Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Ρόδο

Άγιος Ισίδωρος

Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ατταβύρου όρους (1215 μ.) και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία, που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Το χωριό είναι ορεινό και παραδοσιακό γεωργικό. Οι λίγοι κάτοικοι ασχολούνται με εποχιακές καλλιέργειες. Στα αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής περιλαμβάνονται το Ιερό της Αρτέμιδας (4ος – 3ος αιώνας π.Χ.) που πιθανολογείται ότι βρίσκεται στη θέση της μονής του Αγίου Ιωάννη του Αρταμίτη καθώς και η ίδια η μονή (10ος αιώνας), που είναι μεταβυζαντινός ναός χτισμένος στη θέση προγενέστερου. Η Μονή Αρταμίτη με την ονομαστή βιβλιοθήκη της, υπήρξε κατά το Μεσαίωνα χώρος θεολογικής και πνευματικής θαλπωρής σε δύσκολες εποχές, σύμφωνα με γραπτές πηγές. Στα δυτικά του χωριού, στη θέση «Αγρός», είναι η Εφταβήματη, ερείπια μεγάλης βυζαντινής εκκλησίας. Είναι δυνατή η ανάβαση στον Αττάβυρο από μονοπάτι. Στην ευρύτερη περιοχή δημιουργούν τοπία ιδιαίτερου κάλλους οι φυσικές πηγές «Σουλουντράνια», «Γιεργιές», «Κουμπουνού», «Μύλος».

Απολακκιά

Το χωριό Απολακκιά βρίσκεται στην ενδοχώρα της Ρόδου. Στην πλατεία του χωριού βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα κτίρια της περιοχής, ένα παλιό ιταλικό κτίριο, τυπικό δείγμα της ιταλικής αρχιτεκτονικής. Κάποτε στέγαζε ένα δημοτικό σχολείο, σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο. Κοντά στο φράγμα της Απολακκιά βρίσκεται ένα σημαντικό μνημείο της Βυζαντινής εποχής, το εκκλησσάκι του Αγίου Γεωργίου του Βάρδα, χτισμένο το 1290 μ.Χ.

Απόλλωνα

Το χωριό Απόλλωνα πήρε το όνομά του από το Ναό του θεού Απόλλωνα, ο οποίος ήταν άλλοτε ο προστάτης του νησιού της Ρόδου και των καλών τεχνών. Το χωριό έχει πλούσια βλάστηση και περιλαμβάνει πάνω από 17.000 στρέμματα γης. Ως αποτέλεσμα, η πλειονότητα των κατοίκων του χωριού ασχολούνται με την καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Ο καθεδρικός ναός του χωριού είναι διακοσμημένος με θαυμάσιες τοιχογραφίες από βίους αγίων και βοτσαλωτή αυλή. Η εκκλησία γιορτάζει τη χάρη του Τιμίου Σταυρού στις 14 Σεπτεμβρίου, με ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού. Αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού, στο οποίο εκτίθεται μεγάλη ποικιλία από οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, εντυπωσιακά αρχαία αντικείμενα όπως ένα παλιό ελαιοτριβείο, σαρκοφάγοι και μεσαιωνικές μυλόπετρες.

Αρνίθα

Η Αρνίθα είναι ένα μικρό γραφικό χωριό κρυμμένο ανάμεσα σε λόφους. Κρατάει τα χαρακτηριστικά του μικρού δωδεκανησιακού χωριού, με μικρά άσπρα σπίτια και για αυτό χαρακτηρίζεται ως παραδοσιακός οικισμός. Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται η Κάτω Βρύση. Στο τέλος του χωριού, ανεβαίνοντας το βουνό, βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Νίκωνος (13ος αιώνας). Από εδώ ο επισκέπτης θα αντικρύσει την πανοραμική θέα της θάλασσας, τα βουνά του Μεσαναγρού και το μοναστήρι της Παναγίας της Σκιαδενής. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου (19ος αιώνας, δωδεκανησιακού τύπου), ο οποίος είναι ο προστάτης Άγιος του χωριού Αξίζει να επισκεφθείτε τη θέση Φουντάνα-Βόδι για τους καταρράκτες, το δάσος με κωνοφόρα και το φαράγγι στην Κλεισούρα.

Αρχάγγελος

Η Αρχάγγελος είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα χωριά της Ρόδου, θυμίζοντας μια τυπική επαρχιακή πόλη που όμως κρατάει πιστά τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Ο ναός του Αρχάγγελου Μιχαήλ δεσπόζει στο κέντρο του χωριού και το κομψό καμπαναριό του χρονολογείται στο 1845. Τα παραδοσιακά σπίτια σε έντονα χρώματα, οι καμάρες και οι τοίχοι των οποίων κοσμούνται με κεραμικές πλάκες από τη Λίνδο, καθώς και τα στενά δρομάκια γύρω από την εκκλησία, δημιουργούν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Αρχίπολη

Η Αρχίπολη είναι ένα μικρό παραδοσιακό χωριό. Οι πρώτοι του κάτοικοι ζούσαν στο βουνό Αξιντές. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αρχίπολη πήρε το όνομά της από κάποιο βασιλόπουλο που λεγόταν Αρχέπολης, ο οποίος ήρθε από την Κρήτη και επέλεξε να μείνει στην περιοχή για να αναρρώσει από μια σοβαρή ασθένεια. Την Αρχίπολη περιβάλλουν βουνά με αιωνόβια πεύκα, τα οποία μαζί με τον καθαρό αέρα, δίνουν το άρωμά τους στο χωριό.

