Ανακαλύπτουμε και γνωρίζουμε νέους προορισμούς στην Ελλάδα.

Παραλίες, πόλεις, χωριά, νησιά…

Κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους γνωρίσουμε!!!

Εξερευνώντας…

2810 253861
Ηράκλειο, Κρήτη
info@greecedestination.gr

Χωριά στη Ζάκυνθο

Αγαλάς

Ο Αγαλάς βρίσκεται στη ΝΔ Ζάκυνθο, σε ημιορεινή περιοχή που κατηφορίζει απότομα προς τις δυτικές ακτές του νησιού. Στην περιοχή του χωριού απαντά το σπάνιο ελληνικό ενδημικό φυτό Micromeria browiczii (Labiatae). Τον Ιούλιο του 2012, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος από δένδρα και θάμνους της περιοχής. Αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησία της Κυρίας των Αγγέλων, με το χαρακτηριστικό καμπαναριό και το μικρό μουσείο, το Σπήλαιο του Δαμιανού, στη νότια έξοδο του χωριού, με δύο εισόδους, τη μία πάνω από την άλλη, τα Ενετικά Πηγάδια, στα νότια του χωριού που είναι περίπου 11-12 στον αριθμό, πιθανόν του 11ου αιώνα, και είχαν χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή βρόχινου νερού και ο ανεμόμυλος. Στην περιοχή του Αγαλά υπάρχουν κοιτάσματα λευκολίθου, από τον οποίο παράγεται οικοδομικός στόκος.

Άγιος Κήρυκος

Ο Άγιος Κήρυκος είναι πεδινό χωριό στην ανατολικοκεντρική Ζάκυνθο. Βρίσκεται χτισμένος σε υψόμετρο 25 μέτρων.  Πήρε το όνομά του από την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Κήρυκα. Είναι ένα παραδοσιακό ήσυχο χωριό με φιλόξενους κατοίκους κι αξίζει να το επισκεφθείτε για να δείτε τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Αμπελόκηποι

Οι Αμπελόκηποι Ζακύνθου είναι χτισμένο σε υψόμετρο 69 μέτρων. Το χωριό μέχρι το 1953 ονομαζόταν Ρόιδο. Μετονομάστηκε, όμως, σε Αμπελόκηπους από τον τότε πρόεδρο με σκοπό να επωφεληθεί από την παροχή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, που προσέφερε ο Ερυθρός Σταυρός σε όλα τα χωριά του νησιού με αλφαβητική σειρά λόγω του καταστροφικού σεισμού εκείνη τη χρονιά. Ήταν, πάντως, ένα από τα φτωχότερα χωριά της Ζακύνθου, το οποίο έχει καταφέρει σήμερα να είναι από τα πλουσιότερα του νησιού, διότι με τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη έχει γίνει ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο. Στους Αμπελόκηπους Ζακύνθου, σα φτωχό χωριό που ήταν, οι καλλιέργειες ήταν βοσκότοποι, κτηνοτροφία και ψάρεμα χελιών λόγω της λίμνης που υπήρχε εκεί. Η λίμνη αυτή ήταν ιδιόκτητη κάποιου μεγάλου γαιοκτήμονα που ονομαζόταν Μακρής. Προσπάθησαν πολλές φορές για την αποξήρανσή της όπως το έτος 1845 και το 1922 χωρίς επιτυχία. Το έτος, όμως, 1936 έγινε η τελική αποξήρανση και ο χωρισμός σε εκτάσεις δέκα στρεμμάτων η κάθε μία που χαρίστηκαν στους χωριανούς και στους περίοικους. Περίπου το 1500 μ.Χ., στο χωριό υπήρχε ένα μοναστήρι στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το παλαιό νεκροταφείο, καθώς και το παλαιό καμπαναριό. Το μοναστήρι αυτό ήταν γυναικείο. Όταν, όμως, αργότερα (δεν υπάρχει ακριβής χρονολογία) έπαψε να έχει μοναχές, έγινε ο ενοριακός ναός του χωριού, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο. Το 1953, εξαιτίας των καταστροφικών σεισμών, γκρεμίστηκε. Σήμερα, στη θέση του έχει χτιστεί μια νέα και μεγαλύτερη εκκλησία.

Καλιπάδο

Το Καλιπάδο Ζακύνθου είναι κοντά στην της Ζακύνθου. Ο χώρος είναι ιδανικός για πεζοπορία, ποδηλασία, καθώς και για τους λάτρεις του Χριστιανισμού, ο προσκυνητικός τουρισμός. Είναι στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού της Ζακύνθου και είναι οικοδομημένο σε πεδινή περιοχή.

