Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Μήλο

Άγιος Κωνσταντίνος

Στο δρόμο για τα Πολλώνια θα συναντήσετε στα αριστερά σας μία μικρή παράκαμψη που οδηγεί στον μικρό και ήσυχο παραθαλάσσιο οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου. Η παραλία του οικισμού είναι αρκετά ήσυχη και όμορφη, ενώ στη δεξιά της πλευρά ανάμεσα στα βράχια σχηματίζονται δύο μικρές σπηλιές από όπου μπαινοβγαίνουν τα νερά και ενδείκνυνται για εξερευνήσεις.

Αδάμαντας

Το σύγχρονο αυτό παραλιακό χωριό βρίσκεται μέσα στον κόλπο του νησιού, έναν από τους μεγαλύτερους και ασφαλέστερους φυσικούς κόλπους της Μεσογείου, και αποτελεί το μεγαλύτερο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Ο Αδάμαντας είναι το κύριο λιμάνι του και η πρώτη εικόνα που θα αντικρίσετε καθώς πλησιάζετε με το καράβι. Χτισμένος στα βόρεια του κόλπου, ο Αδάμαντας ή «Αλαμάντο», όπως ονομαζόταν παλιότερα, κατοικείται από το 1824. Χτίστηκε από Κρήτες κυνηγημένους πρόσφυγες από τα Σφακιά, οι οποίοι ήρθαν στη Μήλο μετά την αποτυχημένη και αιματηρή επανάστασή τους έναντι των Τούρκων, ενώ σήμερα διαθέτει περίπου 1100 κατοίκους. Η παραλιακή αυτή νησιωτική πολιτεία απαρτίζεται από κάτασπρα σπιτάκια με ανθοστόλιστες μικρές αυλές και στενά ήσυχα δρομάκια, που όλα μαζί συνθέτουν μία εικόνα εξαίσιας κυκλαδίτικης ομορφιάς. Ο Αδάμαντας τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωή. Σε αυτό το χωριό μπορείτε να συνδυάσετε την ξεκούραση και την ηρεμία με τη νυχτερινή ζωή και τη διασκέδαση, ενώ παράλληλα σας παρέχει και όλα όσα χρειάζονται για άνετες και ευχάριστες διακοπές

Αρετή

Η Αρετή είναι ένας γραφικός οικισμός μ’ ένα μικρό λιμανάκι και τα πολύχρωμα «σύρματα».

Εμπουρειό

Μικρός παραδοσιακός οικισμός στην απέναντι πλευρά από το λιμάνι στον Αδάμαντα μέσα στον μεγάλο κόλπο της Μήλου. Στο παρελθόν υπήρξε σημαντικός εμπορικός σταθμός ενώ σήμερα είναι σχεδόν έρημος. Ευρήματα στη περιοχή αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείτο από την αρχαιότητα.

Ζεφυρία

Η Ζεφυρία βρίσκεται στο κέντρο της Ανατολικής Μήλου σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τον Αδάμαντα και 9 από την Πλάκα. Δημιουργήθηκε από τους Βενετούς τον 13ο αιώνα, άνθισε και έγινε η πρωτεύουσα του νησιού χάρη στην ύπαρξη των πειρατών και εγκαταλείφθηκε το 1767 λόγω της καταστροφής της από τους σεισμούς και λόγω των επιδημίες που προκλήθηκαν από τα αέρια των ρηγμάτων και ανάγκασαν τους κατοίκους της να μετοικίσουν. Σήμερα η Ζεφυρία αποτελεί ένα ζωντανό αγροτικό οικισμό με περίπου 150 κατοίκους και περνώντας από εκεί οδηγείστε στις παραλίες της Αγίας Κυριακής και του Παλαιοχωρίου. Τέλος, σε αυτόν τον οικισμό σώζεται η παλιά Μητρόπολη της Μήλου, Παναγία η Πορτιανή, μαζί με την ομότοιχη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ κάθε Δεκαπενταύγουστο τιμώντας τη μνήμη της Παναγίας οργανώνεται ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια του νησιού.

