Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Σαλαμίνα

Αιάντειο

Το Αιάντειο είναι παραθαλάσσια κωμόπολη στη Σαλαμίνα σε υψόμετρο 40 μέτρων. Βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στο νότιο μυχό του όρμου της Σαλαμίνας. Το χωριό μέχρι το 1915 ονομαζόταν Μούλκι.

Κυνόσουρα

Η Κυνόσουρα είναι χερσόνησος στην ανατολική Σαλαμίνα. Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα ανατολικά των Αμπελακίων. Για την ονομασία Κυνόσουρα (=ουρά σκύλου) υπάρχουν δύο εκδοχές. Στην πρώτη οφείλει την ονομασία της από το σκυλί του Θεμιστοκλή που ετάφη εκεί σύμφωνα με τον Ηρόδοτο. Ενώ στη δεύτερη και επικρατέστερη, ονομάστηκε Κυνόσουρα λόγω του χαρακτηριστικού σχήματος της χερσονήσου που μοιάζει με ουρά σκύλου. Η Κυνόσουρα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της, έδρασε καταλυτικά στη νικηφόρα έκβασή της καθώς το στενό Κυνόσουρας, Περάματος και Ψυτάλλειας λειτούργησε ως «Θερμοπύλες» στην παρεμπόδιση της μαζικής επίθεσης των Περσών. Σήμερα λέγεται και «Κάβο Βάρβαρος», γιατί ακριβώς εκεί σταμάτησε η ασιατική δύναμη. Στην περιοχή υπάρχει μνημείο προς τιμή των Σαλαμινομάχων.

Μπατσί

Το Μπατσί (παλαιά ονομασία: Μπατσής) είναι παραθαλάσσιος οικισμός της Σαλαμίνας σε υψόμετρο 10 μέτρων. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού, στον κόλπο της Ελευσίνας. Εκεί βρίσκεται η όμορφη παραλία του Μπατσίου στους πρόποδες ενός πευκόφυτου βουνού. Επίσης στο βουνό υπάρχει μια σπηλιά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που δεν έχει διερευνηθεί ακόμα.

Παλούκια

Τα Παλούκια είναι το επίνειο της Σαλαμίνας, βρίσκονται στο ανατολικό μέρος του νησιού και αποτελούν το κύριο λιμάνι του. Η ονομασία προήλθε από τους πολυάριθμους πασσάλους (παλούκια) που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν, για το αγκυροβόλιο των καϊκιών, λόγω της έλλειψης λιμανιού.

Σελήνια

Τα Σελήνια είναι παραθαλάσσιος οικισμός και όρμος στα ανατολικά της Σαλαμίνας (Πελισαίς / αι αρχαίαι Σιλήνιαι). Το τοπωνύμιο προέρχεται από τη λατρεία της θεάς Σελήνης (Αρτέμιδος, Βενδίδος) και τη μεγάλη θρησκευτική δραστηριότητα εκεί, στο χάρτη Hommano του Milchhofer σημειώνεται ως Porto Salamis. Αποτελεί παραθεριστικό προορισμό χάρη στην παραλία της περιοχής (παραλία Σελήνια). Επίσης, στην περιοχή (περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια του οικισμού) υπάρχει μνημείο προς τιμήν των Σαλαμινομάχων. 

Διαμονή στη Σαλαμίνα: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register