Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr
Σέριφος χωριά

Χωριά στη Σέριφο

Χωριά στη Σέριφο

Γαλανή

Η Γαλανή είναι ένας οικισμός στη βόρεια πλευρά της Σερίφου και έχει πάρει το όνομά της από τα αρχαία ορυχεία γαληνίτη, που λειτουργούσαν στην περιοχή. Παραδοσιακός οικισμός και αυτός, με γραφικά σοκάκια και ολόλευκα σπίτια, αλλά και με λιγοστούς κατοίκους πλέον, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια οι νέοι έφυγαν από τον τόπο προς τα μεγάλα αστικά κέντρα. Όντας αμφιθεατρικά χτισμένος ψηλά στο λόφο, έχει εξαιρετική θέα προς την παραλία της Συκαμιάς. Η πρόσβαση προς τη Συκαμιά είναι εφικτή τόσο μέσω αυτοκινητόδρομου, όσο και μέσω μονοπατιού για όσους επιθυμούν να περπατήσουν στο εξαιρετικό φυσικό τοπίο.

Καλλίτσος

Ο Καλλίτσος είναι χτισμένος στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού κι έχει πάρει το όνομά του πιθανότατα από την αρχαία λέξη κάλλιστος. Βρίσκεται πάνω από την παραλία του Κεντάρχου, στην οποία μπορεί να φτάσει κανείς είτε μέσω μονοπατιού, είτε μέσω θαλάσσης. Παλαιότερα ο οικισμός βρισκόταν πιο ψηλά, στη θέση Ξηρό Χωριό, αλλά καταστράφηκε από επιδρομές πειρατών και έτσι μετά την επανάσταση του 1821 χτίστηκε στη σημερινή του τοποθεσία. Το χωριό αποτελείται από στενά σοκάκια και παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια, όπως όλοι σχεδόν οι οικισμοί της Σερίφου. Λίγο έξω από τον οικισμό, υπάρχουν τα ερείπια ενός θολωτού υπέργειου τάφου κάποιου Ρωμαίου εκατόνταρχου και από εκεί προκύπτει και η ονομασία της παραλίας του Κεντάρχου.

Κουταλάς

Ο Κουταλάς βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και είναι παραθαλάσσιος οικισμός, με μεγάλη ιστορική αξία, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτέλεσε το μεταλλευτικό κέντρο του νησιού, μαζί με το Μέγα Λιβάδι. Σήμερα, διασώζονται διάφορα ερείπια (σκάλα φορτοεκφόρτωσης, αποθήκες, βαγόνια, ράγες κτλ.), αλλά και στοές, που είναι κατάλοιπα της μεταλλευτικής περιόδου. Στις δύο άκρες του οικισμού δεσπόζουν δύο πανέμορφα ξωκλήσια η Αγία Θεοδώρα και η Αγία Ειρήνη, από τις αυλές των οποίων μπορεί να απολαύσει κανείς την εξαιρετική θέα, καθώς και τα δύο είναι χτισμένα σε αμφιθεατρική θέση. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται το σπήλαιο του Κουταλά, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο, αν και έχει τόσο αρχαιολογική, όσο και γεωλογική αξία, ερείπια του Κάστρου της Γριάς, ο Άσπρος Πύργος, ο οποίος έχει μερικώς αναστηλωθεί και άλλα αξιοθέατα.

Λιβαδάκια

Τα Λιβαδάκια είναι η συνέχεια του οικισμού του Λιβαδιού και βρίσκονται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού. Κι αυτός ο οικισμός είναι κατεξοχήν τουριστικός, καθώς κι εδώ υπάρχουν πάρα πολλά τουριστικά καταλύματα. Τα Λιβαδάκια έχουν και οργανωμένη παραλία, ενώ εκεί βρίσκεται και το μοναδικό οργανωμένο Camping του νησιού.

