Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Σίφνο

Άγιος Λουκάς

Ανάμεσα στο Πάνω Πετάλι και την πλατεία του Αρτεμώνα βρίσκεται το χωριό του Αγίου Λουκά ή Άι Λούκα από την ομώνυμη εκκλησία της περιοχής. Εδώ βρίσκεται η δισυπόστατη εκκλησία της Παναγίας τα Γουρνιά και του Αγίου Νικολάου με τις αξιοπρόσεχτες τοιχογραφίες του περίφημου λαϊκού αγιογράφου της Σίφνου Αγάπιου, που είναι γνωστός και ως «Δευτερεύων», η εκκλησία του Άι Γιώργη του Αφέντη με περίφημες εικόνες του 1645, έργα των σπουδαίων αγιογράφων, Ζαχαρία Τζαγκαρόπουλου και Κωνσταντίνου Παλαιόκαπα της Κρητικής Σχολής και η πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου με τη σπάνια αρχιτεκτονική της στην ομώνυμη πλατεία.

Απολλωνία

Το όνομα Απολλωνία προέρχεται από τη λατρεία του θεού Απόλλωνα στο νησί κατά την αρχαιότητα και το όνομα Σταυρί από το σταυροδρόμι που υπάρχει στην περιοχή (και που οδηγεί βόρια προς Αρτεμώνα, ανατολικά προς Κάτω Πετάλι και Κάστρο, δυτικά προς Καμάρες και νότια προς Πλατύ Γιαλό, Φάρο, κλπ). Μια άλλη εκδοχή για την ονομασία Σταυρί είναι ότι προέρχεται από την εκκλησία του Σταυρού στο κέντρο του χωριού. Στην κεντρική πλατεία της Απολλωνίας στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Σίφνου του Συνδέσμου Σιφνίων με εκθέματα από την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των Σιφνιών τα παλαιότερα χρόνια, παραδοσιακές φορεσιές, σιφνέικα κεραμικά και παλιές εκδόσεις. Στην πλατεία Ραμπαγά (στο κεντρικό μονοπάτι) υπάρχει η προτομή του Σιφνιού εκδότη, μαχητικού δημοσιογράφου και σατυρικού ποιητή Κλεάνθη Τριαντάφυλλου που γεννήθηκε στη Σίφνο το 1850.

Αρτεμώνας

Ο Αρτεμώνας βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοδυτικά της Απολλωνίας και με τα πολυδαίδαλα σοκάκια του είναι το μεγαλύτερο χωριό της Σίφνου. Το όνομα του προέρχεται από τη λατρεία της θεάς Αρτέμιδος στο νησί κατά την αρχαιότητα. Ναός της Αρτέμιδος υπήρχε στη θέση της σημερινής ενοριακής εκκλησίας του χωριού, Παναγίας Κόγχης. Δίπλα στην Παναγιά του Μπαλή, λειτουργεί τα καλοκαίρια, η έκθεση λαογραφικού υλικού «Ιωάννης Ατσόνιος» του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου με τίτλο «Εμείς παλιά στα σπίτια μας» Η αρχοντιά του Αρτεμώνα, αποτέλεσμα της οικονομικής ευμάρειας του χωριού πριν από ενάμιση περίπου αιώνα, αντικατοπτρίζεται στα θαυμάσια νεοκλασικά του και στα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές κυρίως στο κεντρικό μονοπάτι του οικισμού. Η θέα από πολλά σημεία του χωριού είναι εκπληκτική. Από την περιοχή των ανεμόμυλων (στα ανατολικά του οικισμού) γνωστή και ως «Μπέλα Βίστα» (= Καλλιθέα) μπορεί κανείς να θαυμάσει τον οικισμό του Κάστρου από ψηλά, το πέλαγος και πολλά άλλα Κυκλαδονήσια.

Βαθύ

Το Βαθύ βρίσκεται στα δυτικά, 10 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Απολλωνία. Στην «Πούντα του Πολεμικού», το βόρειο άκρο του κόλπου, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως προϊστορικούς οικισμούς και τάφους. Στο κοντινότερο παρελθόν και μέχρι το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο το Βαθύ υπήρξε οικισμός αγγειοπλαστών. Είναι από τις ομορφότερες και μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με τα προστατευόμενα «κρινάκια της άμμου» να ανθίζουν το κοντά στο Δεκαπενταύγουστο. Πάνω στην παραλία βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι των Ταξιαρχών (16ου αι) που γιορτάζει με πανηγύρι 3 φορές το χρόνο (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο).

