Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Σάμο

Ορεινά χωριά με παλιά σπίτια και χαρακτηριστικά δρομάκια, πολλά αξιοθέατα, αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία. Πόλεις και παραδοσιακά χωριά της Σάμου, άλλα ήρεμα και γραφικά με ησυχία κι άλλα γεμάτα κόσμο και έντονη ζωή.

Άγιοι Θεόδωροι

Οι Άγιοι Θεόδωροι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το Καρλόβασι. Είναι ένα πολύ μικρό χωριό, σχεδόν αθέατο, χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 20 χλμ από την πόλη της Σάμου. Παραθαλάσσιο χωριό, χτισμένο σε ένα τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς. Πολύ κοντά στο χωριό, σε μια μαγευτική διαδρομή προς τους Μανωλάτες, με  οργιώδη βλάστηση και τρεχούμενα νερά, βρίσκονται οι καταπράσινες τοποθεσίες Πλατανάκια και Αηδόνια. Δυτικά του χωριού βρίσκεται το πευκοδάσος του Πρινιά, όπου παλαιότερα λειτουργούσαν κατασκηνώσεις για παιδιά και οικογένειες.

Άμπελος

Η Άμπελος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 24 χλμ από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, το οποίο περιβάλλεται από πράσινο και πολλούς αμπελώνες (εξ ου και το όνομά του). Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300 m περίπου και έχει υπέροχη θέα στο Αιγαίο.

Άνω Βαθύ

Ένας από τους παλαιότερους οικισμούς του νησιού που διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με πανέμορφα σπίτια, καλντερίμια, γραφικές πλατείες και πολλές εκκλησίες. Χαρακτηριστικός πόλος έλξης ο δίκλιτος ναός του «Άη Γιαννάκη» του 1799 και το ομώνυμο ανοιχτό θεατράκι στο οποίο διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Βαθύ

Πολύ κοντά στην πόλη της Σάμου βρίσκεται το Βαθύ. Είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά, που διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα του με τα πανέμορφα σπίτια, τα στενά δρομάκια και τις γραφικές γειτονιές του. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί τα κτίρια του Δημοτικού σχολείου και του Κοινοτικού Καταστήματος. Όπως επίσης, τα αγιορείτικα εκκλησάκια Αγία Κάρα και Ευαγγελίστρια με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες τους και κυρίως την εκκλησία του Αϊ Γιαννάκη. Πρόκειται για δίκλιτο ναό με τρούλους, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, που χρονολογείται από το 1799.

Βοτσαλάκια

Τουριστικά ανεπτυγμένη περιοχή κατά μήκος της ομώνυμης παραλίας από όπου φαντάζει επιβλητικός ο ορεινός όγκος του Κέρκη.

Βουρλιώτες

Οι Βουρλιώτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 21 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα πολύ όμορφο χωριό, που χτίστηκε στις αρχές του 16ου αιώνα. Στους Βουρλιώτες αξίζει να επισκεφθείτε την πηγή Πνάκα και το μοναστήρι της Παναγίας του Βροντά που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό. Η Μονή Παναγίας Βροντά θεωρείται το παλαιότερο μοναστήρι της Σάμου.

Δρακαίοι

Οι Δρακαίοι βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 77 χλμ. από την πόλη της Σάμου και 32 χλμ. από το Μαραθόκαμπο. Είναι χτισμένοι πάνω στον Κέρκη σε βραχώδης και απόκρημνη περιοχή με πλούσια βλάστηση. Η θέα από το χωριό στο πέλαγος είναι μαγευτική, όπως ακριβώς και το ηλιοβασίλεμα. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο ναός του Αγίου Γεωργίου, από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού (13ος αιώνας). Στους Δρακαίους ανήκει και ο παραθαλάσσιος οικισμός του Αγίου Ισιδώρου, όπου λειτουργεί το τελευταίο ναυπηγείο του νησιού. Δυτικά των Δρακαίων, στη θέση Πυργάκι, υπάρχει μία βίγλα που χρησίμευε για την προστασία των κατοίκων από τους πειρατές. Η θέση αυτή έχει καταπληκτική θέα προς το πέλαγος, βόρεια και δυτικά της Σάμου. Δίπλα από τον Άγιο Ισίδωρο βρίσκεται η παραλία Βάρσαμο, γνωστή για την άγρια ομορφιά της.

