Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στις Σπέτσες

Η Χώρα των Σπετσών είναι ο ιστορικός οικισμός του νησιού και αυτός όπου φιλοξενεί σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού του νησιού. Πέραν τις Χώρας οι υπόλοιποι οικισμοί είναι πολύ μικροί. Η Χώρα, παρόλη την μεγάλη οικιστική της επέκταση, διατηρεί πολύ από το παραδοσιακό της χρώμα, ιδίως στο παραλιακό μέτωπο και τις παλιές γειτονιές της.

Η καρδιά των Σπετσών χτυπά στην Ντάπια, με τα νεοκλασικά αρχοντικά και τα βοτσαλωτά δρομάκια. Γύρω από την πλατεία της Ντάπιας βρίσκονται τα περισσότερα μαγαζιά, το λιμανάκι που δένουν τα δελφίνια, αλλά και τα σπουδαιότερα μουσεία. Με βάση την κοσμική Ντάπια ο επισκέπτης μπορεί να χαρεί την βόλτα του στο παλιό λιμάνι με τους ταρσανάδες, στην Κουνουπίτσα, ή στο γραφικό Καστέλλι και στο δάσος των Σπετσών.

Σήμερα οι Σπέτσες διαθέτουν δυο λιμάνια. Το νέο κεντρικό λιμάνι, η Ντάπια, εξυπηρετεί τις ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού, ενώ στον μικρό όρμο ακριβώς κάτω από το κανονιοστάσιο αράζουν τα θαλάσσια ταξί των Σπετσών. Το Παλιό Λιμάνι των Σπετσών βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης και λειτουργεί περισσότερο σα μαρίνα. Σε αυτό το παραδοσιακό λιμάνι των Σπετσών με τους παλιούς ταρσανάδες, θα βρείτε και τα σκάφη των ψαράδων των Σπετσών. Είναι ένα ιστορικό αξιοθέατο των Σπετσών, ένα από τα φημισμένα λιμάνια του 19ου αι.

Πρωτεύουσα των Σπετσών είναι η ομώνυμη πόλη της νήσου ενώ αναγνωρισμένοι συνοικισμοί είναι η Αγία Παρασκευή, Άγιοι Ανάργυροι, Άγιοι Απόστολοι, Πίτερ Μίλερ, Βρέλος, Έλωνας, Ζωγερία, Λιγονέρι-Μπλούμπερι, Παραπόλα, Τζήλα, η γυναικεία Μονή Αγίων Πάντων και η νησίδα Σπετσοπούλα ιδιοκτησίας της Οικογένειας Νιάρχου.

Από το 1967 έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων στο νησί. Οι περιορισμοί αυτοί κρίθηκαν αναγκαίοι καθώς η παραδοσιακή πολεοδομία του νησιού δεν ήταν κατάλληλη για τη μαζική χρήση οχημάτων και εκτός άλλων θα προστάτευαν το χαρακτήρα του νησιού. Συγκεκριμένα όλα τα αυτοκίνητα και τα οχήματα βαρέως τύπου απαγορεύτηκαν και η χρήση τους γίνεται μόνο με ειδική άδεια (ταξί, λεωφορεία κτελ) και σε περιορισμένους δρόμους. Κύριο μέσο μετακίνησης είναι δίτροχα μικρού κυβισμού και τετράτροχες μοτοσικλέτες (γουρούνες) ενώ για τους τουρίστες υπάρχει διαθέσιμη και η χρήση παραδοσιακής άμαξας. Στο ιστορικό κέντρο των Σπετσών οι περιορισμοί είναι ακόμα αυστηρότεροι και απαγορεύεται η χρήση οποιουδήποτε οχήματος. Λόγω των πολλών περιορισμών στη χρήση οχημάτων η θαλάσσια μετακίνηση είναι αρκετά διαδεδομένη ιδίως για τις μεγάλες αποστάσεις, τόσο με τη χρήση θαλάσσιων ταξί και καϊκιών όσο και με ιδιωτικά και ενοικιαζόμενα σκάφη.

Διαμονή στις Σπέτσες: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register