Ασκληπιείο

Τα αξιοθέατα του Ασκληπιείου είναι η υπέροχη βυζαντινή εκκλησία και το μεσαιωνικό κάστρο του. Είναι μικρό αλλά ιδιαιτέρως ζωντανό χωριό με σχετικά μεγάλο πληθυσμό. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η κεντρική πλατεία, μπροστά στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου με τις εκπληκτικές βυζαντινές τοιχογραφίες. Ακριβώς δίπλα, εκεί όπου παλιότερα στεγαζόταν το ελαιοτριβείο της εκκλησίας, θα βρείτε ένα μικρό λαογραφικό μουσείο.

Αφάντου

Το χωριό Αφάντου πήρε την ονομασία του από τη λέξη «άφαντος» (=αόρατος) επειδή δεν ήταν ορατό από τη θάλασσα. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα χωριά στο νησί της Ρόδου. Το χωριό βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία βρίθει από καρποφόρα δέντρα καθώς και ελαιόδεντρα. Δίπλα από την κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της Παναγίας. Επίσης λειτουργεί και μια λαογραφική έκθεση.

Βάτι

Το Βάτι βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές του νησιού της Ρόδου, επάνω στην επαρχιακή οδό Γεννάδιου και απέχει 67,5 χλμ. από την πόλη της Ρόδου. Το χωριό περιτριγυρίζεται από πευκόδασος αλλά και από ελαιώνες, που ορισμένοι χαρακτηρίζονται αιωνόβιοι. Η τοπική παράδοση αναφέρει ότι κάποιοι είναι από την εποχή του Κλεόβουλου του Λύνδιου. Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που χτίστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι ρυθμού «Βασιλική Δωδεκανησιακού τύπου». Ο ρυθμός αυτός είναι ιδιαίτερος γιατί συναντάται μόνο στα Δωδεκάνησα και στα νοτιοανατολικά παράλια της Μικράς Ασίας και μιμείται τα γοτθικά σταυροθόλια των ιπποτών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εξωκλήσσια του Αγίου Γεωργίου κτισμένο τον 14ο αιώνα, του Αγίου Ραφαήλ, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Παραλιμνιώτη και η Παναγία η Γαλατούσα, όπου υπάρχει σπάνια εικόνα του 14ου αιώνα η οποία παριστάνει την Παναγία να προτάσσει το στήθος της για να θηλάσει το Χριστό.

Γεννάδι

Το Γεννάδι βρίσκεται στις νοτιοανατολικές ακτές της Ρόδου. Το χωριό είναι παραθαλάσσιο με αμμουδερές παραλίες και μικρά βότσαλα που αποτελούν τη συνέχεια της παραλίας Κιοτάρι. Ο κεντρικός δρόμος χωρίζει την παραλία από το χωριό στην οποία υπάρχουν πολλές ταβέρνες, beach bar, ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά ξενοδοχεία και εξοχικές κατοικίες. Στον οικισμό του Γενναδίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νικηφόρος Μανδηλαράς», έχει αποκαταστήσει και αναδείξει κτίσμα του 1926 ως παραδοσιακό σπίτι με πολλά εκθέματα και είδη λαϊκής τέχνης.

Δαματριά

Τα Δαματριά είναι χωριό που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρόδου. Διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις βιβλιογραφικές αναφορές, οι οποίες επισημαίνουν τη διαρκή κατοίκηση της περιοχής από την κλασική ελληνική αρχαιότητα και την ελληνιστική περίοδο μέχρι σήμερα, χωρίς διακοπή, εξαιτίας του εύφορου εδάφους, του υγρού και ζεστού μικροκλίματος και των νερών που αφθονούσαν στο Δαματρενό ποταμό και τα ρυάκια του. Ιδιαίτερης ιστορικής αξίας είναι ο χώρος πέριξ της Ιεράς Μονής Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Δαματριάς, ο αρχαιότερος λατρευτικός τόπος της περιοχής, όπου βρέθηκαν ερείπια από αρχαιοελληνικά, ρωμαϊκά, βυζαντινά και ιπποτικά κτίσματα. Ιδιαίτερης ιστορικής αξίας είναι, επίσης, ο υπόσκαφος, αγιογραφημένος ναΐσκος του Αγίου Νικήτα (12ος-13ος αι.) με πλούσια ευρήματα της ύστερης βυζαντινής περιόδου καθώς και ο μεταβυζαντινός ναΐσκος (υπόσκαφος αρχικά) του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, με σπαράγματα τοιχογραφιών τα οποία ανάγονται στον 15ο αι. και νωπογραφίες του 17ου αι.

Έμπωνα (ή Έμπωνας)

Ο Έμπωνας βρίσκεται στις πλαγιές του Ατταβύρου του υψηλότερου βουνού του νησιού (1.250 μέτρα). Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια αμπελιών, γι’ αυτό υπάρχουν αρκετά σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά οινοποιεία. Η περιοχή φημίζεται για τα κρασιά της και είναι γνωστή για την τοπική ποικιλία «Μπονιάτικο». Στον Έμπωνα γίνεται η γιορτή του κρασιού και καλαφουνιστή. Η γιορτή του καλαφουνιστή γιορτάζεται τον Ιούνιο και η γιορτή του κρασιού γιορτάζεται τον Αύγουστο. Σύμφωνα με ορισμένους η ονομασία του χωριού προέρχεται από τη λέξη άμβωνας λόγω της λατρείας του Δία. Άλλοι υποστηρίζουν ότι σχετίζεται με το ρήμα «εμβαίνω» (=μπαίνω), αφού το χωριό γίνεται ορατό μόνο αφού κάποιος μπει σε αυτό.