Ηραίον

Ο γραφικός οικισμός του Ηραίου, που αποτελεί μέρος της κοινότητας Παγώνδα, βρίσκεται 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Σάμου και 6 χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο. Αν και η περιοχή είναι γνωστή για τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, δεν παύει παράλληλα να είναι και ένα από τα πιο γνωστά τουριστικά θέρετρα. Μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία, παραδοσιακές ταβέρνες και καφετέριες δίπλα στο κύμα και καταγάλανα νερά συνθέτουν ένα τοπίο που μαγνητίζει τον επισκέπτη.

Καλλιθέα

Η Καλλιθέα βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού, 24 χλμ από τον Μαραθόκαμπο και 70 χλμ. από την πόλη της Σάμου.  Πρόκειται για το δυτικότερο χωριό της Σάμου με θέα στην Ικαρία και τη Χίο. Φημίζεται για το μαγευτικό του ηλιοβασίλεμα.   Χωματόδρομος από το χωριό, όπως και από τους Δρακαίους καταλήγει στο φυσικό όρμο του Αγίου Ισίδωρου, όπου λειτουργεί το τελευταίο ναυπηγείο του νησιού. Χωματόδρομος επίσης, οδηγεί στο βουνό και σε υψόμετρο 700 μέτρων, στα λεγόμενα «ασκηταριά», σπηλιές και εξωκλήσια όπου ζούσαν παλαιότερα καλόγεροι ερημίτες.

Καρλόβασι

Θεωρείται το εμπορικό κέντρο του νησιού και απέχει 32 χλμ. από την πρωτεύουσα και 37 χλμ. από το αεροδρόμιο. Διαθέτει μεγάλο λιμάνι, πολλές κρατικές υπηρεσίες και εξαιρετική αγορά. Μια πόλη με πλούσιο παρελθόν, που καταγράφεται στην ίδια την όψη της,  στο Ηγεμονικό Μέγαρο, στο Χατζηγιάννειο, στα νεοκλασικά κτίρια στους οικισμούς του Όρμου και στο Λιμάνι, στα επιβλητικά βυρσοδεψεία, στην Εμπορική Σχολή (όπου εδρεύει η Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου), στις εκκλησίες. Όλα συνθέτουν μια εικόνα που μαρτυρεί την ιστορία και την πλούσια πολιτιστική παράδοσή του. Αποτελείται από τους οικισμούς Παλαιό, Νέο και Μεσαίο Καρλόβασι, καθώς και το Λιμάνι και τον Όρμο. Το Παλαιό, ιδιαίτερα γραφικό, είναι χτισμένο σε καταπράσινους λόφους και έχει κόσμημα στην κορυφή του το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας. Στο Νέο Καρλόβασι συγκεντρώνεται η εμπορική κίνηση της περιοχής, ενώ ο οικισμός στο Μεσαίο Καρλόβασι έχει υπέροχη παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική. Στο Ποτάμι υπάρχει ο ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που χρονολογείται από το 11ο αιώνα, ενώ η περιοχή θεωρείται από τις καλύτερες του νησιού, με μοναδική βλάστηση, ποτάμι που καταλήγει σε μια υπέροχη παραλία και υπέροχους μικρούς καταρράκτες. Πάνω από την εκκλησία βρίσκεται το Ενετικό Κάστρο. Πολύ κοντά βρίσκονται και δυο άλλες μοναδικές παραλίες το Μικρό και το Μεγάλο Σεϊτάνι, τις οποίες μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί είτε μέσω θαλλάσης είτε με τα πόδια.

Καστανιά

Η Καστανιά βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 41 χλμ. από την πρωτεύουσα και 9 χλμ. από το Καρλόβασι. Το χωριό είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Κέρκη, σε μια περιοχή με πολλά τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση, που αποτελείται από άφθονες καστανιές.  Πρόκειται για ένα γραφικό χωριό όπου το τοπίο, η αρχιτεκτονική και οι πλατείες του ξεχωρίζουν για την ομορφιά τους.

