Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Σχοινούσα

Μερσίνι

Η πρώτη επαφή με τη Σχοινούσα ξεκινά από το λιμάνι της το Μερσίνι, που θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια μικρών σκαφών στο Αιγαίο. Τη λιτή εικόνα συνθέτουν λίγα σπιτάκια, μια όμορφη αμμουδιά που τη σκιάζουν πέντε έξι αρμυρίκια και το ολόλευκο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο μυχό του όρμου. Το Μερσίνι διαθέτει κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, δύο καλές ψαροταβέρνες και δίνει μια πρώτη αίσθηση της ατμόσφαιρας του νησιού, που γίνεται αμέσως αντιληπτή.

Μεσαριά

Η Μεσαριά είναι ένας μικρός οικισμός στο βόρειο τμήμα της Σχοινούσας, περίπου 2 χλμ. από την Παναγιά (Xώρα), το μεγαλύτερο χωριό. Η δόμηση έχει μικτά αρχιτεκτονικά στοιχεία, αποτελούμενη κυρίως από παλιά σπίτια, αλλά και αρκετά καινούργια που έχουν χτιστεί τα τελευταία χρόνια – κυρίως λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης. Εδώ οι μόνιμοι κάτοικοι σε σχέση με τη Χώρα είναι αρκετά λιγότεροι αλλά το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται. Ο παλιός ανεμόμυλος και η εκκλησία της Ευαγγελίστριας με το ωραίο χρωματιστό τέμπλο του 1909 αξίζουν σίγουρα μια επίσκεψη, ενώ στην ψηλότερη, βραχώδη περιοχή της Μεσαριάς υπάρχει ένας δεύτερος ανεμόμυλος και μερικές παλιές εγκαταλελειμμένες πετρόχτιστες κατοικίες, που αναδίδουν το άρωμα αλλοτινών εποχών. Μετά τη Μεσαριά υπάρχουν αμπελώνες και η μεγάλη, σχεδόν επίπεδη, έκταση του Κάμπου, που καλλιεργείται και είναι καλό βοσκοτόπι. Επίσης από τη Μεσαριά ξεκινούν οι διαδρομές που οδηγούν στις παραλίες, Γερολιμνιώνας, Φύκιο, Αυλάκι του Παπά και Ψιλή Άμμος που από πολλούς θεωρείται η ωραιότερη παραλία του νησιού. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι περιορισμένο και συνδέει κυρίως το λιμάνι με τη Χώρα και τη Μεσαριά ενώ στις περισσότερες παραλίες καταλήγουν χωματόδρομοι που όμως είναι βατοί και σύντομοι.

Παναγιά ή Χώρα

Παναγιά, ή Χώρα, είναι o μεγαλύτερος από τους δύο οικισμούς του νησιού, περίπου στο κέντρο του. Απέχει 1,2 χλμ. από το λιμάνι Μερσίνι και συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μονίμου πληθυσμού των περίπου 250 κατοίκων. Το χωριό, που πήρε το όνομά του από την εκκλησία της Παναγίας, αναπτύχθηκε σε ύψωμα με υπέροχη θέα στη θάλασσα σε εποχές που υπήρχε ακόμη ο φόβος των πειρατών, για να παρέχει τη δυνατότητα έγκαιρης προειδοποίησης. Η δόμηση είναι πυκνή, με παλιά κυκλαδίτικα σπίτια που στολίζονται από βασιλικούς και μπουκαμβίλιες – αλλά και μερικά καινούργια, λιγότερο παραδοσιακά. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, με την περίφημη εικόνα της Παναγιάς, μια σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου από τον Ακάθιστο Ύμνο. Από το ανατολικό άκρο του χωριού ξεκινούν δύο χωματόδρομοι που οδηγούν ο ένας προς τις παραλίες του Αλμυρού, του Λιόλιου και της Αλιγαριάς και ο άλλος προς το Λιβάδι. Όλες αυτές οι διαδρομές συνδέονται με περιφερειακό δρόμο ώστε να αποφεύγεται η είσοδος οχημάτων στον οικισμό.

Πηγή: Δήμος Νάξου

Διαμονή στη Σχοινούσα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register