Ιαλυσός

Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νησιού στο μυχό του όρμου Τριάντα και αποτελεί το δεύτερο αστικό κέντρο μετά την πόλη της Ρόδου. Η Ιαλυσός αποτελεί σήμερα ένα από τα σημαντικότερα παραθεριστικά νησιωτικά κέντρα της Ελλάδος με μεγάλη τουριστική υποδομή σε όλο το μήκος της παραλίας της, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Δίπλα στη σύγχρονη πόλη της Ιαλυσού έχουν βρεθεί τα ερείπια της αρχαίας Ιαλυσού, η οποία θεωρείται η πρωτεύουσα πόλη της περιοχής της αρχαίας Ιαλυσίας και η αρχαιότερη πόλη του νησιού της Ρόδου. Εκτιμάται πως χτίστηκε γύρω στο 1.500 π.Χ. Από την αρχαία Ιαλυσό καταγόταν και ο διάσημος αρχαίος Ρόδιος ολυμπιονίκης ο Διαγόρας. Η αρχαία Ιαλυσός παρήκμασε μετά την ανάπτυξη της αρχαίας Ρόδου, από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στα αξιοθέατα της πόλης περιλαμβάνονται ο Ναός της θεάς Αθηνάς, η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κοντά στη πλατεία Αποστολίδη, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (4ου αιώνα), ιδιαίτερο διατηρητέο μνημείο, η εκκλησία της Παναγίας της Φιλερήμου (15ου αιώνα), η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής ομοίως του 15ου αιώνα και η υπόγεια βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Χωστού με σπουδαίες τοιχογραφίες του 15ου αιώνα.

Ίστριος

Η Ίστριος είναι παραδοσιακό γραφικό χωριό της νότιας Ρόδου χτισμένο σε οροπέδιο με υψόμετρο 264 μέτρων. Η περιοχή που εκτείνεται γύρω από την Ίστριο προς το Φράγμα Απολακκιάς και προς Προφίλια, αποτελεί καταφύγιο άγριας πανίδας (πέρδικα, λαγός, ελάφι Dama dama, γνωστότερο ως «πλατόνι της Ρόδου» κ.α.) και προστατεύεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο «Natura 2000». Χάρη στη μεγάλη φυσική της ομορφιά (πευκοδάση, αμπέλια, ελαιώνες, καταρράκτες κ.α.), η Ίστριος και τα περίχωρά της αποτελούν ένα από τα ομορφότερα τοπία ιδανικά για πεζοπορία και επαφή με τη φύση. Από τα ψηλότερα σημεία του χωριού μπορεί κανείς να απολαύσει την πανοραμική θέα προς την Απολακκιά και στο βάθος του ορίζοντα τα βουνά προς τα Σιάννα και τη Μονόλιθο. Το χωριό διαθέτει αρκετές εκκλησίες και ξωκλήσια, όπως αυτό του Αγίου Μερκουρίου χτισμένο το 17ο αιώνα πάνω σε παλιότερο βυζαντινό ναό, καθώς και τη μεγάλη εκκλησία του ιδίου Αγίου στο κέντρο του χωριού με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, το βοτσαλωτό δάπεδο και την εικόνα του Αγίου ιστορημένη από Κρητικό ζωγράφο.

Καλαβάρδα

Τα Καλαβάρδα βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Ρόδου, χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου αμφιθεατρικά με θέα τη θάλασσα. Τα παλαιότερα κτίρια μαζί με την εκκλησία του χωριού βρίσκονται στο υψηλότερο μέρος του οικισμού ενώ όσο πλησιάζεις προς τη θάλασσα συναντάς νεότερα και μεγαλύτερα κτίσματα. Το χωριό είναι ουσιαστικά χτισμένο μέσα στο πράσινο, καθώς περιτριγυρίζεται από δάση πεύκης, εκτάσεις με κυπαρίσσια, δρυς, φρύγανα, πουρνάρια και πληθώρα βοτάνων όπως φασκόμηλο, ρίγανη και θυμάρι. Νοτιοδυτικά του οικισμού υπάρχει μία κοιλάδα που έχει το τοπωνύμιο «Μυρτώνας» και διατρέχετε από τον ποταμό Αργυρό. Στην κοιλάδα αυτή υπάρχουν καλλιέργειες ελαιόδεντρων και αμπελιών κυρίως. Στα βόρεια του οικισμού, προς την θάλασσα βρίσκεται μια πεδινή έκταση όπου υπάρχουν κυρίως καλλιεργήσιμες εκτάσεις εποχιακών λαχανικών και εσπεριδοειδών και λιγότερο αμπέλια και ελαιόδεντρα.

Κάλαθος

H Κάλαθος είναι πεδινό χωριό και βρίσκεται σε υψόμετρο 60 μέτρα κάτω από το όρος Κάλαθος και στις ανατολικές παραλίες του νησιού. Η παραλία του χωριού είναι αμμώδης με ψιλό χαλίκι και εκτείνεται σε μήκος 4 χλμ. με ορισμένα τμήματά της να έχουν αξιοποιηθεί εμπορικά και άλλα είναι δημόσια. Ανάμεσα στην Κάλαθο και στη Λίνδο βρίσκεται ο όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) με οργανωμένη παραλία και πολλές σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες.

