη περιοχή συναντάμε τα ξωκλήσια: Άγιοι Ανάργυροι, Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου και ψηλά στην κορυφή του βουνού Κεφάλα τον Άγιο Χαράλαμπο.

Μικρό Χωριό

Το Μικρό Χωριό είναι μικρός οικισμός με λιγοστούς μόνιμους κατοίκους, χτισμένος απέναντι από το Μεγάλο Χωριό, σε ένα σημείο το οποίο είναι αθέατο από τη θάλασσα. Γύρω από την πλατεία είναι χτισμένα τα ασβεστωμένα νησιώτικα σπίτια, οι παλιές λιθόκτιστες και ερειπωμένες αγροικίες, χτισμένες με την παραδοσιακή νησιώτικη από την τοπική πέτρα του νησιού. Η αρχιτεκτονική των παλιών σπιτιών είναι παρόμοια με το Μεγάλο Χωριό με διαφορετική διάταξη. Τα σπίτια είναι κτισμένα κυκλικά γύρω από μια κοινή αυλή – αίθριο, ενώ δεν έχουν εξωτερικά παράθυρα. Ο οικισμός με τα στενά μικρά του δρομάκια είναι ιδανικός για περιπάτους. Στην κορυφή του λόφου και σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό, βρίσκεται το μικρό ξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, με υπέροχη θέα στην περιοχή, που πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου, με πλήθος κόσμου και από τα γύρω νησιά. Πάνω στον δρόμο ποζάρει ο κομψός δισυπόστατος ναός των Θεολόγου και Παναγίας και πλάι του το εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ.

Από την ομάδα του Greece Destination

Πηγή photo slider: Google Maps

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register