Κλήμα

Το Κλήμα είναι το πιο γραφικό από όλα τα παραδοσιακά ψαροχώρια της Μήλου και το πιο πολυφωτογραφημένο καθώς τα πολύχρωμα «σύρματα» δίπλα στο γαλαζοπράσινο της θάλασσας προσφέρουν μια χρωματική πανδαισία στον επισκέπτη. Στο Κλήμα τα χτίσματα είναι διώροφα. Στο ισόγειο βρίσκονται τα «σύρματα» και αποθηκευτικοί χώροι ενώ στον πρώτο όροφο ήταν οι κατοικίες. Τα σύρματα είναι σκαμμένα μέσα στα ηφαιστειογενή βράχια και ονομάστηκαν έτσι γιατί εκεί έσερναν τις βάρκες τον χειμώνα ή όταν είχε κακοκαιρία οι ψαράδες, για να τις προφυλάξουν. Είναι περιποιημένα και βαμμένα με έντονα χρώματα προσφέροντας τα μέγιστα στο παραδοσιακό χρώμα της Μήλου.

Μανδράκια

Το γραφικό ψαροχώρι με την ανεπιτήδευτη ομορφιά του βρίσκεται στα βόρεια της Μήλου και είναι μία ήσυχη γωνιά με χρώματα και αρώματα. Τα Μανδράκια είναι ένας μικρός οικισμός που διαθέτει ένα εξίσου μικρό λιμανάκι, λίγα λευκά σπίτια με πολύχρωμες πόρτες, ενώ η εκκλησία που δεσπόζει στην κορυφή, αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αγαπούν τη γαλήνη και τη χαλάρωση με θέα στο απέραντο Αιγαίο. Στην περιοχή κυριαρχούν τα «σύρματα», χώροι δηλαδή όπου φυλάσσονται οι ψαρόβαρκες και τα σύνεργα των ψαράδων που δίνουν ένα παραδοσιακό χρώμα στον οικισμό.

Πατρικιά

Λιλιπούτιο ψαροχώρι με μικρή παραλία και πολύχρωμα «σύρματα».

Πλάκα

Η Πλάκα είναι η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού και μία από τις πιο ανέπαφες πρωτεύουσες των Κυκλάδων. Το όνομά της οφείλεται στο επίπεδο έδαφος πάνω στο οποίο χτίστηκαν τα σπίτια των πρώτων κατοίκων της, όταν πλέον το Κάστρο δε μπορούσε να στεγάσει όλο τον πληθυσμό.  Χτισμένη σε ύψωμα 220 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με νησιώτικο χρώμα και κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, με πλακόστρωτα γραφικά σοκάκια που κτίστηκαν αρχικά για την προστασία από τους πειρατές, με μικρά παραδοσιακά μαγαζάκια, εστιατόρια και καφετέριες και με μαγευτική θέα στον κόλπο της Μήλου, η Πλάκα συνθέτει ένα σκηνικό απείρου κάλους που πρέπει να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε. Στην κορυφή του λόφου της Πλάκας βρίσκεται το επιβλητικό Ενετικό «Κάστρο» του 13ου αιώνα από το οποίο μπορείτε να απολαύσετε ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα με υπέροχα χρώματα και πανοραμική θέα προς τον κόλπο του νησιού, καθώς και σε γειτονικά κυκλαδονήσια. H Kοίμηση της Θεοτόκου ή Mέσα Παναγιά είναι η εκκλησία που θα συναντήσετε στην κορυφή του Κάστρου, ενώ ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας προς και από το Κάστρο θα δείτε άλλη μία πανέμορφη εκκλησία, χτισμένη σε μαύρο βράχο, την Yπαπαντή του Xριστού ή Παναγία Θαλασσίτρα. Ακόμα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την μητρόπολη του νησιού, την Παναγία την Κορφιάτισσα, η οποία θα σας προσφέρει ένα ονειρεμένο ηλιοβασίλεμα από την μαρμάρινη αυλή της. Τέλος, στον παραδοσιακό οικισμό της Πλάκας θα συναντήσετε επίσης και τα δύο μουσεία που φυλάσσουν την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, το αρχαιολογικό και το λαογραφικό.

Πλάκες

Οι Πλάκες, μικρό χωριουδάκι με άσπρα σπίτια και σοκάκια, βρίσκονται ανάμεσα στην Πλάκα και τον Τριοβάσαλο. Χτίστηκαν στις υπώρειες του Κάστρου και πήραν το όνομά τους (που σημαίνει ίσιωμα) από το ότι η περιοχή ήταν επίπεδη. Αν βρεθείτε στις Πλάκες, μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Χαράλαμπο, στον οποίο θα βρείτε μία από τις παλαιότερες εικόνες του νησιού, την Παναγία την Ακραδιώτισσα. Τέλος, από τις Πλάκες μπορείτε να μεταβείτε εύκολα και γρήγορα στην εκπληκτική παραλία της Πλάθιενας