Κοκκάρι

Γραφικό, με μοναδικές παραλίες, το Κοκκάρι, είναι από τους ομορφότερους προορισμός στη Σάμο και δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Απέχει 10 χλμ. από τη Σάμο και 28 χλμ. από το αεροδρόμιο. Στενά σοκάκια, καταστήματα ιδιαίτερης αισθητικής, χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, προσφέρουν χαλάρωση και ονειρεμένες διακοπές. Στο Κοκκάρι συνδυάζεται το πράσινο με το γαλάζιο της θάλασσας, καθώς η πυκνή βλάστηση φθάνει μέχρι τις ακρογιαλιές. Τα βουνά κατάφυτα με πηγές που ρέουν όλο το χρόνο, είναι προσβάσιμα από το χωριό, με καλοδιατηρημένα μονοπάτια, που προσφέρονται για πεζοπορία. Από εδώ ξεκινούν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές για Βουρλιώτες, Μυτιληνιούς και την κορυφή του όρους Καρβούνη. Οι ορχιδέες που καλλιεργούνται στην περιοχή είναι από τις πιο εντυπωσιακές και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να απολαύσει το μπάνιο του στις μαγευτικές παραλίες Τσαμαδού, Λεμονάκια και Τσάμπου, καθώς και στην παραλία του χωριού. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί ο ναός του Αγίου Νικολάου, από τις μεγαλύτερες εκκλησίες της Σάμου.

Κονταίικα

Τα Κονταίικα βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμου, 7 χλμ νοτιοδυτικά από το Καρλόβασι. Το χωριό είναι χτισμένο στη βορειοδυτική πλευρά του Καρβούνη, σε μια περιοχή εξαιρετικής ομορφιάς, ανάμεσα σε λόφους κατάφυτους από πεύκα και κυπαρίσσια. Η γραφική πλατεία του, αποτελεί δείγμα νησιωτικής αρχιτεκτονικής.

Κοντακαίικα

Τα Κοντακαίικα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Σάμου, 4 χλμ από το Καρλόβασι.  Το χωριό είναι χτισμένο στους  πρόποδες του Καρβούνη και έχει πολύ όμορφη θέα. Διαθέτει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση με κηπευτικά, που φθάνει μέχρι τον κάμπο Καρλοβασίων. Δυτικά από το χωριό και σε υψόμετρο 950 μέτρων βρίσκεται η τοποθεσία Καστροβούνι, όπου βρίσκονται τα ερείπια Γενουάτικου κάστρου. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκονται οι οικισμοί Άγιος Νικόλαος και Άγιος Δημήτριος, καθώς και το γραφικό λιμανάκι του Αγίου Νικολάου, το οποίο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται τουριστικά.

Κοσμαδαίοι

Οι Κοσμαδαίοι βρίσκονται στο βορειοδυτικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 12 χλμ από το Καρλόβασι. Το χωριό είναι χτισμένο στις πλαγιές του Κέρκη και έχει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα. Αξιοθέατο της περιοχής αποτελεί η Μονή της Παναγίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 580 μ μέσα στη χαράδρα Κακοπέρατο και είναι αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Κοντά στη Μονή και σε απόσταση 500 μ βρίσκεται μικρό σπήλαιο με ένα μικρό εκκλησάκι. Σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό βρίσκεται ο οικισμός Νικολούδες.

Κουμαίικα

Τα Κουμαίικα βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σάμου, 13 χλμ νοτιοανατολικά του Μαραθόκαμπου και 41 χλμ. από την πρωτεύουσα. Το χωριό απέχει 2 χλμ από τη θάλασσα και είναι περιτριγυρισμένο από λόφους. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί η μαρμάρινη περίτεχνη βρύση στη γραφική  πλατεία  του. Στα Κουμαίικα ανήκουν οι οικισμοί της Βελανιδιάς και του όρμου Κουμαιΐκων, όπου βρίσκεται η παραλία του Μπάλλου.

Κουμαραδαίοι

Οι Κουμαραδαίοι βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, 25 χλμ από την πόλη της Σάμου και 12 χλμ από το Πυθαγόρειο.Σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό βρίσκεται η Μονή της Μεγάλης Παναγίας, ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια του νησιού με υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.

Λέκκα

Η Λέκκα βρίσκεται στη βορειοδυτική Σάμο, 5 χλμ νοτιοδυτικά του Καρλοβασίου. Το χωριό – ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής – έχει εξαιρετική θέα προς το πέλαγος και είναι χτισμένο σε καταπράσινο περιβάλλον. Βορειοδυτικά του χωριού, βρίσκεται ο μικρός οικισμός των Τσουρλαίων, όπου αξίζει να επισκεφθεί κανείς την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.

