Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στον Πόρο

Οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού μένουν στην πόλη του Πόρου, το μεγαλύτερο οικισμό και κέντρο των εμπορικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.

Οικισμοί

Οι πρώτες κατοικίες του Πόρου χτίστηκαν στο νησάκι Σφαιρία το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι, το σημερινό Καστέλι. Με την πάροδο του χρόνου ο οικισμός επεκτάθηκε και στους δύο λόφους και δημιουργήθηκαν έτσι και άλλες περιοχές που επειδή είναι εκτός σχεδίου δεν είναι αναγνωρισμένοι οικισμοί. Η περιοχή Πούντα που βρίσκεται πριν το Φάρο Ντάνα είναι η γραφική γωνιά των ψαράδων όπου έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το χαρακτήρα και το χρώμα της με τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί της. Από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου, ανηφορίζει δρόμος που σε πηγαίνει στις περιοχές Μπρίνια και Μύλο με άσπρα ασβεστωμένα διώροφα σπίτια και αυλές λουλουδιασμένες. Κοντά βρίσκεται ένας παλιός ανεμόμυλος, δίπλα στη δεξαμενή, που τροφοδοτεί με νερό την πόλη. Μετά το Μύλο νοτιοανατολικά υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Σταυρού με πανοραμική θέα. Στην Καλαυρεία υπάρχουν οι οικισμοί του Νεωρείου, του Ασκελίου, ο Άγιος Νεκτάριος και η Φούσα στην ενδοχώρα και το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Κυανής Ακτής. Η περιοχή Κάνταλη βρίσκεται στην ενδοχώρα, νοτιοανατολικά του Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχουν πολλές φυσικές πηγές με τρεχούμενα νερά. Η περιοχή του Συνοικισμού που βρίσκεται μετά το Γεφυράκι, στην αρχή της Καλαυρίας πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Ασκέλι

Το Ασκέλι είναι παραθαλάσσιος οικισμός και βρίσκεται νότια του νησιού, πολύ κοντά στο λιμάνι του Πόρου, χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου με πανοραμική θέα. Έχει πολύ καλή τουριστική υποδομή και προσφέρει πλήθος επιλογών με καταλύματα διαμονής, καταστήματα εστίασης που διοργανώνουν συχνά ελληνικές χορευτικές βραδιές και τουριστικά καταστήματα. Η κοσμοπολίτικη παραλία του είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ξαπλώστρες, αποδυτήρια, ντουζιέρες, beach bar,  γήπεδο beach volley, σχολή για σκι και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ. Το Ασκέλι έχει συνεχή συγκοινωνία με την πόλη του Πόρου με λεωφορεία, ταξί και βαρκούλες.

Χώρα

Η Χώρα, λιμάνι και πρωτεύουσα του Πόρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά σε μια λοφοπλαγιά στο νησάκι Σφαιρία πάνω από το λιμάνι και έχει χαρακτηριστεί από το 1993 παραδοσιακός οικισμός. Είναι ένα στολίδι αρχιτεκτονικής, από ασβεστωμένα σοκάκια και ολάνθιστα μπαλκόνια, επιβλητικά διώροφα νεοκλασικά με κεραμοσκεπές και μακριά πολύχρωμα παράθυρα και πόρτες και γραφικά μαγαζάκια με θέα τις ακτές της Πελοποννήσου. Όλες οι τράπεζες και οι υπηρεσίες του νησιού, όπως και πολλά τουριστικά καταστήματα, καφετέριες, μπαράκια, ταβέρνες, εστιατόρια και ο κινηματογράφος Διάνα βρίσκονται διάσπαρτα μέσα στη Χώρα. Αυτό που συναρπάζει στη Χώρα είναι οι πλατείες της. Σε κάθε πλατεία υπάρχει και ένας γοητευτικός γέρικος πλάτανος που απλώνει την σκιά του. Στην  πλατεία του Δημαρχείου ή πλατεία Καραμάνου βρίσκεται το Δημαρχείο, το Πολιτιστικό Κέντρο, ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου με εξαιρετικές τοιχογραφίες, η Χατζοπούλειος βιβλιοθήκη και το Εκθεσιακό κέντρο με συνεχείς εκθέσεις. Ιδιαίτερα γραφική είναι η μικρή λιθόστρωτη πλατεία του Αγίου Γεωργίου με το μικρό εκκλησάκι, παραδοσιακές ταβέρνες και μαγαζάκια και το διατηρητέο μαγαζί του Γρίβα. Στο σημείο που βρίσκεται η ταβέρνα “Πλάτανος”, βρισκόταν παλαιότερα το πρώτο υδραγωγείο του Πόρου, από το οποίο έπαιρναν νερό οι κάτοικοι. Στο κέντρο της πλατείας δεσπόζει μία μαρμάρινη κρήνη με ανάγλυφο γλυπτό ένα δελφίνι τυλιγμένο γύρω από μια τρίαινα.

Στην πλατεία Κορυζή βρίσκεται το νεοκλασικό κτίριο ήταν κάποτε το σπίτι του πρωθυπουργού Κορυζή και σήμερα φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου, όπου εκτίθενται πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στο λιμάνι του νησιού υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτίρια, όπως το Μωροπούλειο, το παλιό εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το Α’ Δημοτικό Σχολείο Πόρου, το οποίο λέγεται ότι σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ και το Λαογραφικό Μουσείο.

Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου είναι χτισμένα τα περισσότερα σπίτια νεοκλασικού ρυθμού, τα διώροφα σπίτια με τις μπουκαμβίλιες και τα γραφικά σοκάκια. Στο κέντρο του βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων και των ταξί. Το καλοκαίρι η κοσμοπολίτικη προκυμαία με τη ρομαντική ατμόσφαιρα σφύζει από ζωή και είναι ιδανική για απογευματινούς περιπάτους.

Στην κορυφή της χώρας δεσπόζει το ιστορικό ρολόι του 1927, το σήμα κατατεθέν του νησιού, με πανοραμική θέα σε όλο το νησί και τον Αργοσαρωνικό κόλπο. Στο Προγυμναστήριο βρίσκεται  η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών.

Διαμονή στον Πόρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register