Λιβάδι

Το Λιβάδι είναι ο μεγαλύτερος, ο πολυπληθέστερος και ο πιο πυκνοκατοικημένος οικισμός της Σερίφου, ενώ αποτελεί και το μοναδικό λιμάνι του νησιού. Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Σερίφου και απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, τη Χώρα, με την οποία ενώνεται τόσο με αυτοκινητόδρομο, όσο και με παραδοσιακό λιθόστρωτο καλντερίμι. Παλαιότερα, ήταν ένα ψαροχώρι, ωστόσο με την τουριστική ανάπτυξη, ιδίως κατά τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, εξελίχθηκε στο τουριστικό κέντρο του νησιού. Εκεί μπορεί να βρει κανείς ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες καθώς και πάρα πολλές υπηρεσίες (ΕΛΤΑ, Τράπεζα, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, πρατήριο καυσίμων κτλ.). Αρχιτεκτονικά, δε διαφέρει σε τίποτα από τους κυκλαδίτικους παραδοσιακούς οικισμούς, αφού έχει λευκά σπίτια με μπλε πορτοπαράθυρα. Επίσης, η παραλία του Αυλόμωνα είναι μια από τις λίγες οργανωμένες παραλίες του νησιού, με πολλά αλμυρίκια που προσφέρουν την πολύτιμη σκιά τους στους λουόμενους.

Μέγα Λιβάδι

Το Μέγα Λιβάδι βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Σερίφου και χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, όπως και ο Κουταλάς, για τις ανάγκες εξόρυξης των μεταλλείων. Για πάνω από μισό αιώνα, μέχρι δηλαδή το 1963 που έκλεισαν οριστικά τα μεταλλεία, ο οικισμός ήταν από τους πλέον ανθηρούς οικονομικά. Φιλοξενούσε αρκετές εκατοντάδες εργατών που συνέρρεαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να βρουν εργασία, ενώ για ένα διάστημα, είχε και ξεχωριστή Κοινότητα. Την εποχή των μεταλλείων υπήρχε αστυνομικός σταθμός, παντοπωλεία, φούρνοι, σχολεία, χημείο, τσαγκαράδικα, ραφεία. Στις μέρες μας υπάρχουν ακόμα ερείπια, κατάλοιπα της εποχής εκείνης για να θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν της περιοχής, καθώς επίσης και το περίφημο Διοικητήριο της εταιρείας «Σέριφος-Σπηλιαζέζα», ένα έξοχο νεοκλασικό, που μετά από ενέργειες πολλών ετών πρόκειται να αποκατασταθεί, να επισκευαστεί και να μετατραπεί σε πολιτιστικό κέντρο. Λίγο μετά το Διοικητήριο βρίσκεται και το μνημείο των πεσόντων της εξέγερσης, για να θυμίζει την αιματηρή εξέγερση των μεταλλωρύχων το 1916, με βασικό αίτημα την καθιέρωση του οχταώρου της εργασίας τους, μία από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα. Απέναντι από το Ηρώο, βρίσκονται το σύμβολο του οικισμού, αλλά και κατ’ επέκτασιν της Σερίφου, η περιβόητη σκάλα φορτοεκφόρτωσης των πλοίων και λίγο μετά, τα ιαματικά λουτρά του Αλμυρού. Στον οικισμό υπάρχει και το μεταλλευτικό μουσείο, που στεγάζεται στο κτίριο του παλιού σχολείου και λειτουργεί κατά τους θερινούς μήνες. Τέλος, υπάρχουν τρία παραδοσιακά ταβερνάκια και πιο πάνω από το χωριό, στην κορυφή ενός λόφου βρίσκεται ένας από τους αρχαιότερους προϊστορικούς οικισμούς των Κυκλάδων, αυτός των Πλακαλώνων, ο οποίος όμως δεν έχει ανασκαφεί ακόμα.