Μανωλάτες

Οι Μανωλάτες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 25 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό που είναι χτισμένο σε ορεινή καταπράσινη  περιοχή και έχει απέραντη θέα προς τη Μικρά Ασία. Στους Μανωλάτες αξίζει να δείτε τα διατηρημένα παλιά γραφικά σπίτια και τους πλακόστρωτους δρόμους, καθώς επίσης την ενοριακή εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή.

Μαραθόκαμπος

Ο Μαραθόκαμπος είναι κτισμένος στους πρόποδες του Κέρκη και γύρω  από τον ομώνυμο κόλπο και συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Γραφικό χωριό με έντονα παραδοσιακά στοιχεία, δεσπόζει στη νοτιοδυτική πλευρά της Σάμου και απέχει 45 χλμ. από την πρωτεύουσα και περίπου 30 χλμ. από το αεροδρόμιο. Πλακόστρωτοι δρόμοι, πέτρινα σπίτια, παραδοσιακές βρύσες, μικρές πλατείες και εκκλησίες όλα ανέγγιχτα στο χρόνο. Κοντά στο Μαραθόκαμπο βρίσκεται η σπηλιά του Πυθαγόρα. Το σπήλαιο, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση, βρήκε καταφύγιο ο σπουδαίος μαθηματικός της αρχαιότητας Πυθαγόρας, όταν τον καταδίωκε ο Πολυκράτης. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ένα ακόμη σπήλαιο, όπου στο εσωτερικό του έχει κτιστεί η εκκλησία της Παναγίας της Σαραντασκαλιώτισσας. Στα δυτικά του Μαραθόκαμπου βρίσκεται το Κακοπέρατο σπήλαιο, με εσωτερικό που κοσμείται από θαυμάσιους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για τους πεζοπόρους υπάρχει μια υπέροχη διαδρομή από τον Κάμπο, μέχρι το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στον Κέρκη. Επίνειο της περιοχής αποτελεί ο Όρμος Μαραθόκαμπου, που απέχει τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό. Πρόκειται για ένα σύγχρονο παραθεριστικό θέρετρο με μια απέραντη βοτσαλωτή παραλία.

Μαυρατζαίοι

Οι Μαυρατζαίοι βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα του νησιού, στους πρόποδες του Καρβούνη (όρος Άμπελος), 23 χλμ από την πόλη της Σάμου και 10 χλμ από το Πυθαγόρειο. Το χωριό επισκέπτονται φυσιολάτρες και περιπατητές καθώς, από εκεί ξεκινούν πολλά μονοπάτια για πεζοπορία και αναρρίχηση με προορισμό το βουνό. Στην περιοχή λειτουργούν πολλά εργαστήρια αγγειοπλαστικής, όπου κατασκευάζονται παραδοσιακά πήλινα αγγεία της Σάμου. Πολύ κοντά στο χωριό βρίσκεται η Μονή του Τιμίου Σταυρού, η οποία διαθέτει αξιόλογη βιβλιοθήκη και περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο με απεικονίσεις από την Αγία Γραφή.

Μεσόγειο-Πάνδροσος

Το Μεσόγειο και η Πάνδροσος είναι δύο γειτονικά –απέχουν μεταξύ τους 1 χλμ.-, γραφικά, ορεινά χωριά χτισμένα σε υψόμετρο 600 m στο όρος Καρβούνη (Άμπελος). Βρίσκονται στο κεντρικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση περίπου 35 χλμ. από την πρωτεύουσα. Είναι χτισμένα στην κατάφυτη πλαγιά του βουνού, σε ένα μαγευτικό περιβάλλον με πολλά τρεχούμενα νερά.

Μύλοι

Οι Μύλοι βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, 22 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα χωριό χτισμένο δίπλα στις όχθες του Ίμβρασου ποταμού περιστοιχισμένο από πορτοκαλιές και λεμονιές. Παλαιότερα στην περιοχή λειτουργούσαν νερόμυλοι, από τους οποίους, τρεις στέκονται ακόμη όρθιοι.

Μυτιληνιοί

Οι Μυτιληνιοί βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση 12 χλμ. από την πόλη της Σάμου. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη μέση της  κοιλάδας του Χησίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και αξιόλογα χωριά της Σάμου. Η γραφική του πλατεία με τα μικρά καφενεία-ταβέρνες τους καλοκαιρινούς ιδίως, μήνες συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, όπου σημαντική θέση, εκτός των άλλων κατέχει το τμήμα με τα απολιθώματα ζώων που έζησαν στη Σάμο πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια και βρέθηκαν σε ανασκαφές, που πραγματοποιήθηκαν σε τοποθεσία πολύ κοντά στο χωριό. Το χωριό έχει έξι εκκλησίες και πολλά εξωκλήσια. Σε απόσταση 3 χλμ. από τους Μυτιληνιούς βρίσκεται το Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, το νεότερο μοναστήρι της Σάμου. Για τους λάτρεις του κινηματογράφου, σε μια μαγευτική αυλή μέσα στο πράσινο και τα λουλούδια, λειτουργεί θερινός κινηματογράφος.