Καλυθιές

Το παραδοσιακό χωριό Καλυθιές είναι γραφικό με πολλά αξιοθέατα και μνημεία. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά στην περιοχή αυτή απαντάται το 1474, όπου το χωριό εμφανίζεται με το όνομα «Καλαθιές» ή «Καλατίες», ίσως λόγω του φυτού «κόλυθος» ή «κολυτέα» που υπάρχει σε αφθονία στην περιοχή. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το σπήλαιο σταλακτιτών του Αγίου Γεωργίου, την παλαιότερη γνωστή κατοικία Νεολιθικής εποχής στο νησί καθώς και την εκκλησία που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, το εικονοστάσιο της οποίας ανάγεται στο 16ο αιώνα. Στη δυτική πλευρά του χωριού βρίσκεται το Μοναστήρι της Ελεούσας. Την είσοδο κοσμούν δυο οικόσημα από την εποχή των Ιπποτών, ενώ στο εσωτερικό θα θαυμάσετε μερικές μοναδικές, εντυπωσιακές τοιχογραφίες.

Κατταβιά

Η Κατταβιά (αρχαία Κάτταβος) είναι το νοτιότερο από τα χωριά της Ρόδου. Στην εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπάρχουν τοιχογραφίες του 17ου αιώνα. Στην περιοχή του χωριού έχουν ανασκαφεί μυκηναϊκοί και ελληνιστικοί τάφοι. Πρόκειται για ένα όμορφο, αγροτικό χωριό με ελάχιστα, παλιά σπίτια και μια γραφική πλατεία.

Κολύμπια

Τα Κολύμπια βρίσκονται στην ανατολική ακτή του νησιού. Αναπτύχθηκαν το 1935 κατά τη διάρκεια της ιταλικής κατοχής της Δωδεκανήσου, και ονομάζονταν Σαν Μπενεντέτο (San Benedetto, Άγιος Βενέδικτος). Μέσα από τις απαλλοτριώσεις των κατοίκων Αφάντου και Αρχαγγέλου υπήρξε ως γεωργικός οικισμός. Η μετονομασία του οικισμού σε Κολύμπια έγινε το 1961. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, άρχισε η ανάπτυξη του οικισμού σε τουριστικό θέρετρο. Δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στην γύρω περιοχή είναι οι Επτά Πηγές, η Μονή Παναγιάς Τσαμπίκας και η παραλία Τσαμπίκα κάτω από το λόφο του μοναστηριού. Ο δρόμος που ενώνει τον παραλιακό οικισμό με την εθνική οδό και έχει απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων, ονομάζεται «Οδός Ευκαλύπτων» καθώς κατά μήκος και από τις δυο πλευρές του υπάρχουν ευκάλυπτοι. Κατά μήκος της νότιας πλευράς του υπάρχουν τα ερείπια ενός καναλιού ανοιγμένου από τους Ιταλούς που έφερνε νερό από τις Επτά Πηγές μέχρι τα χωράφια, ενώ στη βόρεια πλευρά περίπου στη μέση της οδού βρίσκονται τα ερείπια της Βασιλικής που χρονολογούνται στον 6ο αιώνα.

Κοσκινού

Το χωριό Κοσκινού είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα χωριά της Ρόδου. Το χωριό, είναι χτισμένο στις πλαγιές ενός λόφου. Τα σπίτια του είναι με έντονα νεοκλασικά στοιχεία. Επίσης διατηρούν και πολλά αρχιτεκτονικά παραδοσιακά στοιχεία όπως πολύχρωμες προσόψεις, υπέροχη εσωτερική διακόσμηση, όμορφα κεραμικά πιάτα πάνω στους τοίχους, αυλές και δάπεδα με ωραία βότσαλα και παραδοσιακά μοτίβα. Οι σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τον τουρισμό και με την παραγωγή ασβεστίου. Στα  παλιά χρόνια, επί Ιταλοκρατίας, οι άνδρες του χωριού ήταν φημισμένοι ημιονηγοί (οδηγοί μουλαριών) και το χωριό ήταν ένα από τα πλουσιότερα της Ρόδου. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το «Παραδοσιακό σπίτι» με τη διακόσμηση από χειροποίητα υφαντά και κεραμικά στολίδια.

Κρεμαστή

Η Κρεμαστή είναι κωμόπολη της Ρόδου και ένας από τους μεγαλύτερους οικισμούς του νησιού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο τουριστικό οικισμό που έχει αναπτυχθεί κατά μήκος κυρίως του κεντρικού δρόμου που οδηγεί από τη Ρόδο στις παραλίες και τα θέρετρα της δυτικής ακτής. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι ο τουρισμός καθώς και η γεωργία. Το κέντρο της κοσμεί ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Ιερός Ναός Παναγίας της Καθολικής», όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας που γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις και την Πανελλήνια Έκθεση Χειροτεχνίας Κρεμαστής. Σημαντικά αξιοθέατα αποτελούν το Ιπποτικό Φρούριο του Μεγάλου Μαγίστρου Καρέττι, με οικισμό που ιδρύθηκε από τους ιππότες στα μέσα του 15ου αιώνα, καθώς και η Βιβλιοθήκη στην πλατεία της Κρεμαστής.