Μέγα Χωριό

Το Μέγα Χωριό είναι ένας ακόμα οικισμός στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, που είναι άρρηκτα συνυφασμένος με τη μεταλλευτική ιστορία του νησιού. Όπως και το Μέγα Λιβάδι, αλλά και ο Κουταλάς και αυτή η περιοχή είναι πλούσια σε μετάλλευμα και γι’ αυτό ήκμασε την περίοδο λειτουργίας των μεταλλείων. Στην περιοχή υπήρχε μέχρι και νοσοκομείο, το οποίο διασώζεται μέχρι τις μέρες μας. Γύρω από τον οικισμό υπάρχουν πολλές μπούκες (είσοδοι των στοών), ενώ έχουν βρεθεί και κοιτάσματα πράσινου χαλαζία, ενός πετρώματος εξαιρετικά σπάνιου παγκοσμίως. Στις μέρες μας, ο οικισμός είναι ακατοίκητος και ερειπωμένος, ενώ τα κτίρια είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Απέναντι από το Μέγα Χωριό δεσπόζουν ο Άγιος Χαράλαμπος και ο Άσπρος Πύργος, ένα κτίριο της ελληνιστικής περιόδου, που πιθανότατα αποτελούσε μέρος ενός διευρυμένου συστήματος φρυκτωριών. Απέναντι υπάρχει ο ναός της Αγίας Τριάδας, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος και στη συνέχεια υπάρχει η Ιερά Μονή της Παναγίας Ευαγγελιστρίας Ακρωτηριανής και ο περιβόητος Καναπές του Κύκλωπα (Ψαρόπυργος).

Παναγιά

Η Παναγιά είναι ένας οικισμός, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε ένα λόφο και χτίστηκε το 19ο αιώνα γύρω από τον ιερό ναό της Παναγίας (Ξυλοπαναγιάς), από την οποία πήρε και το όνομά του. Ο ιερός ναός της Παναγίας είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο του χωριού και ταυτόχρονα ο αρχαιότερος ναός του νησιού, καθώς  η κατασκευή του χρονολογείται στον 11ο αιώνα μ.Χ. Στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται πανηγύρι, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πλατεία του χωριού. Ο οικισμός αποτελείται από κατάλευκα παραδοσιακά, γραφικά σπίτια και λιθόστρωτα καλντερίμια και αξίζει να τον επισκεφτεί κανείς.

Πύργος

Ο Πύργος είναι ένας ακόμα ορεινός οικισμός του νησιού, από τους αρχαιότερους της Σερίφου. Το όνομα του οικισμού προέρχεται από ένα ρωμαϊκό πύργο, ο οποίος υπήρχε στην περιοχή και δυστυχώς πλέον δε διασώζεται. Στις μέρες μας είναι ακατοίκητος, ενώ  στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται πανηγύρι στο χωριό και η ζωντάνια επιστρέφει, έστω και για μια μέρα.

Ράμμος

Ο Ράμμος είναι ένας σχετικά σύγχρονος οικισμός του νησιού, που χτίστηκε μετά την ελληνική επανάσταση από αγρότες και βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από το Λιβάδι. Μια περιοχή του μάλιστα ονομάζεται «Καμπιά», ονομασία που προκύπτει από τη λέξη κάμπος, λόγω της αγροτικής δραστηριότητας που είχαν αναπτύξει οι κάτοικοί της κατά το παρελθόν. Πλέον ο οικισμός έχει γίνει τουριστικός, καθώς υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια κι εξοχικές κατοικίες. Στην κεντρική πλατεία του οικισμού βρίσκεται ο ναός της Παναγίας, όπου πραγματοποιείται πανηγύρι στις 14-15 Αυγούστου.