Νεοχώρι

Το Νεοχώρι βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 37 χλμ. από την πρωτεύουσα και 16 χλμ. από το Μαραθόκαμπο. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα χωριά της Σάμου και είναι χτισμένο σε δύσβατη και απόκρημνη περιοχή.

Παγώνδας

Ο Παγώνδας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και απέχει 28 χλμ από την πόλη της Σάμου. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στις ανατολικές πλαγιές του Μπουρνιά, σε υψόμετρο 180 m. και έχει πανοραμική θέα προς τον κάμπο της Χώρας και το Αιγαίο Πέλαγος. Αξιοθέατα του χωριού εκτός των άλλων, αποτελούν το Λαογραφικό Μουσείο και το μαρμάρινο καμπαναριό του ναού του Χριστού, που χρονολογείται από το 16ο αιώνα.

Παλαιόκαστρο

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, 5 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Σάμου. Πήρε το όνομά του από τα ερείπια παλαιού κάστρου,  τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα στην περιοχή του Αγίου Τρύφωνα. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν οι δυο πολύ όμορφοι ναοί, του Αγίου Γεωργίου και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με εξαιρετικής τέχνης εικόνες και ξυλόγλυπτα τέμπλα.

Πλάτανος

Ο Πλάτανος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 45 χλμ. από την πόλη της Σάμου και 13 χλμ. από το Καρλόβασι. Το χωριό είναι χτισμένο σε μεγάλο υψόμετρο πάνω στο όρος Καρβούνη, ανάμεσα σε δάση και αμπέλια. Αξιοθέατο του χωριού αποτελεί το Δημοτικό σχολείο, έργο του σπουδαίου Πλατανιώτη αρχιτέκτονα και κληρικού Νικολάου Τσουκαλαδάκη. Έργο του ίδιου και η Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Αξιόλογη είναι επίσης, η αρχιτεκτονική των παραδοσιακών σπιτιών, με τον τύπο του δώματος που καλύπτεται από κόκκινο πηλό της περιοχής. Ονομαστή είναι η γραφική του πλατεία με τα πλατάνια, τη βρύση με τα κρυστάλλινα νερά, τα καφενεία και τις ταβέρνες.

Πυθαγόρειο

Το ειδυλλιακό Πυθαγόρειο είναι χτισμένο πάνω στην Αρχαία Σάμο και απέχει 14 χλμ. από την πρωτεύουσα και 4 χλμ. από το αεροδρόμιο. Η αρχαιολογική, πολιτισμική και ιστορική του σημασία είναι αναγνωρισμένη παγκόσμια, αφού από την UNESCO έχει ανακηρυχθεί ως ΜΝΗΜΕΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Η αρχιτεκτονική κατασκευή του Πυθαγορείου, οι πετρόχτιστοι δρόμοι, η αισθητική, οι γραφικές συνοικίες  και το παραδοσιακό καρνάγιο, μαζί με την τουριστική υποδομή και τις υπηρεσίες που παρέχονται, ελκύουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Στο λιμάνι δεσπόζει το άγαλμα του Μεγάλου Διδασκάλου, Φιλοσόφου  και Μαθηματικού Πυθαγόρα. Αξίζει να επισκεφθείτε το υπερσύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο με πλουσιότατα εκθέματα, το Κάστρο του Λυκούργου Λογοθέτη επίσης, μουσειακός χώρος και να επισκεφθείτε τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τείχη της αρχαίας πόλης. Η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και το Μοναστήρι της Παναγιάς της Σπυλιανής έλκουν εκατοντάδες πιστούς και επισκέπτες. Στο Πυθαγόρειο πραγματοποιούνται πολλές πολιτιστικές και πνευματικές εκδηλώσεις, κυρίως στο ανακαινισμένο Αρχαίο Θέατρο. Διαθέτει μαρίνα για την υποδοχή των τουριστικών σκαφών, σύγχρονα εστιατόρια, καφέ μπαρ και κέντρα διασκέδασης.