Κρητηνία

Η Κρητηνία είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ρόδου χτισμένη σε λόφο, και περιβάλλεται από δάση προσφέροντας πανοραμική θέα. Οι κάτοικοι έχουν καταφέρει να διατηρήσουν το παραδοσιακό στοιχείο στο χωριό. Κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία και είναι ένα από τα πιο παραγωγικά χωριά. Επίσης ασχολούνται και με τον τουρισμό. Η Κρητηνία ήταν η αρχαία πόλη της Ρόδου. Το σύγχρονο όνομα Κρητηνία παραπέμπει και στην κρητική καταγωγή των σημερινών κατοίκων του χωριού. Αρχικά, ο οικισμός ήταν παραθαλάσσιος, στην τωρινή θέση του οικισμού της Καμείρου Σκάλας, αλλά κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια μεταφέρθηκε πιο ορεινά, για περισσότερη ασφάλεια από τους πειρατές. Ο αρχαίος οικισμός τελικά καταποντίστηκε. Σώζονται λίγα ερείπια, τα πιο πολλά μέσα στην θάλασσα. Στην ξηρά υπάρχουν μόνο τα ερείπια ενός παλαιοχριστιανικού ναού, ρυθμού Βασιλικής. Το κάστρο της Κρητηνίας είναι μείγμα βυζαντινής και μεσαιωνικής τεχνοτροπίας και μέσα υπάρχουν τα ερείπια της Καθολικής εκκλησίας του Αγίου Παύλου, καθώς και νεότερα κτίσματα, γιατί το Κάστρο χρησιμοποιήθηκε επί Ενετοκρατίας σα ναύσταθμος (Μαρινέρα).

Λάερμα

Τα Λάερμα είναι ένα ημιορεινό χωριό της Ρόδου και βρίσκεται σε υψόμετρο 289 μέτρα στις πλαγιές του όρους Κάλαθος. Οι εικασίες για την προέλευση του ονόματος είναι ποικίλες. Επικρατέστερη φαίνεται εκείνη που το αποδίδει σε παραφθορά της προελληνικής λέξης Λάδαρμα, καθώς το χωριό ιστορικά αποτελεί συνέχεια του αρχαίου δήμου της Λινδίας, Λάδαρμα, που βρισκόταν στην περιοχή κι ανήκε στο κράτος των Λινδίων, ενώ πιθανή είναι και η συσχέτισή του με τη λατρεία του Ερμή (Λάερμα < Λαός του Ερμή). Το χωριό είναι πόλος έλξης τόσο για τους εκδρομείς που επιζητούν επαφή με τη φύση, καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα, όσο και με τους θρησκευτικούς επισκέπτες, οι οποίοι καταφθάνουν για να προσκυνήσουν στο βυζαντινό μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Θαρρινού και να θαυμάσουν τον τοιχογραφικό του διάκοσμο που ανάγεται στο 12ο αιώνα έως το 18ο αιώνα.

Λάρδος

Η Λάρδος είναι παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο μόλις 18 μέτρων. Στη δενδρόφυτη πλατεία του χωριού υπάρχει βρύση κατασκευασμένη την περίοδο της Ιταλοκρατίας, η οποία τροφοδοτείται από το τρεχούμενο νερό κοντινής πηγής. Σε μικρή απόσταση από το χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων του βυζαντινού κάστρου της Λάρδου. Εξέχουσας σημασίας για την περιοχή είναι και η γυναικεία μονή της Παναγιάς της Υψενής, η οποία κρυμμένη μέσα στο δάσος διανύει τη δική της ιστορία και διαδρομή. Η χρονολογία κτίσης της τοποθετείται πριν τα 1800 από τον Όσιο Μελέτιο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η μονή είναι γνωστή ως «Μονή του Ύψους», ενώ από τις αρχές του 20ου αιώνα επικράτησε το όνομα «Υψενή» από το ύψος στο οποίο είναι χτισμένη. Στην έκταση που καταλαμβάνει το χωριό έχουν εντοπιστεί πολλά και ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως το αρχαίο υπαίθριο ορυχείο «λάρδιου μαρμάρου» κοντά στο σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου, όπου στην αρχαιότητα λατρευόταν η Άρτεμις, το ορυχείο ασβεστολίθου στη θέση «Μάρμαρα» ή «Σφηνιές», και το ορυχείο μαύρου και κόκκινου λίθου στη θέση «Εξοχή».

Λαχανιά

Η Λαχανιά είναι ένα παραδοσιακό χωριό της νότιας Ρόδου χτισμένο στους πρόποδες του όρους Κοπανά σε υψόμετρο 71 μέτρων. Το χωριό λόγω της γεωγραφικής του θέσης παρέχει εξαιρετική πανοραμική θέα που φτάνει έως και τη θάλασσα. Ο φυσικός κόλπος της κοντινής παραλίας Πλημμύρι κατέχει μεγάλη οικολογική σημασία, καθώς αποτελεί καταφύγιο για την αναπαραγωγή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta. Στο κέντρο του χωριού το 1848 οικοδομήθηκε ο Ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, του οποίου το καμπαναριό μετά από αλλεπάλληλες επεμβάσεις, τελικά ανακατασκευάστηκε το 2008.

Λίνδος

Η Λίνδος είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στο νησί της Ρόδου. Έχει πλούσια ιστορία, καθώς ήταν μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού και αυτή με την πιο πλούσια ναυτική παράδοση. Τα γραφικά στενά σοκάκια, οι όμορφες παραλίες, η εξαιρετική θέα του πελάγους, αλλά κυρίως η ακρόπολη της Λίνδου, που δεσπόζει πάνω από τον οικισμό, έχουν καταστήσει τη Λίνδο δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Η ακρόπολη, ειδικότερα, χτισμένη σε μια φυσική οχυρωματική θέση, αξιοποιήθηκε από την αρχή της ιστορίας της Λίνδου και είναι συνυφασμένη, όχι αποκλειστικά με την ιστορία της Λίνδου, αλλά με την ιστορία ολόκληρου του νησιού. Αυτόν τονμικρό χώρο, τον αξιοποίησαν και άφησαν σε αυτόν σημάδια της παρουσίας τους οι αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί και οι Ιωαννίτες Ιππότες.