Καλλιθέα

Το χωριό βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Βραχίονα, χτισμένος αμφιθεατρικά σε υψόμετρο περίπου 60 μέτρων με ιστορία και πλούσια φύση. Στο δρόμο που συνδέει την Καλλιθέα με το Γύρι πάνω στο όρος Βραχίονα, η θέα προς τα πεδινά της Ζακύνθου είναι μοναδική, από τον κόλπο του Λαγανά έως το όρος Αίνος στην Κεφαλλονιά. Στην Καλλιθέα μπορεί κάποιος να εξερευνήσει σπηλιές όπως η Μαύρη Σπηλιά. Η Μαύρη Σπηλιά, στην οποία οδηγεί ένα απότομο μονοπάτι, έχει ιδιόμορφα κοιλώματα και μοιάζουν σαν να κατασκευάστηκαν από άνθρωπο. Η σπηλιά έχει δυο εισόδους μια μικρή στα δεξιά και μια μεγαλύτερη στ’ αριστερά. Το 19ο αιώνα έμενε στην σπηλιά βοσκός που είχε κτισμένο τοίχο στο στόμιο της σπηλιάς. Η σπηλιά έχει 10,5 μετρά πλάτος και 12 μέτρα μήκος. Στους πρόποδες του όρους Βραχίονα υπάρχουν τα ερείπια του προσεισμικού οικισμού της Καλλιθέας. Στην Καλλιθέα βρίσκονται τα ερείπια του ναού της Αγίας Μαρίνας, στο Παλιό Χωριό. Είναι εκκλησία των αρχών του 16ου αιώνα που έχει γκρεμιστεί από τους αλλεπάλληλους σεισμούς. Σώζονται οι τοίχοι με τα περίτεχνα διακοσμητικά τους, το πέτρινο καμπαναριό και τα πέτρινα πεζούλια.

Κοιλιωμένο

Το Κοιλιωμένο (γνωστό και ως Άγιος Νικόλαος) είναι ορεινό χωριό στην κεντρική Ζάκυνθο. Η ονομασία Άγιος Νικόλαος αιτιολογείται λόγω της παλιάς εκκλησίας που βρίσκεται εκεί. Το καμπαναριό της χτίστηκε το 1893 από τοπικούς τεχνίτες της πέτρας, από τους οποίους το χωριό έγινε διάσημο στη Ζάκυνθο και λόγω των πέτρινων κατοικιών του, τυπικό δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του νησιού. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Κορίθι

Το Κορίθι βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα της Ζακύνθου, στο χωριό Βολόμες με θέα στο απέραντο γαλάζιο. Η επίσημη ονομασία του είναι το «Κορίθιον». Είναι ένα ήσυχο χωριό με λίγους κατοίκους, για όσους προτιμούν ήρεμες και παραδοσιακές διακοπές. Η βοτσαλωτή παραλία Μακρύς Γιαλός βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά και σπήλαια έτοιμα να εξερευνηθούν! Κοντά στο Κορίθι βρίσκεται ο πέτρινος φάρος Σκινάρι ο οποίος χτίστηκε το 1897 και το ύψος του είναι 9,5 μέτρα. Ο συνδυασμός των πράσινων βουνών που υπάρχουν τριγύρω και η πανοραμική θέα προς την Κεφαλλονιά θα σας μαγέψουν. Κοντά στο Φάρο υπάρχει το κοντινότερο σημείο από όπου μπορείς να πάρεις καραβάκι κάθε 10 λεπτά και να επισκεφτείς το Ναυάγιο και τις Γαλάζιες Σπηλιές. Η περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα και πανίδα, συμπεριλαμβανομένων μερικών σπάνιων φυτών που βρίσκονται μόνο στη Ζάκυνθο. Κοντά στο Κορίθι βρίσκονται και οι διάσημες Γαλάζιες Σπηλιές τις οποίες μπορείτε να επισκεπτείται με καράβι από τα λιμάνια στο Σκινάρι και στον Άγιο Νικόλαο.

Μπόχαλη

Η Μπόχαλη είναι οικισμός χτισμένος στον Λόφο της Ζακύνθου (Λόφο του Στράνη), μερικές εκατοντάδες μέτρα μόλις από την πόλη. Την περίοδο της Ενετοκρατίας, καθώς και τα μετέπειτα χρόνια, αποτελούσε την αριστοκρατική συνοικία της πόλης και γενικότερα του νησιού. Εξακολουθεί μέχρι σήμερα να διατηρεί στοιχεία αυτής της περιόδου. Από τη Μπόχαλη μπορεί να θαυμάσει κανείς τη θέα προς την πόλη της Ζακύνθου και του Ιονίου πελάγους, ενώ από εδώ μπορεί να επισκεφθεί το ιστορικό Κάστρο του νησιού που βρίσκεται περίπου σε απόσταση 100 μέτρων από το χωριό, στο πιο ψηλό μέρος του λόφου. Το κάστρο χτίστηκε περίπου το 1646.

Τσιλιβί

Το Τσιλιβί (αποκαλούμενο και Πλάνος) βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Η παραλία του Τσιλιβί είναι πολυσύχναστη. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας βρίσκεται ένα ενετικό παρατηρητήριο (αποκαλούμενο Βαρδιόλα). Στη δυτική ακτή και σε πολύ μικρή απόσταση από την πόλη της Ζακύνθου, είναι τόπος με μοντέρνα τουριστικά συγκροτήματα, όπου μαζί με μια κρυστάλλινη θάλασσα, έχετε άπειρες επιλογές για διακοπές με την πιο ξέφρενη διασκέδαση. Η παραλία Τσιλιβί είναι ανάμεσα στις πιο τουριστικές του νησιού. Είναι μια εκτεταμένη λουρίδα άμμου και η θάλασσα έχει αμμώδη βυθό μέχρι σαράντα μέτρα από την ακτή, όπου αρχίζουν τα βράχια.

Διαμονή στη Ζάκυνθο: Βρες το ιδανικό κατάλυμα για αξέχαστες διακοπές!

Booking.com
error: Content is protected !!
You don't have permission to register