Εξάμπελα

Ένα χιλιόμετρο από την Απολλωνία στο δρόμο προς Πλατύ Γιαλό και Φάρο βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός των Εξαμπέλων. Τα Εξάμπελα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Σίφνου. Αρχίζει από τις Αράδες (σειρά από ανεμόμυλους) και εκτείνεται νότια περικλείοντας και την περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με την ομώνυμη εκκλησία. Στα Εξάμπελα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες της Παναγιάς, του Αγίου Αθανασίου και του Χριστού με υπέροχες σκάλες στις αυλές τους. Στα αξιοθέατα του χωριού και ο αρχαίος πύργος – φρυκτωρία (6ου π.Χ. αι.) του Άη Δημήτρη ή Μαύρος Πύργος και λίγο νοτιότερα ο πύργος της Βρύσης κοντά στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Βρύσης (ή Βρυσιανής). Το μοναστήρι της Βρύσης, το μεγαλύτερο του νησιού, αξίζει να το επισκεφτεί κανείς αφού εκτός από την εξαιρετική αρχιτεκτονική του φιλοξενεί και Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης με σπουδαίο αρχείο χειρογράφων, εικόνες και εκκλησιαστικά εκθέματα.

Καμάρες

Οι Καμάρες βρίσκονται 5 χιλ. από την Απολλωνία, είναι το λιμάνι της Σίφνου και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός του νησιού. Στην απέναντι πλευρά των Καμαρών, την «Πέρα Πάντα», βρίσκεται η περιοχή της Αγίας Μαρίνας από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στην πλευρά του λόφου. Ανάμεσα στις δυο περιοχές απλώνεται η παραλία των Καμαρών, μια από τις ομορφότερες αμμώδεις παραλίες του νησιού με παρθένα βλάστηση, καλαμιώνες, παράκτια λίμνη και αμμόλοφους με «κρινάκια της άμμου» που ανθίζουν τον Αύγουστο.

Κάστρο

Το Κάστρο είναι η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου και η έδρα της Αρχιεπισκοπής Σίφνου (6ο-19 ο αι). Από τους γραφικότερους, ομορφότερους και ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογική άποψη. Πρόκειται για το αρχαίο «άστυ» που αναφέρει ο Ηρόδοτος και που ήκμασε τον 6ο π.Χ. αι., με ναό και θέατρο του Διονύσου και πολυτελή μαρμάρινα δημόσια κτίρια. Κατοικείται αδιάκοπα από τους προϊστορικούς χρόνους (πρώτη εγκατάσταση στο λόφο την 3η χιλιετία π.Χ.) έως σήμερα. Το όνομα του χωριού προέρχεται από το «κάστρο» που σχηματίζουν τα κτίρια του. Ο οικισμός έχει ελλειψοειδή μορφή, γιατί ακολουθεί τη μορφολογία του εδάφους, έχει αμυντικό χαρακτήρα και διατηρεί αναλλοίωτη την οικοδομική οχυρωματική μεσαιωνική (ενετική) μορφή του. Διακρίνουμε δύο αμυντικούς δακτυλίους από κτίρια το ένα χτισμένο κολλητά με το άλλο, με τα αρχοντόσπιτα στον εσωτερικό δακτύλιο για μεγαλύτερη προστασία και τα λαϊκά σπίτια στον εξωτερικό δακτύλιο. Τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης που δέσποζε στην κορυφή του λόφου (6ου π.Χ. αιώνα), οι εντειχισμένες στα νεότερα κτίρια αρχαίες κολώνες, οι ρωμαϊκές σαρκοφάγοι που συναντάμε στα σοκάκια, οι έξι «λότζιες» (πύλες στοές από τις οποίες εισερχόμαστε στον οικισμό), τα εκκλησάκια του 16ου και του 17ου αι. με τα διακοσμημένα δάπεδα και πολλές άλλες λεπτομέρειες καθιστούν το Κάστρο ένα ανοιχτό μουσείο. Στο ψηλότερο σημείο του χωριού βρίσκεται το κτίριο της καθολικής καθεδρικής εκκλησίας και εκεί κοντά σώζεται ως σήμερα η στήλη με την επιγραφή του Γιαννούλη Ντα Κορώνια από το 14ο αιώνα. Στο κέντρο του χωριού συναντάμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα (κυρίως γλυπτά και νομίσματα) από την προϊστορική μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Ανατολικά του Κάστρου το γραφικό ξωκλήσι των «Εφταμάρτυρων» πάνω στο βράχο και η άπλετη θέα στο πέλαγος είναι μαγευτικά. Βορειότερα το αρχαίο μονοπάτι οδηγεί στην Παναγιά την Πουλάτη, χαρακτηρισμένο τοπίο «απείρου κάλλους». Δυτικά του χωριού και κάτω από τους πρόποδες του λόφου του Κάστρου υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλα (αρχαίο λιμάνι του νησιού) με το όνομα Γιαλός ή «Σεράλια» από τα σεράγια (=παλάτια) που υπήρχαν παλιά στην περιοχή.

Καταβατή

Ανάμεσα στην Απολλωνία και τα Εξάμπελα βρίσκεται ο οικισμός της Καταβατής που περιλαμβάνει και την περιοχή του Ελεήμονα από την ομώνυμη εκεί εκκλησία. Εδώ, εκτός την ενοριακή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα υπόλοιπα ξωκλήσια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Παναγίας της «Αγγελόχτιστης», την οποία, κατά παράδοση, έχτισαν και λειτουργούν Άγγελοι. Νοτιότερα πάνω στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στο Βαθύ, είναι χτισμένο το μοναστήρι των Φυρογείων (16ου αι.) που αναστηλώθηκε τη δεκαετία του ΄70.