Μαλώνας

Ο Μαλώνας βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, σε μια όμορφη και εύφορη κοιλάδα. Είναι χτισμένος πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αρχάγγελου – Μάσαρη, μεταξύ των ποταμών Χα και Πλατανερός, που το καλοκαίρι ξεραίνονται. Οι κάτοικοί του ασχολούνται με την καλλιέργεια εσπεριδοειδών και ελαιών και η περιοχή τους φημίζεται στο νησί για τα πορτοκάλια και το λάδι που παράγουν. Το όνομα προέρχεται από την αρχαία λέξη «Μηλεών» η οποία σημαίνει «γόνιμος τόπος». Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τοιχογραφίες του Αγίου Γεωργίου του Πλακωτού (11ου αιώνα).

Μανδρικό

Το Μανδρικό βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρόδου. Είναι ένα μικρό χωριό που όμως παράγει το 1/3 των λαχανικών όλου του νησιού κι αν κάποιος περάσει το δρόμο που διασχίζει το χωριό θα δει ένα μεγάλο αριθμό θερμοκηπίων και γεωργικών εκτάσεων. Στη μικρή κεντρική πλατεία υπάρχει μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Λουκά.

Μαριτσά

Το χωριό Μαριτσά, χωριό ηρώων και αντιστασιακών πήρε το όνομα του από τον τίτλο ΜΑΡΣΑΛ, τον κτηματία της περιοχής. Η άλλη εκδοχή για την ονοματοδοσία του χωριού είναι πως πάρθηκε προς τιμήν του Ιταλού αξιωματούχου Μαρίτζα (Maritza), υπεύθυνου της τότε Ιταλοκρατούμενης περιοχής, ο οποίος – κατά τις μαρτυρίες των παλαιότερων κατοίκων – αποτελούσε πρόσωπο σεβαστό από τους ντόπιους καθώς δεν είχε απέναντι τους συμπεριφορά κατακτητή αλλά σχεδόν ως τοπικού προέδρου της μικρής αυτής κοινότητας. Μάλιστα λέγεται ότι ήταν αυτός που πρωτοστάτησε στην δημιουργία του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής καθώς και άλλων κτιρίων που σώζονται έως σήμερα. Άξια επισκέψεως είναι τα μοναστήρια Σωτήρας και Κερωνιάτης (Κύρου και Ιωάννη).

Μάσαρη

Το χωριό Μάσαρη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Ρόδου. Είναι ένα μικρό χωριό, μέσα σε καταπράσινη βλάστηση, λίγο πιο έξω από τον κεντρικό δρόμο. Η τουριστική κίνηση εδώ είναι πολύ μικρή και το χωριό κρατάει τα ήθη και τα έθιμά του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη και το μοναστήρι Καμειρί ή Καμυρί με το εντυπωσιακό καμπαναριό τους, χτισμένα στη βυζαντινή περίοδο. Εκτός από τα πεύκα και τα κυπαρίσσια που περιβάλλουν το χωριό, υπάρχουν και πολλά στρέμματα με εσπεριδοειδή, για τα οποία φημίζεται το χωριό, αλλά και εκατοντάδες ελαιόδεντρων.

Μεσαναγρός

Το χωριό Μεσαναγρός βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ρόδου. Σημαίνει καλλιεργημένο, περιφραγμένο βυζαντινό μεγάλο αγρόκτημα. Η ιστορία του χωριού χάνεται στα βάθη των αιώνων, όπως μαρτυρούν ιστορικοί και περιηγητές. Έχει πολλά και παλιά μοναστήρια, όπως αυτό της Παναγίας Σκιαδενής που γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Το Μεσαναγρό, είναι ένα χωριό κρυμμένο ανάμεσα στα βουνά. Μικρά σπίτια, δείγματα της λαϊκής αγροτικής αρχιτεκτονικής, αντιπροσωπεύουν την παράδοση του τόπου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην πλατεία του Μεσαναγρού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένη το 13ο αι. στη θέση του μεσαίου κλίτους μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στην περιοχή Σκάλα του Αγίου Θωμά, ένα τοπίο με καταρράκτες, δάσος κωνοφόρων και πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Το ανέβασμα στο ύψωμα Σταυρός δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει και τις δύο θάλασσες που βρέχουν τη νότια Ρόδο, από την ανατολική και τη δυτική πλευρά. Κοντά στο Μεσαναγρό βρίσκεται η Ιερά Μονή Παναγίας Σκιαδενής, που οφείλει την ονομασία της στο σκιάδων (δηλαδή σκιερό, θερινό τοπίο). Για τη θαυματουργή εικόνα της δημιουργήθηκαν πολλοί θρύλοι.

Μονόλιθος

Το χωριό Μονόλιθος είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στη νοτιοδυτική πλευρά της Ρόδου. Έξω από το χωριό βρίσκεται ενετικό κάστρο, χτισμένο στην κορυφή ενός βράχου 100 μ. Το κάστρο χτίστηκε το 1480 από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη, για να προστατεύσουν το νησί από επιθέσεις. Το Κάστρο του Μονολίθου είναι ευρέως ερειπωμένο σήμερα. Μέσα στο κάστρο υπάρχει μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Παντελεήμονα. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται από μια σκάλα λαξευμένη στον βράχο. Το χωριό βρίσκεται κοντά στην αρχαιολογική θέση αρχαία Κυμισάλα και ενίοτε φιλοξενεί τις ανασκαφικές και άλλες ομάδες έρευνας της περιοχής. Εκτός της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής στην κοιλάδα της Κυμισάλας και τα περίχωρα του χωριού, οι κάτοικοι ασχολούνται εκτεταμένα με την μελισσοκομία, εκμεταλλευόμενοι το τοπικό πευκοδάσος της Κυμισάλας και την φθινοπωρινή ερείκη.

