Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Μύκονο

Άγιος Ιωάννης

Ολόλευκα σπίτια που αγκαλιάζουν μια χρυσή αμμουδιά και αντικρίζουν τη Δήλο, το ιερό νησί της ελληνικής αρχαιότητας: Αυτό είναι το τοπίο στον Άγιο Ιωάννη της Μυκόνου, ένα από τα μικρότερα και πιο ήσυχα χωριά του νησιού, που είναι γνωστό και με το όνομα Διακόφτι. ρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων από τον Ορνό, στα νοτιοδυτικά της Μυκόνου και θεωρείται ένα από καλύτερα μέρη για ήσυχες διακοπές στο νησί. Τα σπίτια του χωριού, παραδοσιακά, με γαλάζια παραθυρόφυλλα και στενά μπαλκόνια, είναι χτισμένα αμφιθεατρικά και «βλέπουν» τη Δήλο. Το χωριό είναι φημισμένο για το τοπικό του πανηγύρι. Κάθε χρόνο, στις 26 Σεπτεμβρίου που η Ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει τον Άγιο Ιωάννη την Ευαγγελιστή, στήνεται στην ομώνυμη εκκλησία, από την οποία πήρε και το όνομά του το χωριό, μεγάλο πανηγύρι.

Άγιος Στέφανος

Μόλις μια ανάσα από την κοσμοπολίτικη Χώρα της Μυκόνου, ο Άγιος Στέφανος είναι ένα από τα πιο ήσυχα χωριά του νησιού. Βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου δίπλα στη Χώρα, σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων προς τα βόρεια. Τα ολόλευκα παραδοσιακά χτισμένα σπίτια εκτείνονται ως την καταπληκτική παραλία με τα καταγάλανα νερά και την ολόχρυση άμμο. Ο Άγιος Στέφανος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά και από τα σπίτια και τις αυλές του μπορεί κανείς να θαυμάσει τη θέα προς τα γύρω νησιά των Κυκλάδων, την Τήνο, τη Σύρο και τη Ρήνεια. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Εκεί βρίσκονται πολλά ακόμα μικρά εκκλησάκια, από τα οποία ξεχωρίζει ο Άη Γιώρης, ή Άη Γιώρας του Μιχάλοβιτς, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στην τοπική διάλεκτο.

Άνω Μερά

Η Άνω Μερά είναι το δεύτερο μεγαλύτερο από τα χωριά της Μυκόνου και αντίθετα με την κοσμοπολίτικη και τουριστική Χώρα, έχει διατηρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό, αυθεντικό χαρακτήρα του νησιού με έντονο το κυκλαδίτικο στοιχείο. Βρίσκεται σε απόσταση μόλις οκτώ χιλιομέτρων από την Χώρα, με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στο κέντρο της Άνω Μεράς βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής, που χρονολογείται από το 15ο αιώνα. Γύρω από τη μονή και τις δραστηριότητές της αναπτύχθηκε το χωριό, που βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού, στο σημείο από όπου σήμερα περνούν όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες.

Καλαφάτης

Χτισμένος γύρω από μια πανέμορφη ακτή στα ανατολικά της Μυκόνου, ο Καλαφάτης είναι ένα από τα πιο μικρά χωριά του νησιού. Βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τη Χώρα, όμως διαθέτει μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Μυκόνου. Η ευρύτερη περιοχή έχει, για τα δεδομένα του νησιού, αρκετό πράσινο και δέντρα, ενώ η απέραντη παραλία, μήκους σχεδόν δύο χιλιομέτρων είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του τοπίου.

Κλουβάς

Ο Κλουβάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Μυκόνου. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Χώρα της Μυκόνου, στο δρόμο που οδηγεί στην Άνω Μερά. Διαθέτει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων και υποδομών και αποτελεί επιλογή πολλών επισκεπτών για την διαμονή τους στο νησί, καθώς πολύ κοντά βρίσκεται και το αεροδρόμιο.