Χώρα

Η Χώρα, πρωτεύουσα της Σερίφου, είναι χτισμένη σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων, αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδη λόφο του όρμου του Λιβαδιού και θεωρείται μια από τις ομορφότερες χώρες των Κυκλάδων. Ένας κατεξοχήν μεσαιωνικός οχυρωμένος οικισμός, ο οποίος χτίστηκε έτσι, ώστε να προστατεύονται οι κάτοικοί του από τις επιδρομές των πειρατών. Απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από το Λιβάδι, το λιμάνι του νησιού και χωρίζεται σε δύο συνοικίες, την Πάνω Χώρα και την Κάτω Χώρα. Η δόμηση και των δύο συνοικιών είναι πολύ πυκνή και γι’ αυτό δεν υπάρχουν πολλοί κοινόχρηστοι χώροι, εκτός των τριών πλατειών, δηλαδή της πλατείας του Δημαρχείου στην Πάνω Χώρα, της πλατείας της Ευαγγελίστριας στην Κάτω Χώρα και της πλατείας των Μύλων, η οποία ονομάζεται έτσι λόγω των παραδοσιακών ανεμόμυλων που υπάρχουν. Δυστυχώς, μόνο οι τρεις ανεμόμυλοι έχουν αναστηλωθεί και χρησιμοποιούνται πλέον ως κατοικίες. Από το μεσαιωνικό οικισμό σώζονται στις μέρες μας απομεινάρια των τειχών του Ενετικού κάστρου, που χτίστηκε από την οικογένεια Μικέλι το 1434 μ.Χ περίπου και δύο Λότζιες (είσοδοι), στη μία από τις οποίες υπάρχει και οικόσημο από την εποχή της Ενετοκρατίας. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει ο ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, απ’ όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν την εκπληκτική θέα, βλέποντας μπροστά τους να απλώνεται το Αιγαίο Πέλαγος και τα γειτονικά νησιά (Σίφνος, Μήλος, Κίμωλος κλπ.). Λίγο παρακάτω υπάρχουν κι άλλοι ναοί, όπως η Αγία Βαρβάρα, πρώην πολιούχος του νησιού, ο Χριστός και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος, ο οποίος πιθανότατα είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της θεάς Αθηνάς. Το Δημαρχείο στεγάζεται σε ένα εξαιρετικό νεοκλασικό κτίριο που ανεγέρθηκε το 1904, σε σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ και είναι ένα από τα ελάχιστα νεοκλασικά κτίρια του νησιού, ενώ δίπλα του δεσπόζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου. Στην Πάνω Χώρα βρίσκεται επίσης, το αρχαιολογικό μουσείο, όπου φιλοξενούνται ευρήματα της κλασικής, της ελληνιστικής, καθώς και της ρωμαϊκής περιόδου, ενώ στην Κάτω Χώρα βρίσκονται το Ηρώο των πεσόντων, το υπαίθριο θεατράκι, όπου κυρίως τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, αλλά και το Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αντικείμενα της παραδοσιακής ζωής του νησιού, αλλά και δείγματα του ορυκτού πλούτου της γης της Σερίφου και τα τρία αξιοθέατα ιδιοκτησίας του «Συνδέσμου των εν Αθήναις Σεριφίων». Επιπλέον, στην πλατεία της Κάτω Χώρας βρίσκεται ο επιβλητικός ναός της Ευαγγελίστριας, ενώ υπάρχουν και τα δύο νεοκλασικά κτίρια με τις κεραμοσκεπές που στεγάζουν το Δημοτικό Σχολείο και έχουν χτιστεί στα μέσα του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Στο εσωτερικό της, η Χώρα, έχει συνοικίες που ενώνονται μεταξύ τους μέσω ενός δικτύου από παραδοσιακά, στενά σοκάκια, όπου εύκολα μπορεί να χαθεί ο επισκέπτης, αν δεν έχει καλή αίσθηση του προσανατολισμού. Στην πλατεία του Δημαρχείου, αλλά και στην πλατεία των Μύλων βρίσκεται η καρδιά της νυχτερινής ζωής, καθώς εκεί μπορεί κανείς να βρει παραδοσιακά καφενεία, ρακάδικα, μεζεδοπωλεία, παραδοσιακά εστιατόρια και μπαράκια για να δοκιμάσει παραδοσιακές γεύσεις και να διασκεδάσει.

Πηγή πληροφοριών: Δήμος Σερίφου

Πηγή photo slider: Pikist

Ξενοδοχεία

error: Content is protected !!
You don't have permission to register