Παραδείσι

Το Παραδείσι είναι μία παραθαλάσσια κωμόπολη στη δυτική πλευρά της Ρόδου. Κατά το μεσαίωνα στο χωριό υπήρχαν κτήματα με «παραδείσιους» κήπους από τους οποίους πήρε το όνομα του το χωριό.

Παστίδα

Η Παστίδα θεωρείται ένα από τα πιο σύγχρονα χωριά του νησιού και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Ρόδου. Είναι χτισμένη στους πρόποδες του βουνού Φιλέρημος και το όνομα της προέρχεται πιθανόν επί Τουρκοκρατίας, από τη λέξη «bastida» που σημαίνει φρούριο. Η Παστίδα χαρακτηρίζεται από στενά δρομάκια, τυπικά ροδίτικα σπίτια, που είναι ενωμένα μεταξύ τους με κοινούς τοίχους και αυλές. Οι ελαιώνες και τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή περιβάλλουν το χωριό.

Πεύκος ή Πεύκοι

Οι Πεύκοι είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται στη νότια πλευρά της Ρόδου. Το σημερινό χωριό των Πεύκων βρίσκεται εκεί όπου κάποτε υπήρχε ένα παλιό χωριό γνωστό ως το χωριό των ψαράδων και βρίσκεται ανάμεσα στη Λίνδο και τη Λάρδο.

Πλατάνια

Τα Πλατάνια βρίσκονται στη πλαγιά του βουνού Προφήτη Ηλία όπου ευδοκιμεί η τραχιά πεύκη και είναι αμφιθεατρικά χτισμένα τα λίγα σπίτια των Πλατανίων. Το χωριό πήρε το όνομά του από τα πολλά πλατάνια τα οποία φυτρώνουν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό πανέμορφο παραδοσιακό χωριό, που έχει πλούσια βλάστηση και πολλά νερά. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και κάποιοι με τη γεωργία. Η εκκλησία του χωριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και χτίστηκε το 1850 υπάρχει ωραίο ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Προφύλια

Η Προφύλια είναι ένα παραδοσιακό χωρίο της νότιας Ρόδου χτισμένο στην πλαγιά του όρους Γέρακα σε υψόμετρο 382 μέτρων. Το χωριό είναι πόλος έλξης κυρίως για τους εκδρομείς που επιζητούν επαφή με τη φύση, καθώς διαθέτει πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στα πευκοδάση της φιλοξενείται το ελάφι Dama dama, γνωστότερο ως «πλατόνι της Ρόδου». Η συγκεκριμένη περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000». Το χωριό διαθέτει αρκετές εκκλησίες, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ και ο Άγιος Γεώργιος, η ανέγερση των οποίων χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η εκκλησία αφιερωμένη στο Γενέθλιο της Παναγίας, από τη βόρεια πλευρά της αυλής της οποίας μπορεί κανείς να απολαύσει τη θέα προς το ορεινό ανάγλυφο του Αττάβυρου που ανοίγεται στον ορίζοντα.

Πυλώνα

Το όνομα του συνδέεται με τη λέξη πύλη, αφού παλαιότερα το χωριό αποτελούσε τη νότια είσοδο της πόλης. Η Πυλώνα είναι γραφική και παραδοσιακή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία. Οι εκκλησίες του χωριού, όπως επίσης και πολλά τοπικά μνημεία, καταστράφηκαν από το σεισμό του 1926. Σήμερα, βλέπουμε την πανέμορφη εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, καθώς και την εκκλησία του Ευαγγελισμού, η οποία είναι διακοσμημένη με βυζαντινές νωπογραφίες.

Ρόδος

Σήμερα η Ρόδος αποκαλύπτεται στα μάτια του επισκέπτη ως μια υπέροχη έκρηξη χρωμάτων και δραστηριοτήτων που συνδυάζουν τη γνωριμία με ενδιαφέροντα αξιοθέατα και τη χαλάρωση, τη μάθηση και τη διασκέδαση. Οι πανέμορφες παραλίες της, τα υπερσύγχρονα κτίρια της, οι γραφικές της συνοικίες και τα μεσαιωνικά της κτίσματα έχουν τις περισσότερες φορές σα φόντο τους ένα ολόφυτο κι ολάνθιστο περιβάλλον. Η βλάστηση φτάνει ακόμη και μέχρι τα τείχη του κάστρου ενώ οι αμέτρητοι φοίνικες απολαμβάνουν το τροπικό κλίμα του νησιού. Τα εντυπωσιακά τείχη της μεσαιωνικής Παλιάς Πόλης και τα πολυάριθμα επιβλητικά κτίσματα που περιβάλλουν το Μανδράκι τονίζουν τη μεγαλοπρέπειά του. Κτίσματα όπως η Νέα Αγορά, το Αρχιεπισκοπικό Ανάκτορο, η εκκλησία του Ευαγγελισμού, το Ταχυδρομείο, το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Νομαρχία. Στο βόρειο άκρο της πόλης και στο βορειότερο σημείο του νησιού βρίσκεται το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας (Ενυδρείο). Σήμερα η Ρόδος προσφέρει τεράστια ποικιλία από χρώματα, μορφές, δραστηριότητες και αξιοθέατα.