Πύργος

Ο Πύργος βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σάμου, σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα μεγάλο χωριό, χτισμένο σε μία όμορφη και καταπράσινη τοποθεσία κοντά στον ποταμό Αμφίλυσσο με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά χτισμένα σπίτια και παλιές εκκλησίες. Η περιοχή παρουσιάζει τη μεγαλύτερη παραγωγή σε μέλι (το υπέροχο θυμαρίσιο μέλι της Σάμου) και αρωματικών φυτών.

Σάμος

Η πρωτεύουσα της Σάμου από την εποχή της Ηγεμονίας, βρίσκεται 18 χλμ. από το αεροδρόμιο και είναι αμφιθεατρικά κτισμένη σ’ ένα πανέμορφο κόλπο. Κεντρικό σημείο της πόλης η πλατεία Πυθαγόρα, που κατασκευάστηκε το 1864. Η πόλη αποτελεί το διοικητικό κέντρο του νησιού και διαθέτει τουριστικές υποδομές υψηλής ποιότητας και κέντρα σίτισης και ψυχαγωγίας. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθεται ο κολοσσιαίος Κούρος και πολλά άλλα επιβλητικά αγάλματα (ανάμεσα στα οποία και το Σύνταγμα του Γενέλεω), κτερίσματα και αναθήματα, κυρίως από την περιοχή του Ηραίου. Επίσης, το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Μητρόπολης, τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, το Μουσείο Οίνου στο Μαλαγάρι, τα υπέροχα νεοκλασικά κτίσματα. Επισκεφθείτε επίσης, το Δημαρχείο και τη Δημοτική Πινακοθήκη, όπου στεγαζόταν το Βουλευτήριο των Σαμίων την εποχή της Ηγεμονίας και το Ιστορικό Αρχείο της Σάμου.

Σκουραίικα

Τα Σκουραίικα βρίσκονται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σάμου σε απόσταση 50 χλμ. από την πόλη της Σάμου και 22 χλμ από το Μαραθόκαμπο. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 180 μ. Στο χωριό ανήκουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί του Κάμπου, της Πέρρις και του Πεύκου, όπου βρίσκονται μικρές και γραφικές παραλίες.

Σπαθαραίοι

Οι Σπαθαραίοι βρίσκονται στο νότιο τμήμα της Σάμου και απέχουν 36 χλμ. από την πόλη της Σάμου. Το χωριό είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Μπουρνιά, πάνω σε υψόμετρο και φημίζεται για τη μοναδική του θέα στα Δωδεκάνησα και τη νοτιοδυτική Σάμο. Εντυπωσιακή είναι η πετρόχτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών, που χρονολογείται από το 1580.

Σταυρινήδες

Οι  Σταυρινήδες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού, 26 χλμ από την πόλη της Σάμου. Πρόκειται για ένα μικρό χωριό χτισμένο σε καταπράσινη ορεινή τοποθεσία, σε υψόμετρο 380 μ.  Παλαιότερα το χωριό συνδέονταν με τους Μανωλάτες με λιθόστρωτο δρόμο, μεγάλο μέρος του οποίου έχει διασωθεί και αποτελεί μια πολύ ωραία διαδρομή για τους περιπατητές.

Υδρούσσα

Η Υδρούσσα βρίσκεται στη βορειοδυτική Σάμο, 7 χλμ νοτιοδυτικά του Καρλοβασίου. Το γραφικό αυτό χωριό, είναι χτισμένο μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον με δάση, αμπέλια και πολλά τρεχούμενα νερά. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν ο ναός των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου με αξιόλογες τοιχογραφίες, που χρονολογείται από το 1782, καθώς και το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή Πεταλούδα, που χρονολογείται από το 1663.

Χώρα

Η Χώρα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σάμου, 3χλμ βορειοδυτικά του Πυθαγορείου και 17 χλμ. από την πόλη της Σάμου. Είναι χτισμένη στην άκρη του ομώνυμου κάμπου. Μέχρι το 1854 αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού. Αξιοθέατα του χωριού αποτελούν η παλιά Μητρόπολη, οι βρύσες και τα πλυσταριά στον Πλάτανο και τη Μεσακή, καθώς και η στέρνα της Μεσακής, που κατασκευάστηκε το 1870.

Πηγή: Π.Ε. Σάμου

Διαμονή στη Σάμο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register