Πολλώνια

Τα Πολλώνια ή Απολλωνία είναι ένα γραφικό ψαροχώρι 300 κατοίκων, χτισμένο γύρω από έναν όμορφο κολπίσκο στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Τα Πολλώνια είναι το δεύτερο λιμάνι της Μήλου μετά τον Αδάμαντα, ενώ πήραν το όνομά τους πιθανόν από το ναό του Απόλλωνα που υπήρχε στο Φάρο της Πελεκούδας (στα αριστερά του οικισμού). Ο οικισμός αυτός διαθέτει παραλία με πλούσια αμμουδιά και την εκκλησία της Aγίας. Παρασκευής. Στο μόλο που βρίσκεται μπροστά από την εκκλησία μπορείτε να βρείτε τα αλιευτικά σκάφη των ντόπιων που κάθε πρωί έρχονται φορτωμένα με ψάρια, χταπόδια και αστακούς. Στην αριστερή πλευρά των Πολλωνίων βρίσκεται το εκκλησάκι του Άγιου Νικόλα και η Πελεκούδα, μια γραφική χερσόνησος που αξίζει να επισκεφτείτε, μιας και σύμφωνα με την παράδοση το ζευγάρι που κάθεται στο μικρό βράχο σε σχήμα καρέκλας που βρίσκεται εκεί, μένει μαζί αιώνια. Τέλος, στο δρόμο προς τα Πολλώνια θα συναντήσετε τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Φυλακωπής καθώς και τις παραλίες Μύτακα, Άγιο Κωνσταντίνο, Παπάφραγκα και Κάπρο, ενώ φεύγοντας από το χωριό με κατεύθυνση προς το νότο, θα οδηγηθείτε στα Θειωρυχεία.

Τριοβάσαλος και Πέρα Τριοβάσαλος

Ξεκινώντας από το λιμάνι και πριν φτάσουμε στην Πλάκα, τα πρώτα χωριά που συναντάμε είναι ο Tριοβάσαλος και ο Πέρα Τριοβάσαλος. Τα δύο αυτά σχεδόν συνεχόμενα χωριά έχουν δημιουργηθεί σε δύο γειτονικούς λόφους, είναι πυκνοκατοικημένα και χτισμένα αμφιθεατρικά, ενώ παρουσιάζουν αξιόλογη εμπορική κίνηση. Ο «Καρόδρομος» στον Τριοβάσαλο αποτελεί κεντρικό σημείο του νησιού. Τέλος, στον Τριοβάσαλο και στον Πέρα Τριοβάσαλο μπορείτε να επισκεφτείτε τις δύο αξιόλογες εκκλησίες των χωριών αυτών, τον Άγιο Σπυρίδωνα και τον Άγιο Γεώργιο αντίστοιχα.

Τρυπητή

Η Τρυπητή είναι ένας παραδοσιακός καλοδιατηρημένος οικισμός, σχεδόν ενωμένος με την Πλάκα, χτισμένος αμφιθεατρικά πάνω από τα ερείπια της κλασικής πόλης του Κλήματος. Το όνομά της οφείλεται στα μαλακά ηφαιστειογενή πετρώματά της, που έμοιαζαν τρυπημένα, όπως επίσης και στις πολλές τρύπες που υπάρχουν λαξεμένες στο βράχο πάνω στον οποίο είναι χτισμένη. Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, ενώ σε αυτό το χωριό σώζονται μοναδικοί, γραφικοί ανεμόμυλοι που παλιά χρησιμοποιούνταν για την άλεση σιτηρών. Στην Τρυπητή μπορείτε να απολαύσετε πανοραμική θέα στον κόλπο του Αδάμαντα. Σε κοντινή απόσταση μπορείτε να επισκεφτείτε ακόμη και με τα πόδια τις Κατακόμβες και το Αρχαίο Θέατρο.

Φουρκοβούνι

Ένας πολύ μικρός παραθαλάσσιος οικισμός σε έναν κόλπο με τιρκουάζ νερά. Τον οικισμό αποτελούν μια σειρά από πολύχρωμα «σύρματα».

Φυροπόταμος

Παραθαλάσσιος οικισμός με μικρή, αλλά οργανωμένη παραλία, κατάλληλος για κολύμπι και ψάρεμα. Διαθέτει αρκετά αλμυρίκια και κολπίσκο περιτριγυρισμένο από «σύρματα». Στην άκρη του, μετά τα ψαράδικα σπιτάκια, θα δείτε την εγκαταλελειμμένη σκάλα φόρτωσης και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Πηγή: Δήμος Μήλου

Διαμονή στη Μήλο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
Translate »
error: Content is protected !!
You don't have permission to register