Κάτω Πετάλι

Ανάμεσα στην Απολλωνία και το Κάστρο, το Κάτω Πετάλι παρουσιάζει ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο κέντρο σχεδόν του οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός της Ζωοδόχου Πηγής με πλακόστρωτο λαϊκής τέχνης στο προαύλιο της. Νοτιοανατολικά του Κάτω Πεταλιού βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου (προ του 1650), στο οποίο λειτούργησε το πρώτο Ελληνικό Σχολείο στη Σίφνο και μεταστεγάστηκε η Σχολή του Αγίου Τάφου ως «Ελληνομουσείον» Σίφνου (1835-1854).

Πάνω Πετάλι

Ανάμεσα στον Αρτεμώνα και την Απολλωνία με υπέροχη θέα προς τα νοτιοανατολικά βρίσκεται το Πάνω Πετάλι που διασχίζεται από το αρχαίο μονοπάτι που ενώνει τους κεντρικούς οικισμούς Στην κορυφή του λόφου είναι χτισμένο το ιστορικό εκκλησάκι του Άι Αντύπα (από το 1636) που λειτούργησε ως σχολείο το 1821.

Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις μεγαλύτερες αμμώδεις παραλίες του νησιού και αποτελεί τη δημοφιλέστερη επιλογή των Ελλήνων επισκεπτών. Στην αριστερή πλευρά του κόλπου έχει κατασκευασθεί αλιευτικό καταφύγιο που παρέχει υπηρεσίες και σε σκάφη αναψυχής. Στο κέντρο του οικισμού, δίπλα στην πλατεία «Αλεξάνδρου Βερνίκου» υπάρχει μικρό ανοιχτό θεατράκι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας δεξιά του κεντρικού αυτοκινητόδρομου. Στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται 1,5 χιλιόμετρο βορειοανατολικά της παραλίας, ένας από τους 77 αρχαίους πύργους – φρυκτωρίες του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.

Φάρος

Απάνεμο λιμανάκι και ψαροχώρι 7 χιλ. από την Απολλωνία, ο Φάρος υπήρξε λιμάνι της Σίφνου ως το 1883 και πήρε το όνομα του από τον αρχαίο πύργο που υπήρχε πάνω στην παραλία (εκεί που σήμερα αρχίζει το μονοπάτι από το Φάρο για το Γλυφό). Στην προβλήτα του Φάρου υπάρχει μικρό πετρόκτιστο θεατράκι στο οποίο, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, πραγματοποιούνται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Φάρο υπάρχουν τρεις μικρές αμμώδεις παραλίες. Η κεντρική, εκεί που καταλήγει η άσφαλτος, με καταπληκτική θέα στη Χρυσοπηγή, η παραλία του Γλυφού που ονομάζεται έτσι από πηγάδι με γλυφό νερό που υπάρχει εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της παραλίας του Φάρου και τέλος η Φασολού βρίσκεται στα αριστερά της παραλίας του Φάρου. Στη Φασολού βρίσκεται και το μοναστήρι του Σταυρού του Φάρου.

Χερρόνησος

Η Χερρόνησος είναι η βορειότερη παραλία του νησιού και απέχει 15 χιλιόμετρα από την Απολλωνία. Πρόκειται για γραφικό ψαροχώρι με μικρή αμμουδιά. Τα βορειότερα κτίσματα του νησιού βρίσκονται στο λόφο πάνω από τον οικισμό. Πρόκειται για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και τα απομεινάρια αρχαίου πύργου. Στο δρόμο για τη Χερρόνησο συναντάμε τους μικρούς οικισμούς Τρουλλάκι και Διαβρούχα καθώς και μερικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής.

Χρυσοπηγή

Δέκα χιλιόμετρα από την Απολλωνία και λίγο πριν τον Πλατύ Γιαλό, βρίσκεται το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού, η Χρυσοπηγή. Στο ακρωτήριο της Χρυσοπηγής υπάρχει το ομώνυμο μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), πολιούχου και προστάτιδας της Σίφνου που γιορτάζει με πανηγύρι την παραμονή της Αναλήψεως. Το πανηγύρι της Χρυσοπηγής έχει ιδιαίτερο τελετουργικό που περιλαμβάνει περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία και προσελκύει κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές. Ανατολικά της εκκλησίας υπάρχει η αμμώδης παραλία του «Αποκοφτού» με τα γαλαζοπράσινα νερά και μοναδικά κτίρια στην αμμουδιά. Δυτικά της εκκλησίας βρίσκονται οι «Σαούρες», μικρή απόμερη παραλία με βότσαλα. Στα αξιοθέατα της περιοχής και ο Άσπρος Πύργος που βρίσκεται κοντά στη διασταύρωση Πλατύ Γιαλού Χρυσοπηγής, είναι ο πιο διάσημος από τους 77 αρχαίους πύργους του νησιού και από τους καλύτερα διατηρημένους.

Πηγή: Δήμος Σίφνου

Διαμονή στη Σίφνο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register