Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Φολέγανδρο

Τα χωριά στη Φολέγανδρο είναι λιγοστά. Το νησί έχει δύο μεγάλα χωριά (οικισμούς). Πρωτεύουσα είναι η Χώρα (ή πόλη Φολέγανδρος), χτισμένη στην ανατολική πλευρά, σε ύψωμα 200 μ. Ο άλλος οικισμός, η Άνω Μεριά, βρίσκεται βορειότερα, και αποτελεί το πιο παραδοσιακό κομμάτι του νησιού. Είναι ο αγροτικός οικισμός με τα σπίτια να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους και να δημιουργούν τις λεγόμενες «Θεμονιές». Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Πετούσης, το Λιβάδι, η Αγκάλη και το λιμάνι που είναι ο Καραβοστάσης, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Αγκάλη

Ο οικισμός της Αγκάλης βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ από τη Χώρα, στο γραφικό κόλπο Βαθύ και η πρόσβαση γίνεται με μηχανή, αυτοκίνητο ή το τοπικό λεωφορείο. Η ομώνυμη παραλία, είναι μια από τις πιο όμορφες του νησιού με κρυστάλλινα νερά, ιδανική για οικογένειες και παιχνίδια στην άμμο. Από την Αγκάλη ξεκινούν μονοπάτια που οδηγούν νότιο-ανατολικά στην παραλία Φηρά (15 λεπτά) ή Νοτιοδυτικά στην παραλία Γαλύφο (10 λεπτά). Υπάρχουν επίσης προγραμματισμένες εκδρομές με τοπικά καραβάκια στις κοντινές παραλίες του Αγίου Νικολάου (5 λεπτά) και το Λιβαδάκι (15 λεπτά).

Άνω Μεριά

Είναι ο δεύτερος μεγάλος οικισμός της Φολεγάνδρου, σπαρμένος κατά μήκος της βορειοδυτικής άκρης του νησιού. Εδώ το μοντέλο ζωής είναι αγροτικό και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει εδώ και δεκαετίες. Οι περισσότερες κατοικίες δεν είναι απλά σπίτια αλλά «θεμωνιές», δηλαδή μικρές αυτόνομες μονάδες γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Κάθε ανωμερίτικο νοικοκυριό θα προετοιμαστεί για τη χρονιά. Θα σπείρουν το κριθάρι για τα ζώα τους, θα εκμεταλλευτούν το πιο μικρό –και δυσεύρετο– κομμάτι καλλιεργήσιμης γης για τα κηπευτικά της οικογένειας. Απέχει από τη Χώρα 6 χιλιόμετρα.

Καραβοστάσης

Ο Καραβοστάσης είναι το λιμάνι της Φολεγάνδρου. Ο τόπος είναι ήρεμος και προσφέρεται για μπάνιο και ξεκούραση. Η κύρια παραλία του Καραβοστάση είναι τα Χοχλίδια, οικογενειακή παραλία, υπάρχουν όμως τριγύρω διάφορες μικρές απομονωμένες παραλίες. Από το μόλο ξεκινάει ο κεντρικός δρόμος ο οποίος οδηγεί στη Χώρα και στην Άνω Μεριά διασχίζοντας κατά μήκος όλο το νησί, καθώς και ο παραλιακός δρόμος για τον οικισμό Λιβάδι που περνάει από όλες τις αμμουδιές, νότια του λιμανιού. Στην προβλήτα βρίσκεται και η αφετηρία του λεωφορείου για τη Χώρα. Τα δρομολόγια είναι συχνά και υπάρχει πάντοτε ανταπόκριση με το πλοίο, ανεξάρτητα από την ώρα άφιξής του. Από τον Καραβοστάση ξεκινούν το καλοκαίρι καθημερινά τουριστικά καραβάκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες για μπάνιο στις παραλίες. Τα ίδια σκάφη κάνουν συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα τον περίπλου του νησιού.

Λιβάδι

Το Λιβάδι είναι μια αραιοκατοικημένη αγροτική περιοχή, με διάσπαρτες θεμωνιές που εκτείνονται από τη θάλασσα προς την ενδοχώρα. Βρίσκεται 1,5 χλμ. από τον Καραβοστάση, με εύκολη πρόσβαση στην ομώνυμη παραλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης το ομώνυμο κάμπινγκ.

Πετούσης

Ο Πετούσης είναι ένας από τους παλαιότερους και μικρότερους αγροτικούς οικισμούς. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, 3,5 χλμ. από τη Χώρα. Ένα χωμάτινο μονοπάτι 3 χλμ. συνδέει τον οικισμό με το Λιβάδι. Στον Πετούση συναντά κανείς θεμωνιές, μάντρες με ζώα και ντόπιους αγρότες.

Χώρα

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει 3,5 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, που είναι μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες, τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές και το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας. Ο περίπατος στα στενά της Χώρας γίνεται ελεύθερα, αφού δεν επιτρέπεται η διέλευση τροχοφόρων. Η στάθμευση γίνεται σε ευρύχωρα πάρκινγκ, έξω από τον οικισμό. Η θέα της βόρειας, απόκρημνης πλευράς του Κάστρου στην πλατεία της Πούντας, η μεσημεριανή ανάπαυλα στη σκιά της πλατείας των Ντουνάβηδων και η βραδινή ζωντάνια της πλατείας της Πιάτσας συνθέτουν την εικόνα που σχηματίζει ο επισκέπτης στην πρώτη επαφή του με τη Χώρα.

Διαμονή στη Φολέγανδρο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register