Ορνός

Ένας από τους πιο γραφικούς και ταυτόχρονα τουριστικούς οικισμούς της Μυκόνου, ο Ορνός, βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών χιλιομέτρων νότια της Χώρας. Τα ολόλευκα κυκλαδίτικα σπιτάκια είναι χτισμένα γύρω από έναν κλειστό κόλπο, όπου βρίσκουν καταφύγιο τα αλιευτικά του νησιού, αλλά και τα ιδιωτικά σκάφη των επισκεπτών. Η παραλία με την ολόχρυση άμμο είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες της Μυκόνου, «στέκι» της νεολαίας και όσων λατρεύουν την άνεση στην παραλία.

Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός της Μυκόνου είναι ένας από τους οικισμούς που αναπτύχθηκαν γύρω από κάποια από τις πανέμορφες παραλίες και σήμερα έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πολυπληθέστερους του νησιού. Όπως «προδίδει» το όνομά του είναι παραθαλάσσιος οικισμός, χτισμένος γύρω από την ομώνυμη παραλία που θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες της Μυκόνου και απέχει μόλις πέντε χιλιόμετρα από την Χώρα.

Πλιντρί

Το Πλιντρί είναι το χωριό της Μυκόνου στο οποίο βρίσκεται η πιο διάσημη παραλία του νησιού, το Super Paradise. Ο οικισμός βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού, στην ενδοχώρα κατά κύριο λόγο και έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τουριστικά, τα τελευταία χρόνια ιδίως. Διαθέτει πλήθος τουριστικών καταλυμάτων, από υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες έως ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο.

Τούρλος

Χτισμένος πολύ κοντά στη Χώρα της Μυκόνου, ο Τούρλος ήταν πάντα το «ησυχαστήριο», σε σχέση με τα πολύβουα σοκάκια στα Ματογιάννια και τη Μικρή Βενετία. Τα παραδοσιακά σπιτάκια του, ολόλευκα και χτισμένα με βάση την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική φυσικά, στέκουν κουκλίστικα γύρω από την παραλία, που συγκεντρώνει πάντα πλήθος κόσμου, σε απόσταση μόλις δυόμιση χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα του νησιού. Στον Τούρλο βρίσκεται σήμερα το νέο λιμάνι της Μυκόνου, όπου δένουν τα περισσότερα πολυτελή κρουαζιερόπλοια που επισκέπτονται το νησί. Θεωρείται δε, ένα από τα πιο απάνεμα σημεία. Όσοι βρεθούν στο χωριό και θελήσουν να γνωρίσουν καλύτερα αυτό που συνηθίζεται να αποκαλείται «άλλη Μύκονος», δε θα πρέπει να παραλείψουν μια επίσκεψη στον Άη Γιώργη τον Σπηλιανό, το ξωκλήσι που είναι χτισμένο στην αγκαλιά ενός βράχου, λίγο βορειότερα από το λιμάνι.

Χώρα

Η πόλη της Μυκόνου, η Χώρα, είναι το πραγματικό στολίδι του νησιού, ένα οικιστικό αξιοθέατο στο σύνολό της: Ολόλευκα κυβόσχημα σπίτια, με βάση την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, με γαλάζια και κόκκινα πορτοπαράθυρα και στενά μπαλκόνια. Διαδαλώδη λιθόστρωτα και ασβεστωμένα σοκάκια που σε οδηγούν από τη μια άκρη στην άλλη, περνώντας από κάθε γωνιά που κρύβει κι από έναν άλλο «θησαυρό». Η ίδια η πόλη κρύβει αμέτρητες ομορφιές, όμως δε θα πρέπει να παραλείψουν οι επισκέπτες της να δουν από κοντά τα Ματογιάννια, δηλαδή τον πιο εμπορικό δρόμο της Μυκόνου με τα καταστήματα των πιο μεγάλων οίκων μόδας παγκοσμίως, τη Μικρή Βενετία, όπου τα πολύχρωμα σπίτια είναι χτισμένα πάνω στο νερό, κατά την διάσημη ιταλική πόλη και φυσικά τους ανεμόμυλους, το σήμα κατατεθέν της Μυκόνου, που στέκουν στην κορυφή ενός λόφου της πόλης από το 16ο αιώνα. Παράλληλα στα σοκάκια της Μυκόνου λειτουργούν το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο και η Δημοτική Πινακοθήκη, ενώ μπορείτε να θαυμάσετε ακόμα το υπαίθριο αμφιθέατρο, το Μυκηναϊκό τάφο και το Σιντριβάνι.

Διαμονή στη Μύκονο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register