Σάλακος

Το χωριό Σάλακος βρίσκεται χτισμένο στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, το δεύτερο ψηλότερο βουνό του νησιού, στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου. Το χωριό αυτό συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα και φημίζεται για τα νόστιμα καρύδια του. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται η λιθόστρωτη, σκιερή πλατεία με τις συκιές και το τρεχούμενο νερό. Η Σάλακος μπορεί να έχει τουρισμό, ωστόσο οι μόνιμοι κάτοικοί του μένουν πιστοί στην παράδοση και τα έθιμα. Για αυτό και θα δείτε όλες τις εποχές του χρόνου τις γιαγιάδες να πηγαίνουν να ψήσουν στους ξυλόφουρνους, να αλέθουν σιτάρι, να απλώνουν πληγούρι αλλά και στο μικρό εργαστήριο του χωριού να φτιάχνουν σκαλιστές καρέκλες.

Σιάνα (ή Σιάννα)

Το χωριό Σιάνα είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Ακραμύτη. Από εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την υπέροχη θέα της ακτής της Ρόδου αλλά και των γειτονικών νησιών. Διαθέτει καταλύματα, ταβέρνες και καφενεία, φημίζεται για το εξαιρετικό μέλι που παράγει αλλά και το ντόπιο κρασί, μια γεύση που όλοι πρέπει να δοκιμάσουν.

Σορωνή

Η Σορωνή πήρε το όνομά της από το δάσος των «Δρυών» που υπήρχε στην περιοχή. Σόρων (ή σάρων) σημαίνει δάσος δρυών και χώρος με βελανιδιές, σαρώνις ή σορώνις σημαίνει παλαιά ή μικρή βαλανιδιά. Το χωριό είναι χτισμένο πολύ κοντά στην παραλία αλλά και στο βουνό. Διαθέτει πλούσια βλάστηση και γόνιμο έδαφος, το οποίο καλλιεργείται από τους κατοίκους με ελαιόδεντρα, αμπέλια και άλλα γεωργικά προϊόντα. Σε απόσταση 3 χιλιομέτρων αξιόλογη τοποθεσία είναι ο Άγιος Σουλάς (Σίλας), όπου υπάρχει αισθητικό δάσος με πηγή, της οποίας το νερό θεωρείται θεραπευτικό και εγκαταστάσεις αθλητικές (γήπεδο ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις), πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και ένα υποτυπώδεις ιπποδρόμιο, όπου οργανώνονται ιπποδρομίες κατά το πανηγύρι του ομώνυμου Αγίου (20-30 Ιουλίου) ενός από τα μεγαλύτερα και ιδιαίτερα πανηγύρια του νησιού, το οποίο συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες. Το Λαογραφικό Σπίτι Σορωνής στεγάζεται μέσα σε μια παλιά κατοικία και σε αυτό μπορεί να δει κανείς διάφορα αρχαία αντικείμενα, υφαντά, κεντήματα, σκεύη αλλά και κάποιες παραδοσιακές φορεσιές. Κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις λαογραφικού ενδιαφέροντος, καθώς και διοργανώνονται επισκέψεις Σχολείων και άλλων συλλόγων και φορέων.

Τριάντα

Το χωριό Τριάντα βρίσκεται στις ακτές του ομώνυμου κόλπου και χτίστηκε στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η Δωρική Πόλη της Ιαλυσού. Το χωριό προσελκύει χιλιάδες τουριστών αλλά παρόλα αυτά κατάφερε να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά ενός αντιπροσωπευτικού ροδίτικου χωριού. Είναι από τα πλέον πυκνοκατοικημένα του νησιού, έχει άμεση πρόσβαση στη θάλασσα καθώς και πολλές ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

Φαληράκι

Το Φαληράκι αποτελεί τον πιο διάσημο προορισμό του νησιού. Διακρίνεται για τα αξιόλογα τουριστικά καταλύματα του και την τουριστική του υποδομή. Αξιοθέατα της περιοχής είναι ο αρχαιολογικός χώρος στη θέση Σαραντάπηχος, κοντά στο χωριό Καλυθιές, που πιστεύεται ότι αποτελεί τμήμα ακρόπολης της αρχαϊκής εποχής, το Ερημόκαστρο, κοντά στη θάλασσα, με χαλάσματα αρχαϊκού τείχους και το παλιό μοναστήρι του Προφήτη Αμώς.

Ψίνθος

Η Ψίνθος είναι μικρό ορεινό χωριό στη νήσο Ρόδο. Οι φυσικές ομορφιές όπως η πηγή Φασούλι, η πηγή Καμάρι και η μικρή κοιλάδα που διασχίζει το χωριό με τα μεγάλα αιωνόβια πλατάνια της, έχουν κάνει την Ψίνθο δημοφιλή προορισμό του τοπικού (ροδιακού) πληθυσμού τα Σαββατοκύριακα. Στην Ψίνθο βρίσκονται δύο Βυζαντινά μοναστήρια, το Ιαματικό Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας (ή «Ματικό») και το «Παρμένι». Και τα δύο μοναστήρια είναι στην εξοχή στο δρόμο προς Αρχίπολη. Επίσης στο βουνό πάνω από το χωριό, στο δρόμο προς την Κοιλάδα των Πεταλούδων, βρίσκεται και το μοναστήρι της «Καλόπετρας».

Διαμονή στη Ρόδο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register